Hevder ny vaksine er bedre

Moderna Biotec kaster seg inn i kampen for å få godkjent en coronavaksine.

VAKSINE: Moderna Biotecs vaksine er, ifølge dem selv, 94,5 prosent effektiv. Foto: Rafael Henrique / SOPA / Shutterstock / NTB
VAKSINE: Moderna Biotecs vaksine er, ifølge dem selv, 94,5 prosent effektiv. Foto: Rafael Henrique / SOPA / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det europeiske smittevernbyrået starter nå godkjenningsprosessen av en tredje coronavaksine.

Det skriver det europeiske legemiddelbyrået EMA i en pressemelding.

Den nye vaksinen er produsert av det spanske firmaet Moderna Biotec. De to andre vaksinene er produsert av Pfizer i samarbeid med BioNTechs, og Oxford-universitetet sammen med AstraZeneca.

Kan være effektive

Moderna sier at deres tall viser at vaksinen er opp mot 94,5 prosent effektiv. Pfizer opplyste at deres vaksine er rundt 90 prosent effektiv.

Begge tallene er høye sammenlignet med mange andre vaksiners effektivitet.

Den nye vaksinen skal altså være mer effektiv Pfizers, hevder selskapet selv. Den skal også være lettere å distribuere. Noe av årsaken til dette er at Pfizer har opplyst om at deres vaksiner må holde 78 minusgrader når den oppbevares og fraktes.

Uenige

Stephen Hodge, som er direktør i Moderna, håper dette vil bli et viktig våpen mot pandemine.

- Dette burde gi oss alle håp om at en vaksine vil være i stand til å stoppe denne pandemien og forhåpentligvis gi oss livene våre tilbake, sier president i Moderna Dr. Stephen Hodge til nyhetsbyrået AP.

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus tror derimot ikke at vaksiner alene er nok til å stoppe pandemien.

– En vaksine vil utfylle de andre verktøyene vi har, men ikke erstatte dem. En vaksine alene vil ikke sette en stopper for pandemien, sier Tedros.

Kan bli godkjent snart

USA kan komme til å gi en hastegodkjenning til vaksinen. Det tror smitteverntopp Anthony Fauci, ifølge MSNBC-journalist Chris Jansing.

- Doser kan komme til å bli tilgjengelig for personer i høyrisikogrupper innen slutten av desember, sier Fauci ifølge Jansing.

Fauci er likevel tydelig på at han ikke ønsker å komme det amerikanske legemiddelverket FDA i forkjøpet. Det er de som avgjør hvorvidt legemidler kan brukes i USA, eller ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer