UTBOMBET: Det var dette hotellet som ble angrepet av Al Shabab i går og som nå en 60 år gammel norsk-somalier har tatt på seg ansvaret for. I hotellet bodde soldater fra den somaliske regjeringsstyrken og AU. Her passer somaliske regjeringssoldater på åstedet etter angrepet. Foto: AFP / Mohamed Abdiwahab
UTBOMBET: Det var dette hotellet som ble angrepet av Al Shabab i går og som nå en 60 år gammel norsk-somalier har tatt på seg ansvaret for. I hotellet bodde soldater fra den somaliske regjeringsstyrken og AU. Her passer somaliske regjeringssoldater på åstedet etter angrepet. Foto: AFP / Mohamed AbdiwahabVis mer

Hevder nordmann i 60-årene var selvmordsbomber

Angrep hotell i Somalia. Minst 20 drept, melder radio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): al-Shabaab sier ifølge AFP at en norsk-somalisk mann i 60-årene sto bak selvmordsangrepet i byen Buule Burde tirsdag.

Ifølge radiokanalen RBC er det en nordmann i 60-årene blant de som angrep et hotell i byen Buule Burde sentralt i Somalia i morges.

PST sier nå i en melding at de jobber med å avklare hva slags tilknytning attentatmannen har til Norge.

Norsk-somalieren skal ha spilt inn en radiomelding i går kveld der han forteller at det er han som skal kjøre bilen lastet med eksplosiver som rammet Camalow hotell i Buule Burde. Minst 20 personer ble drept, blant dem en offiser i den somaliske hæren og seks soldater fra Djibuti, melder RBC.

- Jeg ber Gud sikre meg i denne opperasjonen. Jeg er nå på vei til Buloburde som allahs fiender har okkupert, sier han i opptaket som blir sendt av radiokanalen Andalus al Shabab.

Intervjuet høres ut som det er gjort i landlige omgivelser med fuglekvitter i bakgrunnen.

Rutine For al-Shabaab radio har det nærmest blitt rutine å intervjue selvmordsbombere før de går til aksjon. Norsk-somalieren skal ha vært lattermild mens han uttalte dette. Han skal ha reist fra Norge til Somalia for å knytte seg til de religiøse krigerne i al-Shabaab.

Han blir med dette den eldste mannen al-Shabaab har brukt i selvmordsopperasjoner mot den somaliske regjeringen og AU-soldater i landet. Fra før er al-Shabaab kjent for å rekrutere unge menn til å gjennomføre slike aksjoner, melder radiokanalen.

I det 14 minutter lange lydopptaket sier nordmannen at han ble med i islamistgruppen al Ithad al Islami for 13 år siden, men at han senere har meldt overgang til al-Shabaab.

Dagbladet møtte i dag en nordmann i 60-årene som har samme navn som blir oppgitt på terroristen.

- Jeg er rystet over det jeg hører, men jeg har altså ikke noe med al Shabab å gjøre, sier mannen som har bodd i lenge i Hedmark, men som nå bor i Oslo.

Han forteller at han flyktet fra Somalia på grunn av krigen mot al-Shabaab og at han ikke på noen måte sympatiserer med bevegelsen.
 
Gjenerobret Buule Burde var inntil nylig holdt av al-Shabaab, men ble den sjette byen soldater fra Den afrikanske union (AU) og somaliske regjeringssoldater kunne innta denne måneden. Byen var et strategisk senter for organisasjonen. De brukte den som base for forsyninger og hadde flere hundre soldater stasjonert der.

Inntok: Dette bildet viser AU-soldater fra Djibuti etter at de vant byen Buloburde fra Al-Shabab for seks dager siden. Seks soldater fra Djibuti skal være blant de drepte i selvmordsaksjonen nordmannen har tatt på seg ansvaret for. Foto: AU/EPA
Inntok: Dette bildet viser AU-soldater fra Djibuti etter at de vant byen Buloburde fra Al-Shabab for seks dager siden. Seks soldater fra Djibuti skal være blant de drepte i selvmordsaksjonen nordmannen har tatt på seg ansvaret for. Foto: AU/EPA Vis mer

Ifølge AFP startet angrepet med en selvmordsbomber i bil, etterfulgt av et angrep fra bevæpnede menn.

Både USA og Norge klassifiserer al-Shabaab som en terrororganisasjon.

Frakter bort: Somaliske regjeringssoldater frakter bort liket av en medsoldat som ble drept i angrepet. Somali government soldiers carry the body of a killed fellow soldier follo Foto:  Mohamed Abdiwahab/AFP
Frakter bort: Somaliske regjeringssoldater frakter bort liket av en medsoldat som ble drept i angrepet. Somali government soldiers carry the body of a killed fellow soldier follo Foto: Mohamed Abdiwahab/AFP Vis mer