Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder nordmann er kidnappet på Filippinene

En nordmann skal være bortført på Filippinene sammen med to canadiske turister og en filippinsk kvinne, opplyser hæren i landet til NTB. UD kan ikke bekrefte opplysningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kunnet verfisiere opplysningene om at en nordmann skal være kidnappet.

- Vi er kjent med hendelsen. Vi er nå i kontakt med myndighetene på Filippinene for å undersøke om det er en nordmann blant de som er kidnappet. Men det er for tidlig å bekrefte eller avkrefte denne informasjonen, sier pressevakt i UD Veslemøy Salvesen, til Dagbladet.

UD ble varslet om saken av den norske ambassaden i Manila.

- Ambassaden er nå i kontakt med filippinske myndigheter for å få mer informasjon. I tillegg bruker UD lokalt nettverk og myndigheter på stedet for å finne ut hva som har skjedd. I tillegg snakker vi med andre ambassader, sier Salvesen.

En mystisk lapp er funnet på stedet for en nordmann angivelig skal ha blitt kidnappet, melder nettstedet til presidenten på Filippinene.

På lappen står følgende beskjed: «Rettferdighet for vår kommandant: NPA»

NPA står for New Peoples Army, som er den militære greina til kommunistpartiet på Filippinene.

- Utlendingene var målet En uidentifisert gruppe væpnede menn bortførte fire personer fra et populært feriested sør i landet, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Fire personer er bortført, men vi vet ikke hvilken gruppe som står bak. Det ser ut som om utlendingene var målet, det var ikke tilfeldig at de ble tatt, sier kaptein Alberto Caber i det filippinske forsvaret.

Militære kilder sier de væpnede mennene snakket engelsk og det filippinske språket tagalog. To japanske turister forsøkte å gripe inn, men forgjeves. Filippinsk politi opplyser til NTB at det er en nordmann blant de fire bortførte, men dette er altså foreløpig ikke bekreftet av norske myndigheter.

Norske Eldar Einarson bor i samme område som feriestedet, men kjenner ikke nordmannen personlig.

- Dette skaper uro, for det er lengde siden sist noe liknende skjedde. Dette er et stort luksussted, som nå lager den første marinaen i denne delen av landet og de satser på rike turister, sier Einarson til Dagbladet på telefon fra Filippinene.

Ambassaden varslet Den norske ambassaden er kjent med opplysningene og undersøker nå om dette stemmer, men kan verken bekrefte eller avkrefte om meldingene stemmer, skriver VG.

- Alt tyder på at det har vært et angrep. Vi forsøker nå å få på det rene om det er nordmenn involvert og om én eller flere nordmenn er blitt bortført. Foreløpig kan vi verken bekrefte eller avkrefte dette. Dersom det er tilfelle, er det svært alvorlig, sier ambassadør Erik Førner til avisen.

Han sier ambassaden nå forhører seg med politi og militæret, både lokalt og sentralt, om hendelsen og forsøker å få klarhet i de faktiske forholdene.

- Vi har personell på plass i området der dette skal ha skjedd, sier han.

Løsepenger Det lokale politiet opplyser til NRK at de sitter på overvåkingsvideo av hendelsen, men at bildene skal være så mørke at de må få hjelp av teknisk ekspertise for å få bildene tydelig nok - slik at de kan kjenne igjen ansiktene på gjerningsmennene.

Ifølge det lokale politiet stakk gjerningsmennene av fra stedet i to mindre båter.

Båtene anses som så små at politiet ikke tror gisseltakerne har kjørt ut på åpent hav, og at gislene dermed er fraktet til et sted i nærheten, skriver NTB.

Ifølge nyhetsbyrået mistenkes den islamistiske Abu Sayaff-geriljaen å stå bak, men filippinsk politi kan ikke slå dette fast - da det også er en rekke mindre væpnede grupperinger i området. Politiet har ikke fått noen henvendelse fra gjerningsmennene, og vet ikke om dette dreier seg om løsepenger eller om handlingen er knyttet til politiske mål.

Raid Kaptein Caber sier de fire ble bortført i et raid sør på Filippinene.

Tre marineskip er satt inn i søket etter gjerningsmennene. Også fly skal delta i jakten på kidnapperne.

Både politiet og militæret er overrasket over angrepet, som er en påminnelse om den ustabile sikkerhetssituasjonen i området, til tross for fredsinitiativer fra islamistiske opprørere den siste tiden, skriver NTB.

Davao-regionen har vært relativt fredelig de siste ti årene. En fredsavtale med den største opprørsgruppen i fjor gjorde slutt på en 45 år lang konflikt som har kostet 12.000 mennesker livet og drevet 2 millioner på flukt.


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling