Hevder norske oljepenger bidrar til alvorlige menneskerettighetsbrudd

- Nordmenn bør vite hva Oljefondet investerer i, mener Human Rights Watch.

OKKUPERT: En ung person med et palestinsk flagg deltar i demonstrasjoner mot en av flere israelske botsettinger i mars i fjor. Human Rights Watch hevder i en ny rapport at oljefondet har investert i flere israelske banker som alle driver business på okkupert palestinsk land. Foto: Mohamad Torokman / Reuters / NTB Scanpix
OKKUPERT: En ung person med et palestinsk flagg deltar i demonstrasjoner mot en av flere israelske botsettinger i mars i fjor. Human Rights Watch hevder i en ny rapport at oljefondet har investert i flere israelske banker som alle driver business på okkupert palestinsk land. Foto: Mohamad Torokman / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Oljefondet, Statens pensjonsfondet Utland, er en av de største investorene i fem israelske banker, som alle driver business på okkupert palestinsk land, og som bidrar til en rekke alvorlige brudd på menneskerettighetene, ifølge en ny rapport fra Human Rights Watch (HRW).

- Nordmenn bør vite hva Oljefondet investerer i. Fondet har også sjøl ansvar for at de ikke investerer i selskap som bidrar til menneskerettighetsbrudd, sier Sari Bashi, direktør for HRW i Israel og Palestina.

- Bidrar til okkupasjon

Ifølge rapporten tilbyr Israels største banker tjenester og finansierer bosettingene på Vestbredden, som ligger på okkupert land, og som fordømmes internasjonalt, også fra norske myndigheter.

- Israelske banker tjener på de ulovlige bosettingene, samtidig som de er med på å utvide dem. Banker kan ikke drive forretninger med bosettingene uten å bidra til diskriminering, fordrivelse og landtyveri, mener Bashi.

Antall bosettinger på den palestinske Vestbredden har skutt i været de siste 30 åra. Antall israelske bosettere har fra 1967 vokst med over 330 000 personer, viser en Haaretz-undersøkelse fra i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer