- CIA skal ha slått alarm

Hevder Oslo-bosatt mann trues av Saudi-Arabia

En Oslo-bosatt aktivist skal ha blitt fraktet til et sikkert sted av norske myndigheter, melder The Guardian.

TRUET: Iyad El-Baghdadi er bosatt i Oslo og skal ha blitt advart om at han står overfor en trussel fra Saudi-Arabia. Aktivisten har vært en høylytt kritiker av kronprins Mohammed Bin Salman. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

CIA skal ha advart Norge om at den palestinske forfatteren og menneskerettighetsaktivisten, Iyad el-Baghdadi, står overfor en potensiell trussel fra Saudi-Arabia, ifølge The Guardian.

El-Baghdadi er bosatt i Norge og har slått seg opp som en høylytt kritiker av kronprins Mohammed Bin Salman.

Avisa erfarer at menneskerettighetsaktivisten ble varslet om den potensielle trusselen 25. april. Norske myndigheter skal ha dukket opp hjem hos ham, fraktet ham til et sikkert sted og advart ham om den potensielle trusselsituasjonen.

Twitter-melding

The Guardian har selv snakket med el-Baghdadi over telefon.

- Slik jeg har forstått det, har de meg i sikte. Men de vet ikke helt hva de skal gjøre, sier han og fortsetter:

- Norske myndigheter forsikret meg om at de tar dette veldig seriøst. De kom forberedt, sier han og legger til at to patruljer kom - den ene skulle frakte ham fra stedet, den andre skulle sørge for at ingen fulgte bilen.

ASYL: El-Baghdadi ble innvilget politisk asyl i Norge i 2015. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ASYL: El-Baghdadi ble innvilget politisk asyl i Norge i 2015. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Noe sykt - som omhandler min personlige sikkerhet - skjedde for to uker siden. Jeg har ikke kunnet snakke om det før, men nyheten sprakk i dag. De siste to ukene har vært en stor påkjenning, men jeg håper at jeg har klart med bra til tross for presset», skriver aktivisten på Twitter.

«Dette ser ut til å være et langsiktig problem».

«Takk for deres omtanke alle sammen. Dersom de ikke vil drepe meg, gjør jeg ikke jobben min», følge han opp.

El-Baghdadi fikk innvilget politisk asyl i Norge i 2015, etter å ha blitt fengslet og utvist fra De forente arabiske emirater på bakgrunn av sin aktivisme.

Venn av Kashoggi

Iyad el-Baghdadi (41) er en viktig stemme og informasjonskilde om både Syria-krigen og andre betente spørsmål i Midtøsten. Ikke minst er han en skarp kritiker av regimet i Saudi-Arabia – og kronprins Mohammed bin Salman (33) spesielt.

Nyheten om den potensielle trusselen kommer under ett år etter at journalisten Jamal Khasoggi ble drept i den saudiarabiske ambassaden i Istanbul.

Baghdadi var en god venn av Kashoggi.

- Det som skjedde med Jamal er på et sånt nivå av skamløshet som det ikke har vært mulig å forestille seg. Når de gjør noe som det der, må vi begynne å se verden på en helt ny måte, sa el-Baghdadi i et intervju med Dagbladet i oktober.

- Tidligere har jeg ikke trengt å tenke på personlig sikkerhet – vel har jeg mottatt trusler fra IS, men de har ikke samme evner og ressurser som Saudi-Arabia. Alle som er i min posisjon må endre livsstil, vi må tenke på ting vi ikke har tenkt på før, fulgte han opp.