LIKER TRUMP: Her introduserer Gingrich Donald Trump under et valgarrangement i Cincinatti. Foto: John Minchillo / AFP
LIKER TRUMP: Her introduserer Gingrich Donald Trump under et valgarrangement i Cincinatti. Foto: John Minchillo / AFPVis mer

Hevder Newt Gingrich blir Donald Trumps visepresident

Også Hillary Clinton er i ferd med å vinne sin «veep».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Fox News stanser sitt samarbeid med tidligere speaker Newt Gingrich med umiddelbar virkning».

Slik lyder ordene fra nyhetskanalen Fox News som får spekulasjonene rundt hvem som blir Donald Trumps visepresidentkandidat til å løpe løpsk. Nå virker mange til å tro at Gingrich - som selv har et mislykket forsøk på å bli republikanernes presidentkandidat bak seg - blir Trumps høyre hånd.

CNN skrev tidligere denne uka at Gingrich bedrev «aktiv lobbyvirksomhet» for nettopp å bli Trumps nummer to.

- Hvis Trump tilby meg stillingen, og er seriøs om forslaget, noe jeg mener han burde være etter samtalene vi har hatt, vil Callista og jeg føle oss forpliktet («compelled») til å tjene landet, sa Gingrich til Fox News om prosessen.

Gingrich får utfordrer

Trump har også tidligere sagt at han velger sin visepresidentkandidat denne uka, og ifølge Huffington Post skal 21 prosent av republikanske velgere finne det mer trolig at de vil stemme Trump dersom Gingrich er en del av pakka.

CBS News melder natt til tirsdag at Trump annonserer sin visepresidentkandidat fredag.

73 år gamle Gingrich er for veteran å regne i de republikanske rekker, med flere tunge verv i Kongressen på sin CV. Han regnes av mange som en splittende figur, og har blant annet vært gift tre ganger. Gingrich har også fått kraftig smekk på fingrene for uvøren bruk av offentlige midler - en sak som ble kostbar da han utfordret Mitt Romney i nominasjonsstriden i 2012.

Gingrich er riktignok ikke eneste på Trumps liste over potensielle visepresidenter. Ifølge New York Times er også pensjonert militærveteran Michael Flynn blant Trumps kandidater, dette til tross for at Flynn er selverklært demokrat og kjent forkjemper for kvinners rett til abort - en kampsak som gjerne slår dårlig ut i republikanske kretser.

Hillary og NATO-general

Også Hillary Clinton er nå - etter Bernie Sanders offisielt kastet inn årene i går - i ferd med å lande sin «running mate». Ifølge New York Times er Hillarys rådgivere nå i ferd med å undersøke om James Stavridis er riktig mann for hennes valgseddel. Dermed ser både Clinton og Trump på muligheten til å sikre seg en visepresident med militær erfaring.

Stavridis er pensjonert firestjerners general fra NATO, men heller ikke han har plettfri vandel å vise til. I 2012 ble han lagt under etterforskning for å ha misbrukt et NATO-fly for å komme til en eksklusiv vinfest i Frankrike med kona si.

Verken Hillary-leiren eller Stavridis har ønsket å kommentere saken i New York Times, men avisa hevder prosessen med å klargjøre Stavridis, avgjøre hvilke politiske styrker og svakheter han måtte ha, er underveis.

Sanders ute

Det var under et valgkamparrangement i New Hampshire at Sanders for første gang offisielt erklærte sin lojalitet til Hillary Clintons presidentkampanje.

- Clinton har vunnet den Demokratenes nominasjonsprosessen, og jeg gratulerer henne med det. Hun er Demokratenes presidentkandidat og jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for å sikre at hun blir USAs neste president, forsikret Sanders, mens en nikkende og klappende Clinton sto like bak ham.

Sanders gjentok ønsket om å hive minimumslønna i USA til «et levelig nivå».

- Hillary Clinton vet at noe er galt når de rikeste blir rikere, mens middelsklassen betaler mer skatt enn dem som driver hedgefond, sa Sanders.