Hevder NSA avlytter all telefontrafikk i Afghanistan

Norsk etterretning bidrar til NSAs virksomhet i landet.

Illustrasjonsfoto: AP Photo.
Illustrasjonsfoto: AP Photo. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amerikansk etterretning avlytter og lagrer nesten all telefontrafikk i Afghanistan, hevder WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange.  

Dokumenter den amerikanske avhopperen Edward Snowden har skaffet til veie, viser at National Security Agency (NSA) gjennom det topphemmelige systemet SOMALGET avlytter, gjør opptak av og lagrer så å si alle telefonsamtaler i to land.

Nettstedet The Intercept, som Snowdens samarbeidspartner Glenn Greenwald har vært med på å starte opp, avslørte tidligere i måneden at Bahamas er ett av landene.

Det andre landet har The Intercept og The Washington Post på oppfordring fra amerikanske myndigheter besluttet å ikke navngi, men omtalt som «X».

Kan verifiseres WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange mener at anonymiseringen er kritikkverdig og navngir nå landet som Afghanistan.

- Vi kan av hensyn til kildebeskyttelse ikke avsløre hvordan WikiLeaks har fått bekreftet at det er Afghanistan som er offer, men dette kan også verifiseres uavhengig gjennom nøye gransking av dårlig sensurerte dokumenter som er offentliggjort tidligere, og sammenholde dem med det man vet om NSAs programmer, skriver Assange på sin nettside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer