Hevder Nord-Korea tester kjemiske våpen på mennesker

Det mener avhopperen «Lee» som har rømt til Finland.

ANKLAGER: Sørkoreanske og finske medier melder at en avhopper og tidligere forsker fra Nord-Korea har rømt til Finland. Forskeren hevder å sitte på 15 gigabyte med blant annet beviser på at Nord-Korea har drevet testing av kjemiske våpen på mennesker. Her ved diktator Kim Jong-un. Foto: REUTERS/KCNA
ANKLAGER: Sørkoreanske og finske medier melder at en avhopper og tidligere forsker fra Nord-Korea har rømt til Finland. Forskeren hevder å sitte på 15 gigabyte med blant annet beviser på at Nord-Korea har drevet testing av kjemiske våpen på mennesker. Her ved diktator Kim Jong-un. Foto: REUTERS/KCNA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere finske medier skriver at en nordkoreansk forsker under navnet «Lee» (47) har søkt opphold og forlatt Nord-Korea til fordel for Finland. Informasjonen stammer fra det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

«Lee» skal sitte på minst 15 gigabyte med informasjon om blant annet kjemiske eksperimenter på mennesker, skriver finske YLE.

Forskeren skal tidligere ha jobbet ved det mikrobiologiske forskningsenteret i Chagang-provinsen nord i Nord-Korea. Det ligger nær grensen til Kina. Han ankom Finland i juni, opplyser finske medier.

- Grunnen til at han hoppet av er antakelig at han var skeptisk til forskningen som ble utført, sier kilden til Yonhap.

Finske myndigheter ønsket verken å bekrefte eller avkrefte opplysningene fra det sørkoreanske nyhetsbyrået.

- Jeg kan ikke kommentere om noen har søkt asyl eller oppholdstillatelse. Det er ikke mulig, sier Esko Repo, direktør for asylenheten ved Migrationsverket, til Hufvudstadsbladet.

Ekspert: - Troverdig Ifølge de sørkoreanske opplysningene skal «Lee» vitne om blant annet kjemiske eksperimenter i Europaparlamentet senere i juli.

NYE BILDER: Det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA slapp dette bildet av Kim Jong-un tidligere i uka. Foto:  AFP PHOTO / KCNA via KNS
NYE BILDER: Det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA slapp dette bildet av Kim Jong-un tidligere i uka. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS Vis mer

Avisa Helsingin Sanomat har intervjut en av USAs fremste eksperter på Nord-Korea, Greg Scarlatoiu i organisasjonen HRNK.

Han mener opplysningene om «Lee» og påstander om bruk av kjemiske våpen på mennesker, lyder troverdig.

- Vi har hørt lignende historier før, om menneskelige eksperimenter utført i fangeleirer, sier Scarlatoiu til Helsingin Sanomat.

Susanna Mehtonon, juridisk ekspert i Amnesty i Finland omtaler opplysninigene som «interessante».

- FNs kommisjon som tidligere har undersøkt Nord-Korea har ikke funnet tilstrekkelig bevismateriale for å bringe saken videre, sier Mehtonon.

- Nå kan en domstol høre både vitnemål og kanskje se bevismateriale, sier hun.

Hackere I mai fortalte en høyprofilert avhopper og tidligere teknologiprofessor fra Nord-Korea om diktatorregimets slagkraft på internett. I et lengre intervju med BBCs teknologiprogram Click sier professor Kim Heung-Kwang at Nord-Korea har rundt 6 000 spesialtrente militære hackere.

Fakta, Nord-Korea:

* Nord-Korea, offisielt Den demokratiske folkerepublikken Korea, dekker den nordlige halvdelen av Koreahalvøya.

* Landareal cirka 120.000 kvadratkilometer, 24,9 millioner innbyggere. * Politisk er landet et strengt diktatur, styrt av kommunistpartiet, Koreas Arbeiderparti.

* Staten ble opprettet i 1948, og landets første leder fra samme tidspunkt var Kim Il-sung. Etter Kim Il-sungs død i 1994 overtok hans sønn Kim Jong-il. Da han døde i 2011, tok sønnen Kim Jong-un over.

* Nord-Korea prøvesprengte sin førte atombombe i 2006, og har senere sprengt ytterligere to bomber, i 2013. Dette har ført til FN-sanksjoner mot landet.

* Ifølge en FN-rapport fra 2014 holdes mellom 80.000 og 120.000 politiske fanger i fangeleire i landet. Amnesty International anslo i 2011 at tallet er rundt 200.000.

* Under Kim Jong-uns styre har en rekke framstående representanter for regimet blitt rensket ut. I 2013 ble Kims onkel Jang Song-thaek, som var betraktet som landets nest mektigste mann, og flere av hans allierte, henrettet.

(Kilder: NTB, Store norske leksikon)

- Størrelsen på cyberangrep-etaten har økt betydelig, og har nå rundt 6 000 mennesker, sier Kim, som estimerer at rundt 10-20 prosent av Nord-Koreas forsvarsbudsjett går til etaten.

Professoren mener at Nord-Koreas militære hackere nå er så sofistikerte at de kan ødelegge kritisk infrastruktur og til og med ta livet av mennesker.

Det er Kim Jong-un som er Nord-Koreas diktator og øverste leder. Nylig skrev Dagbladet at Kim åpner Nord-Korea.

Den større åpenheten dreier seg om at Kim Jong-un flere ganger har besøkt fornøyelsesparker i Pyongyang, og at hans tilstedeværelse er blitt kringkastet landet rundt. Og det dreier seg om at hans kone Ri Sol-ju til stadighet dukker opp ved hans side. Den nærmeste familie er ikke lenger en statshemmelighet, skrev Dagbladets kommentator Morten Strand.

Ekstremtørke Nord-Korea lider også av ekstremtørke. Mer enn 30 prosent av risåkrene har sprukket, og landet har gått ut og bedt om internasjonal hjelp.

Ifølge Asia-forsker Stein Tønnesson ved Institutt for Fredsforskning kommer ekstremtørke og sult ikke til å gå ut over diktaturets atomprogram.

- Man kunne godt ønske at det er sånn, men det er helt, helt usannsynlig. Nord-Korea tror at resten av verden vil kaste seg over dem om de skrinlegger atomprogrammet, og derfor vil de fastholde det, ss Tønnesson til Dagbladet.

- Dette programmet vil de ikke oppgi uansett. De vil heller la folket dø av sult, sa han.

I 2012 estimerte det sørkoreanske forsvaret at Nord-Korea på det tidspunktet hadde mellom 2500 og 5000 tonn kjemiske våpen.

«Lee» er ikke den første avhopperen som hevder at Nord-Korea driver uetiske tester av kjemiske våpen på mennesker. I desember 2014 fortalte en avhopper fra Nord-Koreas spesialstyrker at landet eksperimenterer med kjemiske våpen på funksjonshemmede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer