PRESSET: Den republikanske kongressrepresentanten Tom MacArthur (t.h.) risikerer å tape setet sitt i New Jersey. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
PRESSET: Den republikanske kongressrepresentanten Tom MacArthur (t.h.) risikerer å tape setet sitt i New Jersey. Foto: AP Photo/J. Scott ApplewhiteVis mer

Mellomvalget 2018:

Hevder Republikanerne er i panikkmodus etter Trumps raseretorikk

Republikaneren Tom MacArthur fra New Jersey er blant de mange som risikerer å ryke ut av Representantenes hus.

MARLTON (Dagbladet): Innspurten av det amerikanske mellomvalget har vært preget av Donald Trumps svært aggressive retorikk rundt innvandring. Mandag holdt han svære valgmøter i både Ohio, Indiana og Missouri i håp om å hjelpe de republikanske senatskandidatene i disse delstatene.

Trump har snakket om hvordan en karavane av flyktninger som er på vei mot USAs grense for å søke asyl, kommer for å «invadere» landet. Og han har varslet at han vil sende 15.000 soldater for å beskytte grensa. På folkemøte etter folkemøte de siste dagene har han helt uten basis i virkeligheten hevdet at Demokratene ønsker å gjøre grensene vidåpne og slippe inn voldelige kriminelle til USA.

KAMPEN OM TEXAS: Kelly Rowland har kastet seg inn i valgkampen som har verdens øyne har rettet seg. Det står mellom republikaneren Ted Cruz og den relativt ukjente demokraten Beto O'Rourke. Dagbladet har fulgt begge senatorkandidatene. Video: Øistin Norum Monsen. Reporter: Nicolai Eriksen/Dagbladet. Vis mer

Han la også ut en reklamevideo som var så drøy at både NBC, CNN og Facebook ikke ville vise den fordi de mente den var rasistisk. Selv Trump-vennlige Fox News sluttet å vise videoen med begrunnelsen at den var for rasistisk.

- Kapret valget

Ifølge Politico er republikanerne i Representantenes hus nå i «panikkmodus». Søndag kveld skal speaker Paul Ryan ha tryglet Trump på telefonen om å fokusere på hvor bra økonomien går framfor ytterligere retorikk som kan støte vekk moderate velgere i forstadsområder.

- Trump har kapret valget. Dette er ikke det vi forventet at de siste ukene av valgkampen skulle fokusere på, sier en kilde til nettstedet.

Ifølge CNN ønsket Trumps egen valgkampstab å sende ut en video med et positivt økonomisk budskap, men presidenten selv skal ha stanset planen.

- Det er for kjedelig, skal han ha sagt, ifølge CNN. I stedet satset han på videoen, som selv Fox News nå anser for å være for rasistisk til å vise.

Prognosene viser at Demokratene ser ut til å kunne gjenvinne kontrollen over Representantenes hus, mens Republikanerne kan bevare kontrollen over Senatet.

Knyttet til Trump

Tom MacArthur som er republikansk kongressrepresentant fra New Jersey håper å bli valgt en tredje gang, og drev mandag en hektisk valgkampinnspurt. Distriktet hans strekker seg fra atlanterhavskysten og inn til forstedene utenfor Philadelphia. To ganger stemte flertallet i distriktet hans for Barack Obama, men i 2016 gikk det til Trump.

MacArthur er knyttet til Trump som en av arktitektene bak det mislykkete republikanske forsøket på å fjerne Obamas helsereform, Affordable Care Act. Han var også den eneste representanten fra New Jersey som stemte for Trumps skattereform.

MOTKANDIDAT: Demokratiske Andy Kim håper på å danke ut republikanske Tom MacArthur i tirsdagens mellomvalg. Foto: AP Photo/Julio Cortez
MOTKANDIDAT: Demokratiske Andy Kim håper på å danke ut republikanske Tom MacArthur i tirsdagens mellomvalg. Foto: AP Photo/Julio Cortez Vis mer

Både han og den demokratiske motkandidaten, Andy King, som tidligere jobbet i Det hvite hus under Obama, har brukt millioner av dollar på racet. Ifølge Realclearpolitics er det nå helt åpent hvem av de to som vil vinne tirsdagens valg.

Selv prøver MacArthur seg på en hårfin balansegang ved å holde Trump på litt avstand.

- Andy Kim stiller til valg for å protestere mot Trump. Hvordan vil det få helsekostnadene til å gå ned? Hvordan vil det gjøre grensene våre sterkere? sa MacArthur på et valgkamparrangement mandag, ifølge radiokanalen WHYY.

- Trump hjelper ikke

Kim forsøker å bli valgt for første gang. Han har tidligere jobbet med nasjonal sikkerhet for Obama. Under valgkampen har han brukte mye tid på å angripe MacArthurs forsøk på å fjerne Obamas helsereform. Han mener MacArthurs plan ville ha fjernet tilgangen til helsetjenester for enkelte pasientgrupper og gjort det dyrere for andre.

- Jeg skulle gjerne stemt på en kandidat her fra Marlton, og Kim er fra Marlton. Men jeg så debatten mellom dem, og jeg synes MacArthur hadde mye mer greie på det han snakket om, sier Jim Borst til Dagbladet.

Han står med en rad av republikanske hageskilt bak seg i den fredelige småbyen Marlton i New Jersey. Det er grått og regntungt dagen før valget, og Borst medgir at Trumps retorikk neppe hjelper.

- Jeg vil fortsatt stemme på MacArthur, men jeg tror ikke Trump hjelper ham her i distriktet med den retorikken. Selv prøver vi å unngå å snakke om politikk i familien. Det skaper bare krangling, sier Borst.

STØTTER MACARTHUR: Jim Borst i Marlton i New Jersey liker ikke hvordan president Donald Trump snakker i valgkampinnspurten, men vil likevel stemme på republikaneren Tom MacArthur. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
STØTTER MACARTHUR: Jim Borst i Marlton i New Jersey liker ikke hvordan president Donald Trump snakker i valgkampinnspurten, men vil likevel stemme på republikaneren Tom MacArthur. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Balansekunst

Under et valgmøte for noen dager siden snakket også MacArthur om karavanen som Trump har brukt for alt det er verdt. New Jersey-politikeren omtaler den i langt mildere ordelag enn Trump.

- Ta karavanen. Selv om en majoritet av dem bare forsøker å få et bedre liv, er det en vidåpen dør for andre som har dårlige intensjoner, sa MacArthur, ifølge New York Times.

Da en kvinne ga uttrykk for at hun støttet konspirasjonsteorien om at karavanen er organisert av demokratiske støttespillere, som George Soros, slik også Trump har antydet, vred MacArthur seg unna.

- Det er mer enn jeg vet. Det er ikke noen skam å ha både medfølelse og en rettsstat. De to tingene kan eksistere samtidig, sier MacArthur.

Han skryter samtidig gjerne av at han har stemt for tverrpolitiske forslag.

- Jeg sier ikke at presidentens popularitet ikke har noen påvirkning på min valgkamp. Selvsagt har den det. Men jeg kan se folk i øynene og si at jeg jobber med presidenten når jeg kan, sier han til New York Times.

Sinte demonstranter

Dagbladet traff MacArthur i april 2017. Den gangen var han en av de mange republikanske politikerne som fikk sine møter med velgere fylt av sinte demonstranter som var rasende på Trump.

- Protestene har gjort alle klar over hvor dyp misnøyen er. Samtidig er det en del av det som gjør den demokratiske prosessen så bra. Jeg vil gjerne høre fra folk med andre standpunkter. For det meste har det vært en sunn prosess, sa MacArthur til Dagbladet.

Motkandidaten, Andy Kim, sendte mandag ut sine frivillige til å banke på dører i tradisjonelt republikanske deler av distriktet.

- Dette er et av de skjellsettende øyeblikkene for hvilken kurs landet vårt skal ta, og det som er på stemmeseddelen er større enn meg mot Tom MacArthur, sier Kim, ifølge WHYY.