Krigen i Ukraina

Hevder Putin var kreftsyk

Ifølge det som skal være en klassifisert amerikansk etterretningsrapport, ble Russlands president Vladimir Putin behandlet for kreft i april i år.

SYKDOMSRYKTER: Siden Russlands invasjon av Ukraina har det versert flere rykter om at president Vladimir Putin er alvorlig syk. Denne uka hevdes det at han ble behandlet for kreft i april. Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool
SYKDOMSRYKTER: Siden Russlands invasjon av Ukraina har det versert flere rykter om at president Vladimir Putin er alvorlig syk. Denne uka hevdes det at han ble behandlet for kreft i april. Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool Vis mer
Publisert

Det kommer fram i en artikkel av nyhetsmagasinet Newsweek.

Ifølge tabloidmagasinet er dette den fjerde omfattende rapporten fra amerikansk etterretning, og den ble lagt fram i slutten av mai.

Tjenestemennene som blir referert til i saken kommer angivelig fra tre separate etterretningsbyråer.

Avkreftet rykter

Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, gikk i helga ut for å avkrefte ryktene om at Putin skal være alvorlig syk.

Helt siden Russland gikk til krig mot Ukraina i februar har det versert en rekke rykter om president Vladimir Putin.

Merkelig oppførsel ved flere offentlige seanser har satt fyr på spekulasjonene om presidenten er alvorlig syk.

Presidentens privatliv og helse er tabubelagte temaer som sjeldent blir kommentert offentlig i Russland, men Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har tatt bladet fra munnen.

I et intervju med den franske TV-kanalen TF1 avviste Lavrov i helga at Putin er syk.

- Vladimir Putin viser seg offentlig hver dag. Dere kan se ham på skjermer, lese og lytte til talene hans, sa han og fortsatte:

- Jeg tror ikke at fornuftige mennesker ser noen tegn på sykdom eller lidelse hos denne personen.

Lavrov avslutter med å si at det er en «samvittighetssak» for folk som sprer slike rykter.

Mange spekulasjoner

Tidligere har flere spekulert i om Putin lenge har vært kreftsyk. Presidentens talsperson Dmitrij Peskov gikk i april ut for å avkrefte ryktene.

- Forstår jeg det riktig at Vladimir Putin ikke har kreft?

- Riktig, svarte presidentens talsmann ifølge den tidligere sjefredaktøren i den anerkjente radiokanalen Ekho Moskvy, Alexej Venediktov.

Bilder av Putin har ført til en rekke spekulasjoner etter invasjonen av Ukraina.

TRUER VESTEN: Russlands president Vladimir Putin truer vesten i en tale han holdt i St. Petersburg, onsdag 27. april 2022. Video: Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

En video fra et møte med forsvarsminister Sergej Sjojgu i slutten av april, hvor det kan se ut som om Putin griper tak i bordet, satte fyr på sykdomsryktene.

Sjef for den ukrainske etterretningen, Kyrylo Budanov, sa forrige uke at han tror at Putin både er alvorlig syk, og at han overlevde et nylig kuppforsøk.

- Han har flere alvorlige sykdommer, blant annet kreft. Men å håpe at Putin dør i morgen er ikke verdt det, sa han til Ukrainske Pravda.

- Mulig ønsketenkning

Tidligere utenriksminister i England, Lord Owen, har blant annet hevdet at Putins ansikt bærer preg av bruk av steroidemedisiner.

Det skriver britiske The Guardian.

Avisa viser også til rapporter som angivelig skal vise at Putin er syk, men beskriver det som «mulig ønsketenkning for Putins kritikere».

Videre skriver de at en tidligere Sovjetisk spion har hevdet at Putin har Parkinsons, mens New Lines Magazine hevder å ha hørt et opptak av en oligark som sier at Putin er alvorlig syk med blodkreft.

Ingen av disse opplysningene har blitt bekreftet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer