Hevder Reiten kjente til Libya-trøbbel

Styrelederen i StatoilHydro trodde at problemene ble løst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hydrosjef Eivind Reiten skal ha visst at det var problemer knyttet til den virksomheten Hydro overtok fra Saga i Libya, men trodde at problemene ble løst.

Hydros konsernsjef og styreleder i StatoilHydro Eivind Reiten var ikke uvitende om den mulige korrupsjonssaken i Libya, skriver Aftenposten.

Etter det avisen får opplyst, var Reiten kjent med at det var behov for å rydde opp i avtaler som Saga Petroleum hadde inngått i Libya.

Men Reiten skal ha trodd at det var ryddet opp i saken på en slik måte at den var ute av verden, skriver avisen.
Frifant seg selv
Ifølge Dagens Næringsliv gjennomførte Hydro så sent som høsten 2003 en full gransking av alle sine avtaler som kunne ligne på den avtalen som Statoil ble korrupsjonsavslørt for i Iran samme året.

- Etter Statoil-skandalen var det full gransking i Hydro av alle avtaler, bekrefter tidligere ansatterepresentant i Hydro-styret Odd Semstrøm overfor DN.

Håndteringen av Libya-avtalen fikk bestått. Den ble vurdert som avsluttet på en god måte, sier kilder til avisen.


Hydro-historie
Historieprofessor Einar Lie ved Universitetet i Oslo var med på å skrive Hydros historie som kom ut da selskapet ble 100 år i 2006. Han støtter påstanden om at Reiten må ha visst om Libya-avtalene som Hydro arvet da selskapet kjøpte Saga i 1999.

- Det var klart at Saga-porteføljen ikke var innenfor Hydros etiske retningslinjer. Dette var velkjent i Hydros ledelse, sier Lie til E24.no.


Uvitende
Reiten skal ifølge Aftenposten ha vært uvitende om at det var foretatt en utbetaling på 8,85 millioner dollar til en konsulent i Libya som det kunne settes spørsmålstegn ved.

Men om det betyr at han ikke kjente til utbetalingen, eller om det betyr at han ikke kjente til at det kunne settes spørsmålstegn ved den, er uklart.


Bjeller ringte
- Du får en regning på 40 millioner (norske kroner etter dagens dollarkurs, red. anm) og beskjed om at du bare skal skrive under her så får du operatørskap i et attraktivt område. Da bør det ringe noen bjeller, og det gjorde det, sier kilden Aftenposten har snakket med.

Hydro valgte å takke nei til tilbudet. Honoraret ble likevel utbetalt, for å få saken ut av verden. Dermed mente man at saken var avsluttet uten at Hydro hadde gjort seg skyld i korrupsjon, siden selskapet ikke hadde oppnådd noen fordeler. Helt fram til Statoil reagerte i forrige uke skal Hydros folk ha vært svært fornøyd med hvordan Libya-saken ble håndtert.


(NTB)

VISSTE OM LIBYA-SAKEN: Hydrosjef Eivind Reiten skal ha visst at det var problemer knyttet til den virksomheten Hydro overtok fra Saga i Libya, men trodde at problemene ble løst. Foto: SCANPIX/MORTEN HOLM
VISSTE OM LIBYA-SAKEN: Hydrosjef Eivind Reiten skal ha visst at det var problemer knyttet til den virksomheten Hydro overtok fra Saga i Libya, men trodde at problemene ble løst. Foto: SCANPIX/MORTEN HOLM Vis mer