Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kellyanne Conway:

Hevder rådgiveren står bak de «ondeste og verste» lekkasjene: - Trump vet hvem løgnerne er

Kontroversielle Kellyanne Conway tok selv til orde for å bruke løgndetektorer for å avsløre hvem som lekker til pressen. Nå beskyldes hun selv for å lekke som en sil.

LEKKASJE: Forfatter Ronald Kessler har gitt ut en ny bok om det hvite hus, hvor han skriver at konsulent Kellyanne Conway er den som lekker aller mest informasjon. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forfatteren av en fersk bok om livet på innsida av Donald Trumps hvite hus, hevder presidentens seniorrådgiver, Kellyanne Conway (51), lekker mer informasjon til pressen enn noen andre i Trump-administrasjonen.

- Hvis du lurer på hvorfor det lekkes så mye informasjon fra Det hvite hus, så kan du se til Kellyanne Conway. Hun er den som lekker mest av alle, sier Ronald Kessler, forfatteren bak boka «The Trump White House: Changing the Rules of the Game», til CNN.

I minst ett av Kesslers intervjuer med Conway skal hun ha glemt at det hun sa ble sitert åpent, mens hun gikk i strupen på noen av sine nærmeste kolleger. Ifølge Kessler sa Conway «noen av de ondeste, verste og åpenbart usanne» tingene om tidligere stabssjef Reince Priebus. Hun skal også ha hevdet at presidentens datter og svigersønn, Ivanka Trump og Jared Kushner, sto bak lekkasjer om tidligere sjefstrateg Steve Bannon.

- Han vet

Kellyanne Conway, som i fjor sommer sa det kunne bli aktuelt å bruke løgndetektorer for å avsløre hvem som lekker fra Det hvite hus, tok selv til motmæle i TV-programmet «Fox and Friends» mandag kveld:

- Han vet, og han har både offentlig og privat navngitt dem som lekker og dem som ljuger. Og han er veldig fornøyd med at det er mye mindre lekkasjer fra Det hvite hus nå, sier hun.

- Finnes det fortsatt folk som lekker i Det hvite hus nå? ville programlederen vite.

- Kanskje. Men la meg bare gjøre en ting helt klart. Når noen skriver «Kellyanne Conway» i en overskrift, så får du klikk.

- De som lekker får fantastisk pressedekning, og en dag skal jeg få sagt mitt, la Conway kryptisk til.

Hun sa videre at det generelle temaet i den nye boka, som er at Trump kommer til å bli husket som en vellykket president og at skandalene vil bli glemt, er «åpenbart for dem av oss som har det privilegium av å ha tilgang til ham (Trump, red.anm.) hver eneste dag».

FORSVARER IVANKA: Dagen etter at Donald Trump gikk hardt ut mot varehuskjeden Nordstrom, som dropper produktene til presidentdatteren Ivanka Trump, reklamerer Trump-rådgiver Kellyanne Conway for datterens merkevare under ett intervju. Video: AP Vis mer

- Mediene burde være flaue

En annen av uttalelsene hennes, som har vekket stor oppsikt i amerikanske medier, er en der hun tilsynelatende går til angrep på Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon.

- Vi lærte her (i Det hvite hus, red.anm.) for lenge siden at de som sier «folkefiende, opposisjonsparti, «fake news», partiske medier» … De kan snakke til media hele dagen, fordi det er ingen som vil mistenke dem. Jeg er et veldig offentlig ansikt her, sier hun.

Bannon omtalte gjentatte ganger mediene som «opposisjonspartiet» til Trump-administrasjonen, i et intervju med The New York Times bare dager etter at Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus i fjor.

Han sa også at mediene ble ydmyket av Trumps valgseier.

- Mediene burde være flaue og ydmyket og holde munn, og bare lytte en stund, sa Bannon.

- Jeg vil ikke at du skal sitere meg på dette, fortsatte Bannon.

Med Bannons uttalelser som bakteppe, spekulerer nå flere amerikanske medier på om Conways uttalelser er et stikk til Bannon.

Andre som får gjennomgå i Kesslers bok er Donald Trumps datter Ivanka Trump og ektemannen Jared Kushner. I boka skriver Kessler at presidenten forstår at Ivanka Trump og Kushner er kilder til «problemer».

«Jared og Ivanka ville fyre oppunder noen av de mest katastrofale og idiotiske beslutningene i Trumps presidentperiode … De hadde ingen forståelse for de mest grunnleggende mekanismene bak hvordan en regjering fungerer, hvordan en kampanje fungerer, eller hvordan politikken fungerer. Mest av alt hadde de ingen forståelse for de politiske konsekvensene av sine handlinger.», skriver Kessler i boka, ifølge CNN.

Hengt ut for «sofa-bilde»

Det er langt fra første gang at det stormer rundt Conway.

I begynnelsen av februar i fjor uttalte hun seg om «Bowling Green-massakren» – som aldri hadde funnet sted. Hun har også høstet pepper for begrepet «alternative fakta», som hun brukte da hun tok Donald Trumps daværende pressetalsmann, Sean Spicer, i forsvar.

I mars i fjor fikk hun også gjennomgå for det mange kalte mangel på respekt og etikette. Det skjedde etter et møte i Det ovale kontor mellom president Trump og lederne av høyskolene og universitetene i USA hvor studentmassen tradisjonelt har bestått av afroamerikanere.

- OVERSKRIDER GRENSEN FULLSTENDIG: Kellyanne Conway (t.v.) møtte tøff motstand etter at hun ble avbildet i denne sittestillingen, da president Tump hadde møte på Det ovale kontor. Foto: AP / NTB Scanpix
- OVERSKRIDER GRENSEN FULLSTENDIG: Kellyanne Conway (t.v.) møtte tøff motstand etter at hun ble avbildet i denne sittestillingen, da president Tump hadde møte på Det ovale kontor. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Det var også her at Conway ble fotografert knelende i sofaen, med høyhælte sko på, samtidig som hun trykket på mobiltelefonen.

Ifølge The Telegraph og USA Today mente flere at Conway utviste total mangel på respekt og etikette, og at en slik oppførsel ville vært mer passende dersom hun befant seg i sofaen i sitt eget hjem.

Etiketteekspert Reidar Helliesen var bare en av dem som mente at rådgiveren «overskrider grensen fullstendig for hva som er anstendig i en slik formell setting».

- Jeg har aldri sett noe liknende. Hun overskrider grensen fullstendig for hva som er anstendig i en slik formell - veldig formell - setting, og opptrer på en slags hjemmekoselig måte som skaper usikkerhet og grobunn for misforståelser. Det er nesten overraskende at hun ikke skjønner det selv, sa Helliesen til Dagbladet.

Kalt inn på teppet

I fjor ba også det amerikanske etikkrådet Det hvite hus vurdere hvorvidt Conway bør straffes, etter at hun annonserte for presidentdatteren Ivanka Trumps klær under et direktesendt intervju.

Hun ble tidlig kalt inn på teppet etter å ha sagt blant annet «du kan kjøpe klærne hennes på nettet (...). Gå og kjøp Ivankas klær. Det er en fantastisk kolleksjon, jeg gir den mer enn gjerne gratis reklame: Gå og kjøp klærne i dag, folkens!» under et intervju med Fox News.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling