Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder Michelle Obama tvang ham til å hilse

Indonesisk minister angrer på «upassende» håndtrykket.

- TVANG: Indonesias informasjonsminister Tifatul Sembiring hevder Michelle Obama tvang han til å hilse på henne. Foto: AP Photo/APTN/Scanpix
- TVANG: Indonesias informasjonsminister Tifatul Sembiring hevder Michelle Obama tvang han til å hilse på henne. Foto: AP Photo/APTN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg prøvde å unngå å bli berørt av fru Obama, men hun holdt hendene sine så nært mine at vi kom borti hverandre, skrev Indonesias informasjonsminister Tifatul Sembiring til sine titusener av følgere på Twitter.

Meldingen har skapt stor internasjonal debatt, men i et videoopptak lagt ut på YouTube gliser Sembiring mens han strekker ut begge hendene for å håndhilse på Michelle Obama.

Sembiring var en av dem som ønsket presidentparet velkommen da de ankom Jakarta tirsdag denne uka. Obama tilbrakte sine første barneår i det muslimske landet.

Unngår kontakt med kvinner Indonesia har verdens største muslimske befolkning, men de aller fleste er svært moderate. Men Sembiring er blant de kontroversielle og sier han unngår kontakt med kvinner som ikke er i slekt med ham.

Dette har han lenge ment, og meldingen på Twitter var i respons til mange andre Twitter-meldinger som la merke til håndtrykket og satte spørsmålstegn ved hans påstander om at en god muslim begrenser sin kontakt med kvinner, skriver nyhetsbyrået AP.

Informasjonsministeren  har tidligere sendt ut svært omstridte meldinger på Twitter. Blant annet har han uttrykt at mangel på god moral har skylda for naturkatastrofer, spøkt om AIDS og gjengitt sitater av Adolf Hitler.

Hyllet Indonesia I en tale for 6000 mennesker på Indonesia-universitet i dag, hyllet president Obama landet for å gå foran som et eksempel for andre land, skriver Reuters.

Han startet talen med indonesiske uttrykk: «Assalamu'alaikum. Salam sejahtera» - som betyr «Fred være med deg, store hilsner». Obama ble møtt av stor applaus hver gang han sa noe på språket eller nevnte kjente steder som Sarinah-kjøpesenteret.

«Pulang kampung, nih,» la han til - et slanguttrykk som betyr «Jeg har kommet hjem til landsbyen», noe som igjen fikk folk til å gi ham stor applaus.

- I prosessen med økonomisk utvikling hører vi ofte at demokrati står i veien, sa presidenten, og hevdet at mange vil si at det er lett å ta en snarvei til velstand gjennom å bytte bort individets rettigheter med makt til staten.

- Dette ser jeg ikke i Indonesia. Det dere har oppnådd, viser at demokrati og utvikling går hånd i hånd, sa Obama.

Obamas besøk i verdens største muslimske land blir tolket som hans sterkeste initiativ overfor den muslimske delen av verden siden den mye omtalte talen i Kairo i Egypt i fjor, skriver NTB.

FIKK OMVISNING: Her blir president Barack Obama og førstedame Michelle Obama ledet på en omvisning av  sjefsimam Ali Mustafa Yaqub ved Istiqlal-moskeen i Jakarta. Foto: EPA/Adek Berry/Scanpix
FIKK OMVISNING: Her blir president Barack Obama og førstedame Michelle Obama ledet på en omvisning av sjefsimam Ali Mustafa Yaqub ved Istiqlal-moskeen i Jakarta. Foto: EPA/Adek Berry/Scanpix Vis mer

Presidenten har i mellomtiden understreket flere ganger at USA ikke er i krig med islam. Dette budskapet gjentok han i Jakarta onsdag, samtidig som han påpekte at kampen mot militante grupper som al-Qaida fortsetter. Før besøket var det store demonstrasjoner mot Obama, som mange mener har mye muslimsk blod på hendene.

Den amerikanske presidenten understreket også viktigheten av at Indonesia og andre framvoksende økonomier tar en større del i det globale økonomiske samarbeidet, blant annet gjennom G20.

STORBESØK: Her står innbyggerne i Jakarta og ser på mens USAs president Barack Obamas bilkortesje kjører forbi. Foto: AFP Photo/Jim Watson/Scanpix
STORBESØK: Her står innbyggerne i Jakarta og ser på mens USAs president Barack Obamas bilkortesje kjører forbi. Foto: AFP Photo/Jim Watson/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!