Hevder MI6 besøkte Treholts leilighet

Den britiske etterretningstjenesten MI6 skal ha deltatt i hemmelige undersøkelser i Arne Treholts leilighet.

VAR MED: Også britisk etterretningstjeneste skal ha vært med inn i Arne Treholts gamle leilighet i Oscars gate 61 i Homansbyen i Oslo.
Foto: Tore Meek / Scanpix
VAR MED: Også britisk etterretningstjeneste skal ha vært med inn i Arne Treholts gamle leilighet i Oscars gate 61 i Homansbyen i Oslo. Foto: Tore Meek / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge ABC Nyheter skal en agent fra MI6 ha deltatt på en ulovlig ransaking hjemme hos Treholt i mars 1983. Det var MI6 som opprinnelig tipset om en mulig spion i norsk utenrikstjeneste.

Den engelske agenten skal ha tatt en rekke polaroidbilder av alle rom i leiligheten til Treholt, skriver ABC Nyheter.

Ingen av spanerne fra det tidligere POT (Politiets overvåkningstjeneste) som har forklart seg for kommisjonen ønsker å bekrefte opplysningene, og henviser til taushetsplikten.

På spørsmål om den samme problemstillingen kom opp i et eget senere avhør hos EOS-utvalget som gransker mulig ulovlig metodebruk i Treholt-saken, svarer likevel den tidligere POT-spaneren Arne Gunnar Solemsjø ja.

- Men hva jeg sier til EOS-utvalget for være mellom oss. Dette får holde, mener han.

Det har tidligere vært kjent at FBI har vært involvert i Treholt-saken, men at både POT og MI6 var inne i leiligheten i mars 1983 skal være nye opplysninger. Tidligere har det bare vært referert til to andre ransakninger, på henholdsvis 17.mai og 22. august 1983.

Verken EOS-utvalgets leder Helga Hernes eller lederen av Gjenopptakelseskommisjonen, Helen Sæter, vil si noe om opplysningene som er framkommet i avhørene.
(NTB)

Arne Treholt . Foto: Tom Martinsen
Arne Treholt . Foto: Tom Martinsen Vis mer