RUSTER OPP?:  Nord-Korea kan i løpet av de neste fem årene ha hele 100 atomvåpen i sitt arsenal, advarer amerikanske forskere. Her er Nord-Koreas leder Kim Jong Un, Foto: REUTERS/KCNA
RUSTER OPP?: Nord-Korea kan i løpet av de neste fem årene ha hele 100 atomvåpen i sitt arsenal, advarer amerikanske forskere. Her er Nord-Koreas leder Kim Jong Un, Foto: REUTERS/KCNAVis mer

Hevder Nord-Korea har 100 atomvåpen i løpet av fem år

Amerikanske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea kan i løpet av de neste fem årene ha hele 100 atomvåpen i sitt arsenal, advarer amerikanske forskere.

US-Korea Institute ved Johns Hopkin University i USA følger det nordkoreanske atomvåpenprogrammet tett og analyserer løpende alt de kan komme over av informasjon, blant annet satellittbilder av de nordkoreanske atomanleggene.

Nord-Korea antas i dag å ha mellom 10 og 16 atomvåpen i sitt arsenal, enten produsert ved hjelp av høyanriket uran eller plutonium.

Dramatisk scenario På bakgrunn av informasjon som foreligger om framdriften i de nordkoreanske atomvåpen- og rakettprogrammene de siste fem årene, har de amerikanske forskerne utviklet tre mulige scenarioer for veien videre.

Det mest dramatiske scenarioet spår at Nord-Korea i 2020 kan ha hele 100 atomvåpen i sitt arsenal. Dette er svært bekymringsfullt, mener en av forskerne, Joel Wit.

Mellomdistanseraketter - Det har vært en utvikling i disse programmene som gjør det mer mulig å spå framtida. Vi gjetter så godt vi kan, vi anslår hva framtida vil bringe, akkurat på samme måte som etterretningsorganisasjoner gjør, sier Wit.

Ifølge det mest sannsynlige scenarioet vil Nord-Korea om fem år ha 50 atomvåpen i sitt arsenal, blant annet i form av atomstridshoder på Rodeng-raketter som kan nå Japan.

Nord-Korea gjennomførte atomprøvesprengninger både i 2006, 2009 og 2013, og landet prøveskyter regelmessig raketter som kan utstyres med atomstridshoder.

Via Kina Atomforhandlingene med Nord-Korea brøt sammen i 2008, men til tross for internasjonale sanksjoner greier myndighetene i Pyongyang å skaffe seg avansert teknologi via Kina, også fra vestlige land, konstaterer de amerikanske forskerne.

- Bare det å slå ned på trafikken over grensa mellom Kina og Nord-Korea hadde hjulpet mye, men Kina gjør svært lite, sier David Albright, som regnes som en av verdens fremste eksperter på det nordkoreanske atomvåpenprogrammet.

(NTB)