Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konflikt med politiet

Hevder politiet gjorde dette

Onsdag morgen skal en 24 år gammel mann ha blitt kastet i veggen med så stor kraft at gipsplata knakk da flere politifolk ransaket leiligheten hans på Strømmen.

RAZZIA: 24-åringen hevder politiet dytta han med så stor kraft at veggen i gangen hans ble ødelagt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
RAZZIA: 24-åringen hevder politiet dytta han med så stor kraft at veggen i gangen hans ble ødelagt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

STRØMMEN (Dagbladet): Onsdag morgen våknet en 24 år gammel mann av at noen ringte på dørklokka. Da han åpnet ytterdøra til leiligheten i andre etasje, ble han umiddelbart påført håndjern, samtidig som flere politifolk stormet inn i leiligheten hans på Strømmen. Ifølge mannen skal det ha vært 7-8 politifolk til stede.

Mannen forteller at han spurte om å få se en ransakelsesordre, men fikk beskjed om at ordren var muntlig overlevert.

Politiet skal ha ransaket leiligheten hans på jakt etter et familiemedlem, som ifølge 24-åringen ikke bor der eller er registrert på adressen.

HÅNDJERN: Flere timer etter ransakingen hadde mannen kraftige, røde merker på håndleddet etter å ha blitt lagt i jern av politiet. Dette framgår også av legeattesten mannen fikk etter hendelsen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
HÅNDJERN: Flere timer etter ransakingen hadde mannen kraftige, røde merker på håndleddet etter å ha blitt lagt i jern av politiet. Dette framgår også av legeattesten mannen fikk etter hendelsen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde håndjern på og hendene på ryggen da jeg lente meg fram for å se hva som skjedde i stua mi, sier 24-åringen, når Dagbladet møter han i hjemmet sitt.

Ifølge 24-åringen ble han så dyttet i veggen med så stor kraft at gipsplata under sikringsskapet i gangen knakk.

Politiet fant ikke personen de leita etter og forlot leiligheten.

- De dro uten videre forklaring ut over en beskjed om at jeg nok måtte ta ansvar for hullet i veggen selv. Jeg trodde ikke det var lov at politiet kunne bruke mer makt enn det som er nødvendig i forhold til situasjonen, sier mannen, som skrev ned tjenestenummeret til de fleste av politifolka.

Anbefalte anmeldelse

Noen timer etter hendelsen oppsøkte 24-åringen lege med smerter i ryggen.

Dagbladet har fått tilgang på legeattesten. Der framgår det at mannen har smerter i nederste delen av ryggen.

HULL I VEGGEN. Mannen leier leiligheten og er bekymret over at skaden på veggen skal trekkes fra depositumet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
HULL I VEGGEN. Mannen leier leiligheten og er bekymret over at skaden på veggen skal trekkes fra depositumet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

I attesten anbefaler legen mannen å anmelde hendelsen.

Når Dagbladet tar kontakt med politiet på Lillestrøm svarer de følgende på anklagene:

- Vi avstår fra å kommentere denne saken og kommenterer ikke enkeltsaker, sier Idar Smedsrud, fungerende stasjonssjef ved Lillestrøm politistasjon, til Dagbladet. Han opplyser at mannens står fritt til å anmelde saken.

Det skal ikke være første gang politiet har gjennomført ransakinger i leiligheten til 24-åringen på Strømmen.

Han har funnet fram datoer på sju razziaer, men mener det har skjedd over 10 ganger.

- De har aldri funnet noe mens jeg har bodd her, men likevel fortsetter de å ransake leiligheten min. Jeg har forsøkt å forklare politiet at ingen av de personene de har lett etter bor her eller oppholder seg her, sier mannen.

Kritisk

Marius Dietrichson er leder av forsvarergruppa i Advokatforeningen. Han presiserer at han ikke kjenner saken ut over mannens forklaring til Dagbladet, men stiller en rekke kritiske spørsmål til politiets håndtering.

- Etter at det er brakt på det rene at den etterlyste ikke var der, hvorfor skal de da kikke i skuffer og skap? Det krever en forklaring, sier Dietrichson.

STILLER SPØRSMÅL: Marius Dietrichson er kritisk til politiets framgangsmåte. Foto: Privat.
STILLER SPØRSMÅL: Marius Dietrichson er kritisk til politiets framgangsmåte. Foto: Privat. Vis mer

Han mener politiet også må forklare hvorfor 24-åringen ikke får lov til å se hva de gjør i leiligheten hans.

- Hvorfor han ikke kan det? Hvorfor er det nødvendig med tvang og hardhendt fysisk inngripen, spør advokaten.

- Hvis politiets forklaring er at det ikke er en forklaring, så er dette en sak for spesialenheten. Det krever at enheten tar opp saken selv eller at den berørte anmelder dette forholdet, sier Marius Dietrichson til Dagbladet.

Dagbladet har konfrontert politiet med alle påstander og spørsmål i saken, men ifølge Øst politidistrikt er det ikke vanlig for politiet å uttale seg hvis en sak kan ende hos Spesialenheten for politisaker.

Spesialenheten

Kari-Anne Hille Valla er etterforskingsleder i Spesialenheten for politisaker. Når Dagbladet tar kontakt, understreker Hille Valla at hun bare kan uttale seg på generelt grunnlag.

- Spesialenheten for politisaker skal etterforske og påtaleavgjøre saker der det er spørsmål om ansatte i politiet eller påtalemyndigheten har begått straffbare handlinger i tjenesten, sier Hille Valla.

- Dersom en person mener seg utsatt for en straffbar handling, for eksempel vold eller unødvendig maktmisbruk, så kan personen anmelde dette til spesialenheten, sier etterforskingslederen.

Hun opplyser at det er mulig å sende en anmeldelse per e-post eller ta kontakt med Spesialenheten for å avtale inngivelse av anmeldelse og forklaring.

Søvnløs

24-åringen sier til Dagbladet at han er forskrekket etter hendelsen, og har ikke fått sove godt siden denne morgenen. Nå håper han at det vil hjelpe at saken får fokus i media. Han vurderer fremdeles å anmelde politiet, men håper han må slippe å skaffe seg advokat på grunn av de gjentatte razziaene mot seg.

- Jeg ønsker å finne en advokat som kan hjelpe meg med dette problemet. Politiet må være mer skånsomme, hensynsfulle og kommunisere mye bedre med medborgere i slike tilfeller. Det å bli kroppsvisitert i seg selv er veldig ubehagelig, da kan du tenke deg hva jeg følte når dette skjedde, sier mannen

Fredag tok politiet kontakt med 24-åringen. Ifølge mannen fikk han beskjed om at han må dokumentere skadene og sende inn en klage hvis han skal få erstattet skadene på veggen.

- Jeg var nettopp å snakka med politiet etter at de inviterte meg ned. Jeg vil gjerne få fram at ikke alle politifolk er dårlige, men vi kan ikke late som om at det ikke finnes råtne epler også hos politiet, sier mannen, som er født i Trondheim, men flyttet til Strømmen som treåring.

Han forteller at han vurderer å flytte dersom ikke situasjonen bedrer seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!