Hevder Norge åpnet for Guantanamo-fanger

Tidligere USA-ambassadør Benson K. Whitney.

DISKUTERT I ALL HEMMELIGHET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til Aftenposten at status i saken er den samme som tidligere, nemlig at Norge ikke har åpnet for å ta imot fanger. Foto: AP/Scanpix
DISKUTERT I ALL HEMMELIGHET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til Aftenposten at status i saken er den samme som tidligere, nemlig at Norge ikke har åpnet for å ta imot fanger. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den amerikanske ambassadøren til Norge rapporterte hjem i 2009 at Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) åpnet for å ta imot frigitte fanger fra terrorfengslet Guantanamo.

Allerede i det første måtet mellom Støre og USAs nytilsatte ambassadør Barry White 9. november 2009 lufter Støre muligheten, ifølge Aftenposten som omtaler dokumenter avisen har fått tilgang på via nettstedet WikiLeaks.

I det hemmeligstemplede brevet hjem etter møtet siterer White Støre på følgende:

«Det har vært vår målsetting å holde disse diskusjonene med USA lavt på radaren. Innvandring, asyl og sikkerhetsspørsmål (for eksempel mulla Krekar) har vært hete valgkampsaker for høyrekoalisjonen mot regjeringspartiene fram mot valget i september».

Et par uker senere heter det i et nytt brev fra White at Støre har åpnet for å ta imot fanger, også overfor utenriksminister Hillary Clinton:

«Stoltenbergs utenriksminister Støre har privat fortalt meg og utenriksminister Clinton at han ville foretrekke å snakke stille med oss om denne saken, utenfor medienes søkelys», skriver ambassadøren i et brev direkte til president Barack Obama før Nobel-besøket til Oslo i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer