Hevder miljøgifter kamufleres i oljeindustrien

Farlige kjemiske stoffer manipuleres, hevder Bellona.

MANIPULERES: Bellona hevder oljeindustrien manipulerer såkalt røde stoffer så de tilsynelatende er mindre skadelige. Når de dumpes i havet, endres sammensetningen så stoffene igjen blir farlige for miljøet. Her er Bellona-leder Frederic Hauge.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
MANIPULERES: Bellona hevder oljeindustrien manipulerer såkalt røde stoffer så de tilsynelatende er mindre skadelige. Når de dumpes i havet, endres sammensetningen så stoffene igjen blir farlige for miljøet. Her er Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Farlige kjemiske stoffer i oljeindustrien endres slik at de kan klassifiseres som «snille», men blir igjen skadelige for miljøet når de renner ut i havet, hevder Bellona.

Miljøorganisasjonen får støtte fra en kilde i norsk oljeindustri som Aftenposten har snakket med.

De store mengdene kjemikalier som brukes i oljeindustrien i Nordsjøen, deles inn i kategorier med ulike fargekoder. Av disse regnes «røde» stoffer som farligere enn «gule».

Aftenposten skriver at aktører i oljeindustrien endrer den kjemiske sammensetningen til farlige stoffer, slik at de kan kategoriseres som mindre skadelige.

- Manipuleres

- Store mengder røde kjemikalier manipuleres til å bli gule, forteller den ikke navngitte kilden til avisa.

Problemet oppstår når stoffene havner i havet. Ifølge Bellona endrer de manipulerte kjemikaliene seg i sjøen slik at de igjen blir «røde» - og farlige for miljøet.

- Konspirasjonsteori

Oljeindustriens Landsforening tilbakeviser Bellonas påstander, og kaller dem «et partsinnlegg i valgkampen». Organisasjonen peker på at det foregår systematisk overvåking av havbunn og vannsøyle ved norske oljeinstallasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer