Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder Putin var personlig involvert i Clinton-hackingen

Alvorlig anklage fra ikke-navgitte kilder i amerikansk etteretning. 

Russia's President Vladimir Putin delivers a speech during a session of the Council for Civil Society and Human Rights at the Kremlin in Moscow, Russia, December 8, 2016. REUTERS/Sergei Karpukhin
Russia's President Vladimir Putin delivers a speech during a session of the Council for Civil Society and Human Rights at the Kremlin in Moscow, Russia, December 8, 2016. REUTERS/Sergei Karpukhin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 60 000 e-poster, enkelte av dem datert ti år tilbake i tid, skal ha blitt sendt fra russiske hackere til Clinton-kampanjen med ett mål for øyet: Å hjelpe Donald Trump bli president i USA.

Nå hevder ikke navngitte kilder i amerikansk etteretning at Russlands president Vladimir Putin «med stor sannsynlighet» var personlig involvert i kampanjen.

Påstanden kommer til NBC News fra to personer som angivelig har direkte tilgang til etteretningsinformasjonen, som skal komme fra diplomatiske kilder og amerikanske spioner.

- Vendetta

Den nye informasjonen skal vise at Putin personlig styrte hvordan hacket materiale fra Demokratene var lekket og brukt.

Det skal angivelig ha startet som en hevn fordi Hillary Clinton har kritisert legitimiteten ved russiske valg, og siden utviklet seg til å bli en kampanje for å «splitte USAs nøkkeallierte og skape et bilde av at andre land ikke lenger kunne stole på USA som en troverdig global leder lenger».

Anklagen om at Putin var personlig involvert, er imidlertid ikke kommentert av navngitte kilder så langt, noe som svekker troverdigheten i budskapet.

Det er ikke klart hvordan Putin stiller seg til påstanden.

Ambassadør Michael McFaul, USAS ambassadør til Russland i perioden 2012-2014 bidrar imidlertid til spekulasjonen ved å si at beskyldningene stemmer overens med hans inntrykk av Russlands president.

- Han har hatt en vendetta mot Hillary Clinton for det hun sa om valget i 2011. Han vil diskreditere amerikansk demokrati og svekke det liberale demokratiet. Og det er helt klart at han liker Donald Trumps syn på Russland, sier McFaul til NBC News.

Avviser påstander

Det er flere ting som tyder på at russiske hackere sto bak de omfattende dataangrepene som blant annet rammet Clinton-kampanjen - selv om Russland blankt avviser at landet har hatt noe med hackingen å gjøre, og president Vladimir Putin har kalt anklagene for hysteriske.

Obamas regjering og USAs etterretningssjef gikk en måned før valget ut og sa at Russland hadde skylda, en uttalelse alle USAs 16 etterretningsetater sto bak. De private sikkerhetsfirmaene Crowdstrike, Mandiant og Fidelis har også konkludert med at russiske hackere sto bak, skriver NTB.

Ifølge New York Times, som nylig skrev en stor reportasje om temaet, har avisa også kommet over bevis som kan tyde på at russerne i flere tilfeller skal ha forsøkt å komme seg inn i demokratenes servere.

Og i en hemmelig rapport som ble omtalt av amerikanske aviser søndag, konkluderer etterretningstjenesten CIA med at Russland forstyrret valget i USA og at målet var å hjelpe Donald Trump til seier, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!