Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder norske soldater drepte uskyldige i Somalia

Åpnet ild mot en båt utenfor kysten av Somalia i helga.

I HARDT VÆR: Marinefartøyet KNM Fridjof Nansen ved kai ved Akershus festning i Oslo.
Foto:  Lise Åserud / SCANPIX
I HARDT VÆR: Marinefartøyet KNM Fridjof Nansen ved kai ved Akershus festning i Oslo. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

(Dagbladet): Somaliske kilder hevder to uskyldige sivile ble drept da norske soldater åpnet ild mot en båt utenfor kysten av Somalia i helga, skriver NTB.

Landsbyleder Hareed Issa Omar i landsbyen Caluula, også kjent som Alula, forteller til nyhetsbyrået AP at de to mennene var fiskere, og ikke pirater. Den ene skal ha vært somalier, mens den andre kom fra Jemen.

Dette stemmer overens med opplysninger fra Muse Gele Farole, guvernør i provinsen Bari i den somaliske utbryterregionen Puntland.

- En sjømann fra Jemen og en somalier døde, mens tre andre ble såret, sa Farole til nyhetsbyrået AFP i helgen.

Forsvaret har opplyst at det ble skutt mot nordmennene fra en båt før de besvarte ilden. Skuddvekslingen fant sted et stykke øst for Caluula da soldatene var i ferd med å inspisere flere båter natt til søndag lokal tid.

Landsbyleder Hareed Issa Omar hevder på sin side at det var nordmennene som skjøt først.

- Ble nervøse

De norske soldatene var på patrulje et stykke unna fregatten KNM Fritjof Nansen da de to mennene skal ha blitt drept.

Fregatten deltar i EUs Operasjon Atlanta, som er satt i verk for å bekjempe piratvirksomheten utenfor Somalia.

John Harbour fra Operasjon Atlanta har fortalt at nordmennene fikk sjokk og at de ble nervøse da det plutselig ble løsnet skudd mot dem.

Harbour sier ifølge AFP at mellom fem og sju personer om bord skjøt mot det norske krigsskipet med blant annet Kalashnikov-rifler.

- Bordingsavdelingen besvarte ilden i selvforsvar. Deretter trakk de seg tilbake en kilometer siden hovedoppgaven deres var å eskortere et skip med hjelpesendinger fra Verdens matvareprogram (WFP) som måtte holde seg i bevegelse, sa Harbour i helga.

Nordmennene skal ha undersøkt tre båter som lå for anker før de ble beskutt fra en fjerde båt.

- Dette var ikke uskyldige fiskere. De var væpnet med tunge maskingeværer og Kalasjnikov-rifler og hadde åpenbart ikke redelige hensikter, sier Harbour.

Ingen norske skadd

Ingen nordmenn ble såret i hendelsen. Men både Forsvaret og John Harbour har gjort det klart at det ikke ble gjort noe forsøk på å undersøke om andre kom til skade.

- Om noen omkom eller ble skadd som en følge av at de norske soldatene besvarte ilden, har vi ikke hatt mulighet til å undersøke, sa oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB mandag.

- Vårt personell ble ikke påført skade. Jeg kan ikke si om noen andre ble det, sier Lien til Bloomberg.com.

Landsbyen Caluula ligger nordøst i Puntland, en region som i 1998 erklærte seg delvis uavhengig fra krigsherjede Somalia. Mange av de somaliske piratene har base i Puntland, som har lang kystlinje mot Indiahavet.

KNM Fritjof Nansen skal etter planen patruljere farvannene utenfor Somalia fram til januar. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media