Hevder Norge åpnet for Guantanamo-fanger

Tidligere USA-ambassadør Benson K. Whitney.

DISKUTERT I ALL HEMMELIGHET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til Aftenposten at status i saken er den samme som tidligere, nemlig at Norge ikke har åpnet for å ta imot fanger. Foto: AP/Scanpix
DISKUTERT I ALL HEMMELIGHET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til Aftenposten at status i saken er den samme som tidligere, nemlig at Norge ikke har åpnet for å ta imot fanger. Foto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske ambassadøren til Norge rapporterte hjem i 2009 at Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) åpnet for å ta imot frigitte fanger fra terrorfengslet Guantanamo.

Allerede i det første måtet mellom Støre og USAs nytilsatte ambassadør Barry White 9. november 2009 lufter Støre muligheten, ifølge Aftenposten som omtaler dokumenter avisen har fått tilgang på via nettstedet WikiLeaks.

I det hemmeligstemplede brevet hjem etter møtet siterer White Støre på følgende:

«Det har vært vår målsetting å holde disse diskusjonene med USA lavt på radaren. Innvandring, asyl og sikkerhetsspørsmål (for eksempel mulla Krekar) har vært hete valgkampsaker for høyrekoalisjonen mot regjeringspartiene fram mot valget i september».

Et par uker senere heter det i et nytt brev fra White at Støre har åpnet for å ta imot fanger, også overfor utenriksminister Hillary Clinton:

«Stoltenbergs utenriksminister Støre har privat fortalt meg og utenriksminister Clinton at han ville foretrekke å snakke stille med oss om denne saken, utenfor medienes søkelys», skriver ambassadøren i et brev direkte til president Barack Obama før Nobel-besøket til Oslo i fjor.

Støre sier til Aftenposten at status i saken er den samme som tidligere, nemlig at Norge ikke har åpnet for å ta imot fanger.

- Jeg har funnet det viktig at vi lytter til amerikanske synspunkter. Vi har hatt meninger om å stenge leiren, da er vi også åpne for å lytte til amerikanske syn på oppfølgingen, sier Støre.

(NTB)

SENDTE BREV HJEM. USAs tidligere ambassadør Benson K. Whitney (t.h.), her med statssekretær Espen Barth Eide. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SENDTE BREV HJEM. USAs tidligere ambassadør Benson K. Whitney (t.h.), her med statssekretær Espen Barth Eide. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer