Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder Røkke stikker av med fisken

Ordførere raser etter at Norway Seafoods varsler salg av flere fiskeanlegg i Finnmark.

RØKKE MANØVRERER: Trålkonsesjonene som fulgte med da Aker Seafoods gikk inn i Finnmark, ble opprettet for å sikre helårsdrift ved filetbedrifter i bestemte kommuner. I 2003 ble denne leveringsplikten redusert til en tilbudsplikt. Nå ligger alt an til at tilbudsforpliktelsen skal knyttes til regioner, slik fiskeriministeren har antydet. Dermed ser vilkårene Kjell Inge Røkke forpliktet seg til svært annerledes ut enn da han overtok. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RØKKE MANØVRERER: Trålkonsesjonene som fulgte med da Aker Seafoods gikk inn i Finnmark, ble opprettet for å sikre helårsdrift ved filetbedrifter i bestemte kommuner. I 2003 ble denne leveringsplikten redusert til en tilbudsplikt. Nå ligger alt an til at tilbudsforpliktelsen skal knyttes til regioner, slik fiskeriministeren har antydet. Dermed ser vilkårene Kjell Inge Røkke forpliktet seg til svært annerledes ut enn da han overtok. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Norway Seafoods legger ned fiskeforedlingen i Mehamn og halverer driften i Hammerfest, er Kjell Inge Røkke i ferd med å ta full kontroll over fisken, advarer ordførerne i Hammerfest og Gamvik.

- Det er tidenes ran vi er vitne til nå. Da Røkke kom til Finnmark, ble vi presentert en strategi om å ta samfunnsansvar. Nå er han i ferd med å fullføre skillet mellom fisk og industri, sier en oppgitt Gamvik-ordfører Inga Manndal til NTB.

Fredag presenterte Norway Seafoods sin strategi for landvirksomheten i Nord-Norge. Selskapet legger opp til vekst i Stamsund, Melbu og Båtsfjord og vil selge anleggene i Hammerfest og Mehamn.

Kystflåten leverer Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen sier seg overrasket over at Norway Seafood vil selge et moderne anlegg i Rypefjord til fordel for et nedslitt anlegg i Forsøl som trenger investering og modernisering. 55 av de rundt 100 ansatte skal bort.

- Strategien er at kystflåten nå skal stå for 70 prosent av leveransene til anleggene som står igjen. Dermed er leveringsplikten til de båtene som Røkke kjøpte i 2005, fullstendig utradert, sier Jakobsen.

Frykter regioner Trålkonsesjonene som fulgte med da Aker Seafoods gikk inn i Finnmark, ble opprettet for å sikre helårsdrift ved filetbedrifter i bestemte kommuner. I 2003 ble denne leveringsplikten redusert til en tilbudsplikt. Nå ligger alt an til at tilbudsforpliktelsen skal knyttes til regioner, slik fiskeriministeren har antydet.

- Tilbudsplikten har fungert slik at Røkke-selskapene tilbyr fisk til seg selv og får det svaret de vil ha. De opprinnelige bindingene i leveringsplikten er allerede langt på vei opphevet. Det er spikeren i kista hvis fiskeriministeren nå tillater at Nord-Norge eller Finnmark blir en leveringsregion, sier Jakobsen.

- Overholder forpliktelser Selskapene Norway Seafoods og Havfisk avviser bestemt at de ikke oppfyller kravene knyttet til leveringsforpliktelsene.

- Planen for landanleggene i Nord-Norge gir ingen endringer i leveringsforpliktelsene. Vi har oppfylt de kravene myndighetene stiller, og det har vi til hensikt å fortsette med, sier konsernsjef Olav Holst Dyrnes i Havfisk til NTB.

Det er Havfisk som fra 2012 har drevet trålerflåten og som nå leverer gode overskudd.

Nye grep Thomas Farstad er konsernsjef for landvirksomheten i Norway Seafood.

- Dagens virksomhet i Norway Seafood gir et underskudd i et normalår på 25 millioner kroner. Kapasiteten i anleggene er tre ganger større enn produksjonsvolumet. Det er åpenbart for alle at nye grep må til for å sikre foredlingen og arbeidsplassene her, sier Farstad i en pressemelding fra selskapet.

Han viser til at foredlingen videreføres i sju av de åtte kommunene i Nordland og Finnmark der Norway Seafoods har anlegg. Fram til 2017 skal det investeres mellom 150 og 200 millioner kroner i disse anleggene, heter det i pressemeldingen.

(NTB)


Hele Norges coronakart