Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder politiet tuklet med pengebeviset

Brennpunkt-dokumentar om Treholt-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I NRKs dokumentarprogram Brennpunkt legger Arne Treholts advokat Harald Stabell frem opplysninger om at etterforskerne kan ha tuklet med det viktige pengebeviset i spionsaken.

Ifølge advokaten er det ikke samsvar mellom opplysninger som overvåkningspolitiet (POT) kom med i sine rapporter og det som står i lagmannsrettens dom.

- Retten argumenterte med at pengene er det bærende beviset, og politiet mener at pengekonvoluttene ble funnet hjemme hos han. Men nå spørs det om dette holder, dersom de nye opplysningene kan bidra til å svekke politimennenes troverdighet, sier Stabell til Dagbladet.no.

Ulike dollarvalører

I retten ble det forklart at det var snakk om 50- og 100-dollarsedler som ble funnet da POT ransaket Treholts bolig 17.mai 1983. I selve dommen står det ifølge Stabell at de fant 20- og 50-dollarsedler.

Stabell mener det er umulig å forstå hvor de har disse 20- og 50-dollarsedlene i fra.

- Setningen som viser pengebeløpet er rettet med korrekturlakk. Jeg tviler på at det dreier seg om skrivefeil, sier advokat Stabell til Dagbladet.no.

Grunnen til at dollarvalørene er blitt endret kan være at den russiske etterretningstjenesten KGB ikke opererte med 100 dollarsedler.

Hevder politiet tuklet med pengebeviset

- KGB var opptatt av å bruke lave valører, sier Stabell.

Flere versjoner

Etter at dommen falt 20.juni 1985 har dokumentene vært hemmeligstemplet.

Siden Stabell begynte å jobbe med Treholt-saken er han blitt i sterk tvil om hva som i det hele tatt er originaldokumentene. Blant annet mangler det underskrift fra rettsmedlemmene.

Ifølge Brennpunkt-dokumentaren eksisterer det fire versjoner av dommen.

Ikke store nok konvolutter

Byråsjef Arne Treholt ble arrestert 20.januar 1983. To år senere fikk han Norgeshistoriens strengeste spiondom.

Treholt ble benådet i 1992, og har arbeidet med gjenopptakelse av saken i samarbeid med sin advokat.

VIKTIG Å FÅ DEBATT: Den spiondømte Arne Treholt håper ifølge advokat Harald Stabell at dokumentaren vil bidra til å skape debatt og belyse flere sider av saken. Men aller mest er Treholt opptatt av å bli frisk. Foto: Scanpix
VIKTIG Å FÅ DEBATT: Den spiondømte Arne Treholt håper ifølge advokat Harald Stabell at dokumentaren vil bidra til å skape debatt og belyse flere sider av saken. Men aller mest er Treholt opptatt av å bli frisk. Foto: Scanpix Vis mer

Ifølge Stabell manglet POT konkrete bevis for at Treholt hadde overlevert sensitive opplysninger og dokumenter til Sovjet. Derfor var pengene som POT fant hjemme hos Treholt svært viktig for utfallet av rettssaken.

Etter den første ransakelsen 17.mai i 1983, hvor POT fant flere tusen amerikanske dollar, tok POT seg på nytt inn i boligen og fant flere dollarsedler som de avfotograferte.

Foruten at det er oppgitt ulike valører på dollarsedlene som ble funnet, er det også et annet ankepunkt ved politiets funn.

- I den forrige gjennopptakelsesbegjæringen ble det pekt på at det simpelthen ikke ville være plass til de pengesummene som ble oppgitt i konvoluttene, sier Stabell.

Viktig med debatt

Søknaden om gjenopptakelse ble sendt rett etter påske i år. Stabell tror ikke gjenopptakelseskommisjonen vil komme med noen avgjørelse før året er omme.

Han forteller at hans klient håper dokumentaren og de nye opplysningene vil skape debatt og få belyst flere sider av saken.

- Men først og fremst er han opptatt av å bli frisk.

I midten av mars ble Treholt livstruende syk etter en akutt matforgiftning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling