DIPLOMATISKE FORBINDELSER: I januar møtte Russlands president Vladimir Putin Qatars emir sjeik Tamim Bin Hamad Al-Thani. Nå hevdes det at russiske hackere står bak et cyberangrep mot Qatars nyhetsbyrå som skal ha ført til Qatar-krisen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DIPLOMATISKE FORBINDELSER: I januar møtte Russlands president Vladimir Putin Qatars emir sjeik Tamim Bin Hamad Al-Thani. Nå hevdes det at russiske hackere står bak et cyberangrep mot Qatars nyhetsbyrå som skal ha ført til Qatar-krisen. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Qatar-krisen

Hevder russiske hackere plantet falske nyheter i Qatars nyhetsbyrå. Skal ha ført til Qatar-krisen

Regjeringsmedlemmer i Qatar bekrefter hackingen overfor CNN. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske etterforskere sier til CNN at Qatars statlige nyhetsbyrå skal ha blitt hacket og skal ha sendt falske nyheter som gjorde at fem naboland brøt de diplomatiske forbindelsene med Qatar mandag.

CNN har informasjonen fra ikke-navngitte kilder i den amerikanske etterretningen.

Ifølge den amerikanske TV-stasjonen er det russiske hackere som står bak.

Etterforskes

TOMME BUTIKKHYLLER: Varene ved flere matbutikker i Qatars hovedstad Doha har tomme hyller tirsdag 6. juni, etter at en rekke land har kuttet de diplomatiske båndene til den lille nasjonen. Video: AP DV /CNN. Vis mer

CNN skriver at FBI nylig skal ha sendt et team til hovedstaden Doha for å hjelpe regjeringen i Qatar med å etterforske den antatte hackingen.

Amerikanske etterforskere hevder at målet til de russiske hackerne var å skape problemer for USA og deres allierte.

De falske nyhetene er at sjeik Tamim bin Hamad al-Thani skal ha uttalt støtte til Iran, Hamas, Hizbollah og Israel. Uttalelsene skal ha blitt sendt på TV i landet.

Det er foreløpig ikke kjent om det er russiske organisasjoner eller privatpersoner som står bak.

Bryter med Qatar

Det var natt til mandag fem land gjorde det klart at de bryter alle diplomatiske bånd med Qatar. Landene, som er Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt, De forente arabiske emirater og Jemen, stenger også grensen til Qatar. Senere har også Maldivene og den ene av Libyas tre regjeringer kuttet alle diplomatiske bånd med Qatar.

Landene begrunner bruddet med økende ustabilitet i regionen, og viser spesielt til frykt for terror.

Befolkningen i Qatar hamstrer nå mat i frykt for at butikkhyllene vil snart gå tomme.

Donald Trump var for tre uker siden i Saudi-Arabia og møtte mange statsledere i Midtøsten-regionen på et toppmøte, blant annet Qatars emir sjeik Tamim Bin Hamad Al-Thani.

På Twitter skriver Trump at han støtter landene som bryter alle diplomatiske forbindelser med Qatar.

Bekrefter hackingen

FBI og CIA ønsker ikke å kommentere den antatte Russland-hackingen overfor CNN.

En talskvinne ved Qatars ambassade i Washington D.C. sier imidlertid til CNN at det foregår en etterforskning, og at resultatene vil bli offentliggjort snart.

Den qatarske utenriksministeren sjeik Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani sier til CNN at FBI har bekreftet at Qatar har blitt hacket og at det har vært plantet flaske nyheter i statens nyhetsbyrå.

- Uansett hva som er anklagene, er alt basert på feilinformasjon. Vi tror at hele krisen er basert på feilinformasjon. De fabrikkerte nyhetene kom fra hackere og ble plantet i vårt nasjonale nyhetsbyrå, noe som FBI har bekreftet, sier utenriksministeren til CNN.

Pressesjef for Qatars regjering, sjeik Saif Bin Ahmed Al-Thani, sier til CNN at FBI og Storbritannias etterretningstjeneste etterforsker hackingen.

- Innenriksdepartementet vil presentere etterforskningen når den er ferdig, sier pressesjefen.

Mange Russland-anklager

Det er imidlertid ikke første gang det hevdes at russiske hackere står bak et cyberangrep.

Amerikansk etterretning har anklaget Russland for å ha hacket seg inn i e-poster fra Demokratene, og på den måten ha hjulpet president Donald Trump til makta.

Ifølge en hemmeligstemplet rapport fra NSA skal Russland-hackingen i forbindelse med presidentvalget i fjor, ha vært alvorligere enn tidligere antatt.

Russlands president Vladimir Putin sa seinest i forrige uke at han nekter for at de har vært innblandet i hacking fra statlig nivå.

- Russland bruker ikke hacking til slike formål. Tvert imot, russiske myndigheter forsøker å bekjempe dette. Vi engasjerer oss ikke i det på statlig nivå, sa Putin, som mener at «ingen hackere kan påvirke valgkamper i noe land i Europa, Asia eller Amerika» til en rekke internasjonale nyhetsbyråer, skriver NTB.

FRYKT FOR TERROR: Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt og De forente arabiske emirater gjorde det mandag klart at landene kutter de diplomatiske båndene og stenger grensen til Qatar. Video CNN Vis mer

Erdogan vil mekle

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan forsøker nå å løse den diplomatiske krisen i Qatar.

Russlands president Vladimir Putin, emiren av Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani, Saudi-Arabias kong Salman bin Abdulaziz bin Saud og Kuwaits leder har fått telefonsamtaler fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu, skriver NTB.

I telefonsamtalene forsøker presidenten å løse konflikten, som har ført til at flere land har kuttet de diplomatiske forbindelsene til Qatar. Tyrkia har et nært forhold til Qatar, med både Syria-samarbeid og investeringer, ifølge NTB.