Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder Palmes mystiske dagbok er sporløst forsvunnet. Kunne bidratt til oppklaring av drapsgåten

Palmes sønn nekter kjennskap til saken.

MYSTISK DAGBOK: Ti dager etter drapet på Palme i 1986, brøt det svenske sikkerhetspolitiet Säpo seg inn i et sikkerhetsskap på Palmes kontor. Der skal de blant annet ha funnet en dagbok, melder Expressen. Foto: NTB Scanpix
MYSTISK DAGBOK: Ti dager etter drapet på Palme i 1986, brøt det svenske sikkerhetspolitiet Säpo seg inn i et sikkerhetsskap på Palmes kontor. Der skal de blant annet ha funnet en dagbok, melder Expressen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ansiktet til Olof Palme pryder i dag førstesiden til den svenske avisa Expressen, med tittelen: «Palmes dagbok mystisk forsvunnet».

Ti dager etter drapet på Palme i 1986, brøt det svenske sikkerhetspolitiet Säpo seg inn i et sikkerhetsskap på Palmes kontor. Der skal de blant annet ha funnet en dagbok, melder Expressen.

Men dagboken, som kunne gitt viktige svar på gåten rundt Palme-drapet, forsvant angivelig på mystisk vis etter kort tid.

- Jeg er blitt fortalt at den ble overlevert få dager etter drapet, men jeg vet ikke til hvem, sier Anders Helin som da jobbet hos påtalemyndigheten.

Vil ikke svare Konsekvensen er at de opplysningene som var i dagboken, og som kan ha bidratt til å oppklare drapet, aldri ble en del av Palme-etterforskningen.

På spørsmål om Palme-familien har dagboken, svarer Helin gjentatte ganger:

- Det svarer jeg ikke på.

Expressen har konfrontert Palmes sønn Mårten Palme med opplysningene om denne dagboken. Han benekter at faren førte dagbok.

- Han skrev ikke dagbøker, jeg kjenner ikke til det.

- Men kan det ha vært en annen form for dagbok, en notatbok?

- Jeg kjenner ikke til det faktisk, jeg vet ikke.

Ifølge Expressen har Palme selv fortalt i intervjuer på 80-tallet at han hadde en gul notatbok som han brukte til å skrive ned telefonsamtaler han måtte ta, mat som måtte kjøpes inn og andre ting han ikke måtte glemme.

Flere funn I tillegg til dagboken, skal Säpo også ha funnet blant annet følgende gjenstander i Palmes skap:

• Dokumenter om Palmes mekling i krigen mellom Irak og Iran
• Brevutveksling med svenske skattemyndigheter
• Andre økonomiske dokumenter

Hevder Palmes mystiske dagbok er sporløst forsvunnet. Kunne bidratt til oppklaring av drapsgåten

Ifølge Expressen og deres kilder, ville en dagbok ha kunnet kaste lys over hvordan Palme selv vurderte mulige trusler og eventuelle sensitive møter han skulle ha i dagene før drapet.

Seinest i april i år ble det kjent at den sørafrikanske torpedoen Eugene de Kock forlot Sverige bare timer etter Palme-drapet.

Eugene de Kock ble pekt ut på overvåkingsbilder fra Arlanda flyplass. De Kocks tidligere kollega i den sørafrikanske etterretningstjenesten, Gerrie Hugo, er sikker på at det er Eugene de Kock på bildene.

- Da jeg så bildene ble jeg helt kald. Det er jo Eugene. Jeg kjenner ham. Det er Eugene, det er ingen tvil om det, sa han til Aftonbladet tidligere i år.

Hugo er også sikker på at det var apartheid-regimet i Sør-Afrika som bestilte drapet på den svenske statsministeren, men mener ikke at det var de Kock som holdt i våpenet.

- Jeg tviler ikke et sekund på at en sørafrikansk militær enhet var involvert. Jeg kjenner disse menneskene, og vet at de både hadde kapasiteten og motivet, sa han til Aftonbladet.

To Palme-spor I september 1996 hevdet Eugene de Kock - for Høyesterett i Pretoria - at Palme var blitt skutt fordi han jobbet mot apartheid.

I april sa Hans Melander ved Kriminalpolisen i Sverige til Polistidningen at det fortsatt var to spor som var aktuelle: Sør-Afrika-sporet og PKK-sporet.

PKK-sporet går ut på at den kurdiske organisasjonen PKK sto bak drapet. Motivet skal ha vært at frafalne PKK-medlemmer var blitt drept i Uppsala og Stockholm, at den svenske regjeringen definerte PKK som en terrororganisasjon, og at medlemmer av PPK var dømt i Sverige. Politiet planla derfor en aksjon mot det kurdiske miljøet - men avblåste på grunn av manglende bevis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling