Hevder militante henrettet 15 år gammel IS-fange

- Skutt i hodet.

 OBSERVERER KRIGEN:  Mediearbeidere på en bakketopp i utkanten av Suruc ved grensen til mellom Tyrkia og Syria observerer kampene i nabolandet. Bildet er fra i dag: FOTO: NTB SCANPIX
OBSERVERER KRIGEN: Mediearbeidere på en bakketopp i utkanten av Suruc ved grensen til mellom Tyrkia og Syria observerer kampene i nabolandet. Bildet er fra i dag: FOTO: NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 15 år gammel gutt skal være skutt i hodet av militante som kjemper på de kurdiske styrkenes side mot IS. Henrettelsen skal ha skjedd i Kobani, en by IS siden september har kjempet mot kurdere om å vinne kontroll over.

Det er organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) som melder om den angivelige henrettelsen, som skal ha skjedd denne helga, i et intervju med den britiske avisa The Independent.

- To IS-fanger henrettet SOHR melder at 70 IS-krigere er blitt drept de siste to dagene, ifølge kilder ved et lokalt sykehus i den nærliggende byen Tel Abyab.

Blant de drepte skal det være to IS-fanger som syrisk-arabiske krigere fra den revolusjonære Raqqabrigaden som kjemper sammen med kurdiske krigere, har henrettet.

- To er drept etter at de ble tatt for to dager siden. En av dem, en 15 år gammel gutt, ble skutt i hodet, sier SOHR-direktør Rami Abdurrahman til The Independent.

Store kamper De kanskje hardeste kampene de siste dagene rystet den syriske grensebyen Kobani natt til i dag, da IS-krigere angrep kurdiske forsvarsposisjoner med bombekastere og bilbomber. 44 bombekastergranater skal ha truffet de kurdiske delene av byen.

USA opplyser at de har gjennomført 25 nye bombetokt i Syria og Irak mot IS-styrker denne helga. Angrepene skal også ha rammet oljeanlegg IS kontrollerer - noe USA gjør som et ledd i å strupe ekstremistenes økonomi.

- Hjernevasker barn Britiskbaserte SOHR overvåker krisa i Syria. Abdurrahman sier til den britiske avisa at IS systematisk rekrutterer barn så unge som 15 år ved å «hjernevaske dem» og «tilby dem penger».

Ifølge FN skal det i september være over 1500 kvinner, tenåringsjenter og gutter blitt tvunget til å bli sexslaver av IS. Også barn helt ned i 13-årsalderen skal ha blitt brukt som selvmordsbombere av den sunnimilitante gruppa, opplyser FN.

 USA-STØTTE:  Tykk røyk som skal komme fra et luftangrep utført av USA. Den USA-ledede koalisjonen har siden september bombet IS i Syria, og har tidvis av kurderne blitt beskyldt for å utføre angrep som ikke hjelper. FOTO: NTB SCANPIX
USA-STØTTE: Tykk røyk som skal komme fra et luftangrep utført av USA. Den USA-ledede koalisjonen har siden september bombet IS i Syria, og har tidvis av kurderne blitt beskyldt for å utføre angrep som ikke hjelper. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

IS har selv utført en rekke henrettelser og massehenrettelser gjennom sin fremmarsj i Syria og Irak - noe jihadistorganisasjonen hyppig og velvillig legger ut bilder og videoer av på sosiale medier.

Reiser fra hele Norge Eksperter har pekt på at IS lykkes med propagandaen sin. Dagbladet skrev tidligere denne uka at etnisk norske konvertitter og andre med norsk tilhørighet fortsatt reiser til Syria, hvor de slutter seg til IS.

Offisielt bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de kjenner til 60 personer med norsk statsborgerskap eller fast oppholdstillatelse i Norge, som har reist til Syria. De fleste av dem har sluttet seg til IS. Men det er grunn til å anta at det er langt flere med norsk tilknytning som har reist - og de reiser fra hele Norge.

Støttes av noen I juni tok IS til en hel verdens forbauselse over en tredjedel av Irak. Dette gjorde de overraskende enkelt sett med internasjonale øyne.
 
IS har, tross sin brutale fremferd, oppslutning i deler av befolkningen i de områdene de har okkupert, fordi de har evnet å samle misfornøyde grupper.

Dette inkluderer personer som har kommet fra andre land og blitt jihadister for IS og misfornøyde sunnimuslimske klaner - både sekulære og religiøst konservative.

 KRIGENS OFRE  Kurdiske flyktningbarn fra Kobani i en leir i den sørøst-tyrkiske byen Surec, like ved grensa til Syria. FOTO: NTB SCANPIX
KRIGENS OFRE Kurdiske flyktningbarn fra Kobani i en leir i den sørøst-tyrkiske byen Surec, like ved grensa til Syria. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer