FORGIFTET: Aleksandr Litvinenko døde etter at han drakk te som var forgiftet i 2006. Han tok selv initiativet til å offentliggjøre dette bildet, som viser ham dødssyk etter å ha blitt forgiftet av det ekstremt farlige radioaktive stoffet polonium-210. Foto: PRIVAT/AP
FORGIFTET: Aleksandr Litvinenko døde etter at han drakk te som var forgiftet i 2006. Han tok selv initiativet til å offentliggjøre dette bildet, som viser ham dødssyk etter å ha blitt forgiftet av det ekstremt farlige radioaktive stoffet polonium-210. Foto: PRIVAT/APVis mer

Hevder ny informasjon kan løse ni år gammel drapsgåte

Omtales som russisk-støttet henrettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eks-agenten Aleksandr Litvinenko døde i 2006 etter å ha drukket te som var forgiftet med det radioaktive stoffet polonium-210 på et hotell i London.

Hvem som sto bak - eller beordret - drapet har vært en gåte, men nå hevder den britiske avisa The Telegraph at det er kommet ny informasjon i saken.

Amerikanske spioner skal ha snappet opp kommunikasjon mellom de som var involvert i drapet på Litvinenko og det hele omtales som «en russisk-støttet henrettelse», skriver Telegraph.

Det var amerikanske NSA (National Security Agency) som fanget opp kommunikasjon mellom nøkkelpersoner i Moskva og London. Dette er senere brakt videre til britiske myndigheter og skal være bevis på at høytstående personer i Russland var involvert.

Lydklipp Kort tid før han døde hevdet Litvinenko fra sykesengen at Russlands president Vladimir Putin ga ordren om å drepe ham. Beskyldningene er gjentatte ganger blitt tilbakevist av russiske myndigheter.

Allerede i sommer snakket dommer Robert Owen om den spesielle saken i Royal Court of Justice i London. Arbeidet med å samle inn bevis startet ikke før på nyåret 2015.

Britisk presse trekker også fram et lydklipp der Litvinenko forteller om Vladimir Putins forbindelser til en som beskrives som «en av verdens farligste kriminelle». Lydklippet blir nevnt som et mulig motiv for drapet - og familien til den Litvinenko ber nå om at alle beviser legges fram.

Mislikt Litvinenko var tidligere russisk KGB-agent (nå FSB), men ble senere britisk statsborger og kom med sterke anklager mot sin tidligere arbeidsgiver og russiske myndigheter.

Under en høring i 2012 ble det kjent at Litvinenko ble betalt av Spania for sine tjenester. Pengene kom inn på en konto han disponerte sammen med kona, og var vederlag for hans gransking av den russiske mafiaen.

Samtidig jobbet han i flere år for britisk etterretning, og inngikk samarbeidet med spansk etterretning etter anbefaling fra MI6.

Før han døde hevdet Litvinenko at FSB-ledelsen beordret milliardæren Boris Berezovskij drept og påsto at terroraksjoner på russisk jord ble gjennomført for å få Vladimir Putin innsatt som president.

Den 44-årige russeren ble plutselig dårlig etter å ha drukket te sammen med de tidligere FSB-kollegaene Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun. Og han døde etter tre uker. Storbritannia har krevd de to utlevert, men Russland har hele tida nektet.