Berlingske:

Hevder Putin ble stormannsgal av medisiner

Medisiner kan ha gjort Vladimir Putin stormannsgal og vært med på å påvirke ham da han bestemte seg for å invadere Ukraina, hevder lederen av Russland-avdelingen i dansk etterretning.

HEVDER HAN VAR PÅVIRKET: Dansk etterretning hevder at Vladimir Putin var påvirket av medisiner han tok for behandling av kreft da han valgte å invadere Ukraina 24. februar. Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Kreml / AP / NTB
HEVDER HAN VAR PÅVIRKET: Dansk etterretning hevder at Vladimir Putin var påvirket av medisiner han tok for behandling av kreft da han valgte å invadere Ukraina 24. februar. Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sier etterretningseksperten, som av sikkerhetshensyn bare omtales som Joakim, i et intervju med den danske avisa Berlingske.

Han er klar på at det han sier ikke nødvendigvis er den hele og fulle sannheten, men mener at en av faktorene som kan ha trigget den største krigen i Europa siden andre verdenskrig kan ha vært Putins medisiner.

- Vrangforestillinger om storhet er en kjent bivirkning fra den typen hormonbehandling han gikk på, sier Joakim til avisa.

- Det er ikke noe jeg kan si sikkert, men jeg tror det påvirket hans beslutninger da han gikk til krig mot Ukraina.

Spekulasjonene har rast

Ifølge Berlingske er ikke Joakim hvem som helst. Som leder av dansk etterretnings Russland-avdeling innhenter han informasjon om Putin, det russiske militæret og det russiske samfunnet. Joakim hjelper også danske myndigheter til å best mulig forstå den mulige trusselen Putin utgjør for Danmark, og bidrar med kunnskap om hans muligheter for suksess i Ukraina.

Siden Putin gikk til angrep på Ukraina 24. februar i år, har den russiske presidentens helse vært gjenstand for en rekke spekulasjoner. Det har blant annet blitt hevdet at han er, eller har vært, kreftsyk.

Putins oppførsel ved enkelte offentlige opptredener har også tiltrukket seg stor oppmerksomhet. Som da han virket å klamre seg til kanten av bordet under en samtale med forsvarsminister Sergej Sjojgu tidligere i år, eller at høyrearmen hans virker å ha redusert bevegelse.

AVBLÅSER STORMING: Russlands president Vladimir Putin har beordret forsvarsminister Sergej Sjoigu om å avblåse stormingen av Azovstal-stålverket. 21. april 2022. Video: Reuters / Rossija-24. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Mener Putin har kroniske smerter

Til Berlingske sier den danske etterretningseksperten at dansk etterretning ikke tror at Putin nå lider av noen dødelig sykdom, men at han har kroniske smerter som følge av flere fall og ulykker.

Dansk etterretning mener imidlertid at Putin undergikk behandling for kreftsykdom da han tok beslutningen om å invadere nabolandet, og at denne medisinske behandlingen, som tidligere nevnt, kan ha påvirket beslutningen.

Joakim viser blant annet til at Putin tidligere i år hadde såkalt «måneansikt», en kjent bivirkning fra hormonell behandling.

Det russiske uavhengige mediet Proekt publiserte tidligere i år en rapport der det kom fram at Putin fotfølges av et legeteam, med blant andre en ekspert på kreft i skjoldbruskkjertelen og kirurgisk behandling av eldre pasienter med denne kreftformen.

Rapporten avslørte også at flere leger skal ha reist med Putin på turer rundt omkring, og at en av legene skal ha være hjernekirurg.

GJØRES NARR AV: Den russiske presidenten Vladimir Putin blir gjort narr av i en video hvor han rir hest. Video: AP / RT. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Avvises av Kreml

På spørsmål om kreft i skjoldbruskkjertelen kan være en diagnose Putin har eller har hatt, svarer Joakim at «det er definitivt et godt forslag», skriver Berlingske.

Ryktene om at Putin skal være syk har gjentatte ganger blitt avvist av Kreml. Påstandene om at Putin skal ha kreft i skjoldbruskkjertelen ble blant annet omtalt som «fiksjon og løgn» av Putin-talsmann Dmitrij Peskov.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer