ANKLAGER POLITIET: Advokatene Arve Ringsbye (t.v.) og Morten Kjensli mener politiet har jukset med bevisene i Lime-saken. I midten hovedtiltalte Sajjad Hussain Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
ANKLAGER POLITIET: Advokatene Arve Ringsbye (t.v.) og Morten Kjensli mener politiet har jukset med bevisene i Lime-saken. I midten hovedtiltalte Sajjad Hussain Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Norges mest omfattende kriminalsak

Hevder politiet jukset med bevisene

Hemmelige politiavhør og skjulte lydopptak skal bevise at politiet har jukset med bevisene og skapt Lime-saken, mener hovedsiktedes forsvarere.

Publisert

Advokatene Morten Kjensli og Arve Ringsbye mener hemmelige politiavhør og skjulte lydopptak dokumenter at politiet har jukset med bevisene i Lime-saken.

De to advokatene mener nå at Lime-saken, hvor de hovedtiltalte er tiltalt for menneskehandel, er konstruert og skapt av politiet.

Kjensli og Ringsbye er forsvarer for hovedtiltalte Sajjad Hussain.

- De nye opplysningene – lydbåndopptak – ble i forrige uke overlevert dommerne i Borgarting lagmannsrett. Lydbåndene, som er tatt opp i skjul, viser at de fornærmede har blitt instruert av politiet. Politiforklaringene og de 10 fornærmedes forklaringer i retten framstår som et falsum. Vi kan ikke forstå opptakene annerledes enn at politiet instruerte de fornærmede – mot bedre viten – til å avgi forklaringer og anmeldelser som ikke er riktige, sier advokat Morten Kjensli.

NYE BEVIS: Advokat Morten Kjensli (t.h.) mener lydbåndene viser at tiltalen mot Sajjad Hussain (t.v.) er konstruert og framprovosert. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NYE BEVIS: Advokat Morten Kjensli (t.h.) mener lydbåndene viser at tiltalen mot Sajjad Hussain (t.v.) er konstruert og framprovosert. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

– Instruert

Advokatene Kjensli og Ringsbye mener med det å kunne bevise at politiet har jukset. Og at de fram til nå ukjente lydopptakene dokumenterer uredeligheter fra politiets side.

Aktor i saken, statsadvokat Geir Evanger, mener lydbåndene ikke har noen betydning for saken.

Men de to advokatene mener opptakene beviser at de 10 fornærmede i menneskehandelsaken ble instruert til å forandre forklaring, og levere anmeldelse om menneskehandel.

Ringsbye og Kjensli mener «premien» fra politiet var permanent oppholdstillatelse i Norge.

- Lime-saken begynte allerede i 2009, da det ble en skjæring mellom Norgesgruppen og noen pakistanske kjøpmenn. I 2012 bryter flere butikker ut fra Joker-kjeden, og oppretter en kjede under navnet Lime, sier Ringsbye.

- Vår klient og hans bror er sentrale i konflikten. Etter kort tid oppretter skattemyndighetene en skattesak.

- Samtidig blir flere av butikkeierne etterforsket av Oslo-politiet for ulovlig familiegjenforening. Politiet trodde at de hadde hentet angivelige familiemedlemmer til Norge, for å billig arbeidskraft. Denne etterforskningen ble etter kort tid henlagt, sier Ringsbye.

- Oppsiktsvekkende

- Noen måneder seinere starter politiet på Lillestrøm en etterforskning. Nå har vi og Borgarting lagmannsrett mottatt lydbånd som avdekker nye oppsiktsvekkende bevis i saken, sier Kjensli.

De to advokatene viser til at 10 pakistanere som i 2010 var hentet til Norge for å jobbe på såkalte spesialistkontrakt, og to år seinere fikk visumene annullert, fordi UDI mente butikkeierne som hadde invitert de 10 pakistanerne til Norge hadde misbrukt ordningen for såkalte arbeids spesialister.

- De trodde da de fikk jobb i Norge at de var garantert permanent oppholdstillatelse. Men da UDI ikke godtok kontraktene måtte de reise hjem til Pakistan. Før det ble opprettet en etterforskningssak ble en av pakistanerne oppsøkt av en politimann som lokket med at politiet likevel kunne ordne permanent oppholdstillatelse, sier Ringsbye.

Dagbladet har hørt ett av lydbåndene hvor det kommer klart fram at politiet likevel kan ordne permanent oppholdstillatelse for de 10 pakistanerne.

Familie gjenforening

- De som var sendt til Pakistan ble alle tilbudt opphold i Norge, mot at de samarbeidet med politiet og forklarte at de ble utnyttet og utsatt for menneskehandel. De 10 ble avhørt av norske etterforskere på den norske ambassaden i Islamabad, sier advokatene.

Ringsbye og Kjensli mener politiet har framprovosert og konstruert den delen av Lime-saken som dreier seg om menneskehandel.

LOVET OPPHOLD: - Lydbåndene avdekker at politiet lokket de fornærmede med permanent opphold i Norge, dersom de forandret forklaring, sier advokat Arve Ringsbye. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
LOVET OPPHOLD: - Lydbåndene avdekker at politiet lokket de fornærmede med permanent opphold i Norge, dersom de forandret forklaring, sier advokat Arve Ringsbye. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- De 10 fornærmede avga forklaringer, som gjorde at de likevel fikk komme tilbake til Norge. Hvor de nå har fått permanent oppholdstillatelse. Etter en stund har flere av dem også fått godkjent familiegjenforening. Såvidt vi vet har de 10 nå blitt til 23, sier Ringsbye.

- Opptakene viser at de fornærmede blir lovet opphold i Norge, mot at de forandrer forklaring og forteller at de har blitt utnyttet av de tiltalte. Vår oppfatning er at lydbåndene dokumenterer at politiet instruerer hva de skal si, sier advokat Ringsbye.

Provokasjon

- Vi kan ikke forstå de nye bevisene på en annen måte enn at den delen av straffesaken som omhandler menneskehandel er skapt og konstruert av politiet.

- «Gulroten» var at de skulle få permanent opphold i Norge, mot å jobbe som spesialister. Uten tvil et forsøk på å lure norske myndigheter, og ikke slik intensjonen var når myndighetene åpnet for opphold- og arbeidstillatelse for såkalte spesialist avtaler. Når det ikke gikk, fikk de tilbud av politiet om å komme tilbake til Norge. Mot å anmelde og forklare at de har vært utsatt for menneskehandel, og blitt utnyttet. Mot å avgi fiktive forklaringer har de ti fornærmede – sammen med sine familier – fått permanent opphold av politiet, sier Morten Kjensli.

- Hva mener dere må bli konsekvensen av det dere beskriver som juks med bevis fra politiet?

- Anklagene om menneskehandel må legges bort. Det er ikke noe annet enn provokasjon fra politiets side. Da blir det heler ikke mye igjen av det som omtales som Lime-saken, sier advokatene Morten Kjensli og Arve Ringsbye.

Dommerne i straffesken har fått overlevert åtte eller ni lydbånd, som retten må vurdere om har betydning for straffesaken.

- FANTASIFULLT: Statsadvokat Geir Evanger mener lydbåndene ikke har noen betydning for straffesaken, og karakteriserer forsvarerne som fantasifulle. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- FANTASIFULLT: Statsadvokat Geir Evanger mener lydbåndene ikke har noen betydning for straffesaken, og karakteriserer forsvarerne som fantasifulle. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Mens advokatene Morten Kjensli og Arve Ringsbye mener lydbåndene dokumenterer juks, mener statsadvokat Geir Evanger at lydbåndene og innholdet ikke har noen betydning.

- Forsvarerne må få mene hva de vil, selv om det er aldri så fantasifullt. Så får retten vurdere anførslene, sier Evanger, som er aktor i straffesaken.

Dette er Lime-saken

* Politiet, sammen med flere offentlige etater aksjonerte høsten 2014 mot 20 butikker i Lime-kjeden i Rælingen, Oslo, Bærum, Asker, Sandefjord, Larvik og Ski.

* 13 personer ble tiltalt for menneskehandel, bedragerier, trusler og organisert kriminalitet.

* Lime-saken blir omtalt som Norges største menneskehandel-sak.

* Ti pakistanere skal ha blitt hentet til Norge for å jobbe i Lime-butikkene. De fikk komme til Norge som såkalte «spesialister», og skal ha blitt lovet permanent opphold i Norge mot å jobbe tre år i butikkene.

* Den omfattende tiltalen handler om totalt 34 brudd på flere forskjellige norske lover.

* 20. januar 2016 startet rettssaken I Oslo tingrett. Dom ble først avsagt 22. juni 2018.

* 12 av de 13 tiltalte ble dømt.

* Nå føres ankesaken for Borgarting lagmannsrett.

* Hovedtiltalte Sajjad Hussain ble in Oslo tingrett dømt til fengsel i ni år.

* Psykiater Sharok Ezazi ble dømt til fengsel i fem år og seks måneder.

* Advokat Shazad Nazir ble dømt til fire års fengsel.

* En Lime-ansatt kvinne ble dømt til fengsel i fire år.

* Hussains bror ble dømt til tre år og åtte måneders fengsel.

* Mannen som er omtalt som «bingomillionæren», ble dømt til fengsel i to år og åtte måneder.

* Sajjad Hussains svigerfar ble dømt til fengsel i to år og seks måneder.

* Sajjads Hussains søster ble dømt til fengsel i to år og tre måneder.

* Sajjad Hussains mor ble dømt til fengsel i ett år og åtte måneder.

* Brorens kone ble dømt til fengsel i ett år og åtte måneder.

* Sajjad Hussain far ble dømt til ett år og seks måneder.

* En mann (61) ble dømt til fengsel i ett år. *

En nå 42 år gammel kjøpmann, ble frikjent i Oslo tingrett.

Kilde: Dagbladets arkiv

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer