FÅR DOMMEN: Etter denne domsavsigelsen hevder Morten A. Strøksnes at retten skulle bli angrepet - hvis Kongo-fangene ble frikjent. Så skjedde aldri, de to ble dømt til døden - og en lang rettsfarse var så vidt i gang. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
Foto: Torgeir Krokfjord
FÅR DOMMEN: Etter denne domsavsigelsen hevder Morten A. Strøksnes at retten skulle bli angrepet - hvis Kongo-fangene ble frikjent. Så skjedde aldri, de to ble dømt til døden - og en lang rettsfarse var så vidt i gang. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Foto: Torgeir KrokfjordVis mer

Hevder retten skulle brannbombes hvis Kongo-fangene ble frikjent

Kongolesere skal ha plassert molotovcocktailer rundt rettslokalet, ifølge ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 8. september i fjor ble Tjostolv Moland og Joshua French dømt til døden for drap, spionasje, drapsforsøk og dannelse av et kriminelt forbund, foran en fullstappet sal i Det franske kultursenteret AFRACO.

Det journalister, publikum og andre frammøtte ikke visste, var ifølge ei ny bok at samtlige ville vært i umiddelbar fare hvis de to var blitt frikjent.

Det hevder den anerkjente forfatteren Morten A. Strøksnes.

Planer I boka Et mord i Kongo, som kommer på Gyldendal forlag, skriver Strøksnes at det i sidegatene i Kisangani, på strategiske punkter rundt kultursenteret AFRACO, var gjemt esker med både molotovcocktailer og bensinkanner.

Det skal ha vært studenter og «lokale agitatorer» som sto bak, ifølge boka.

Og arsenalet skal ha vært planlagt brukt hvis de to hvite drapstiltalte, angivelige spionene ble frikjent.

Samtidig skal FN-styrken MONUC ha dannet en usynlig ring rundt rettslokalet, mens pansrede personellvogner sto klar til å rykke inn.

Sensitiv informasjon UDs Christian Larssen hadde tidligere hatt flere sikkerhetsbrifinger med de tilstedeværende norske journalistene på Hotel Palm Beach, som var på MONUCs evakueringsliste og hvor journalistene på forhånd var blitt bedt av UD om å bo, når de var i Kisangani for å dekke saken.

NY BOK: Morten Strøksnes kommer med ny info om Kongo-saken. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
NY BOK: Morten Strøksnes kommer med ny info om Kongo-saken. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer

Der ble Dagbladet, VG, NTB, TV2 og Aftenposten instruert i de praktiske sikkerhetsrutinene rundt saken.

For norsk militær etterretning hadde, ifølge boka, mottatt svært sensitiv informasjon om de tilstedeværendes sikkerhet.

Informasjonen stammet ifølge Strøksnes fra kjæresten til en Tjostolv Moland hadde tjenestegjort med.

Leiesoldatoppdrag Det skal ha dreid seg om et bilde, med uvisst motiv, som skulle være tatt i Afrika.

«Om bildet plutselig dukket opp og ble spredt via Internett, kunne det fort bryte ut opptøyer i Kisangani», heter det i boka.

Sammen med avsløringer i pressen av at Kongo-fangene skulle ha forsøkt å rekruttere norske elitesoldater til leiesoldatoppdrag i Afrika, fikk e-tjenesten til å iverksette en grundig vurdering.

Aftenposten meldte at de to fikk sparken fra Forsvaret, noe de selv sier de har dokumentasjon for at er feil.

Krigsforbrytelser Strøksnes skriver også at Kripos og det norske statsadvokatembetet ble koblet inn i saken på et senere tidspunkt.

HOLDT SIKKERHETSBRIFING: Christian Larssen fra UD, her sammen med Moland og French ved en senere rettsrunde. Foto: Heiko Junge / Scanpix
HOLDT SIKKERHETSBRIFING: Christian Larssen fra UD, her sammen med Moland og French ved en senere rettsrunde. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Det gjaldt mistanker om at de to hadde planlagt «krigsforbrytelser».

Moland og French er aldri blitt siktet for dette, og det har aldri vært nevnt i noen av dommene de to er blitt idømt.

Som Dagbladet meldte tidligere i dag, mener Strøksnes også å ha funnet Kongo-fangenes kontaktperson i Kisangani, og at dette var en libanesisk kontakt med bånd til diamanthandel. Det skal også ha vært snakk om at Kongo-fangene kunne kjøpes fri.

ER REDAKTØR FOR BOKA: Aslak Nore. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ER REDAKTØR FOR BOKA: Aslak Nore. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer