Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder miljøgifter kamufleres i oljeindustrien

Farlige kjemiske stoffer manipuleres, hevder Bellona.

MANIPULERES: Bellona hevder oljeindustrien manipulerer såkalt røde stoffer så de tilsynelatende er mindre skadelige. Når de dumpes i havet, endres sammensetningen så stoffene igjen blir farlige for miljøet. Her er Bellona-leder Frederic Hauge.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
MANIPULERES: Bellona hevder oljeindustrien manipulerer såkalt røde stoffer så de tilsynelatende er mindre skadelige. Når de dumpes i havet, endres sammensetningen så stoffene igjen blir farlige for miljøet. Her er Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Farlige kjemiske stoffer i oljeindustrien endres slik at de kan klassifiseres som «snille», men blir igjen skadelige for miljøet når de renner ut i havet, hevder Bellona.

Miljøorganisasjonen får støtte fra en kilde i norsk oljeindustri som Aftenposten har snakket med.

De store mengdene kjemikalier som brukes i oljeindustrien i Nordsjøen, deles inn i kategorier med ulike fargekoder. Av disse regnes «røde» stoffer som farligere enn «gule».

Aftenposten skriver at aktører i oljeindustrien endrer den kjemiske sammensetningen til farlige stoffer, slik at de kan kategoriseres som mindre skadelige.

- Manipuleres

- Store mengder røde kjemikalier manipuleres til å bli gule, forteller den ikke navngitte kilden til avisa.

Problemet oppstår når stoffene havner i havet. Ifølge Bellona endrer de manipulerte kjemikaliene seg i sjøen slik at de igjen blir «røde» - og farlige for miljøet.

- Konspirasjonsteori

Oljeindustriens Landsforening tilbakeviser Bellonas påstander, og kaller dem «et partsinnlegg i valgkampen». Organisasjonen peker på at det foregår systematisk overvåking av havbunn og vannsøyle ved norske oljeinstallasjoner.

- Hvis en rent hypotetisk skulle gå ut fra at Bellona hadde noe å fare med i denne saken, ville effektene av disse angivelig manipulerte utslippene blitt fanget opp av overvåkingen. Det finnes det ingen ting som tyder på per i dag. Konspirasjonsteorier er selvsagt oppsiktsvekkende, men virkeligheten er nok ikke fullt så spennende som Bellona vil ha det til, uttaler administrerende direktør Per Terje Vold i OLF i en pressemelding.

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) kaller påstandene svært alvorlige, og vil granske dem.

- Dette må vi til bunns i. Oljeindustrien kan ikke leve med å ha slike påstander hengende over seg, sier Solheim til Aftenposten.

(NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media