PÅ VEI? Russiske fallskjermjegere fotografert ved en seremoni i 2008. Ifølge russiske medier skal fallskjermjegere og andre elitesoldater nå være på vei til Krim. Foto: AFP / NTB scanpix
PÅ VEI? Russiske fallskjermjegere fotografert ved en seremoni i 2008. Ifølge russiske medier skal fallskjermjegere og andre elitesoldater nå være på vei til Krim. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Hevder russiske spesialsoldater er på vei til Ukraina

- Eksplosjoner hørt i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både BBC og AFP-journalist Paul Gypteau melder seint søndag kveld at det er hørt eksplosjoner i Simferopol, hovedstaden på Krim-halvøya.

Det er uklart hva eksplosjonene skyldes.

Ifølge Sky News sier USA nå at russiske styrker har full kontroll over Krim, etter at Russland har iverksatt en stor militæraksjon mot Ukraina - noe som igjen har utløst voldsomme reaksjoner.

Fallskjermjegere Russiske RBC hevder søndag kveld at Russland sender fallskjermjegere og marinejegere til Ukraina.

Avisa siterer kilder i det russiske forsvarsdepartementet. Kildene sier det vil bli sendt inn flere brigader fallskjermjegere og marineinfanterister. Spesialstyrker skal ha fått en hastebeskjed om å sikre at de er stridsdyktige.

Styrkeutplasseringen er imidlertid avhengig av hva slags trusselbilde som møter invasjonsstyrkene, påpeker kildene.

Forsvarsanalytiker Anatolij Gypsy i Sevastopol - på Krim-halvøya - sier til RBC at det allerede er 600 russiske marinejegere til stede på halvøya.

Det er uvisst om han sikter til de hittil uidentifiserte soldatene som har vært observert i stort monn.

Krigsskip og soldater Det er et stort russisk militæroppbud på Krim-halvøya.

I bukta utenfor Sevastopol var det tidligere i dag observert fire russiske miltærbåter. Da Dagbladet var i havna ved 17-tiden lokal tid, passerte det russiske militærfartøyet «Kildin».

Russiske panservogner har omringet en marinebase på turiststedet Feodosija på Krim-halvøya.marinebasen på turiststedet Feodosija i sørøst er beleiret av russiske soldater. Reportere fra svenske Dagens Nyheter rapporterer at det er russiske panservogner utenfor marinebasen, og at de ukrainske soldatene inne på basen ser ut til å grave skyttergraver og sette opp piggtråd.

Tok våpen Russiske soldater har konfiskert våpen fra en ukrainsk radarstasjon og en marinebase og bedt personellet der om å samarbeidet med halvøyas prorussiske ledere.

Ukrainske Interfax siterer den ukrainske forsvarsministeren som sier at russiske soldater søndag morgen tok skytevåpen og ammunisjon fra radarstasjonen som ligger like ved byen Sudak. Våpnene ble deretter kjørt vekk i biler.

Samtidig aksjonerte en annen gruppe russiske soldater mot den ukrainske marinebasen i Feodosia og konfiskerte våpen også her. Basen ligger ikke langt fra Sevastopol, der den russiske Svartehavsflåten har sin store base.

Dialog I kveld kom det imidlertid også en bekreftelse på at Russlands statsminister Vladimir Putin har sagt ja til forslaget fra Tyskland om å delta i en kontaktgruppe for Ukraina.

- President Putin har sagt ja til forslag fra den tyske statsministeren om å øyeblikkelig etablere en undersøkelseskomité og en kontaktgruppe, muligens under ledelse av OSSE, for å få startet en politisk dialog, opplyser den tyske regjeringen i en uttalelse.

Det til tross for krasse uttalelser blant annet fra statsminister Dmitri Medvedev tidligere i kveld.

Norge har fordømt Russlands aktivitet i Ukraina, og mener den russiske militære aktiviteten på Krim er brudd på folkeretten. Det hviler et tungt ansvar på Russland for å bidra til å roe ned den spente situasjonen, sa utenriksminister Børge Brende (H) i kveld.

SPEKULASJONER: Det har vært spekulert heftig om hva slags soldater det er, som har sikret russisk kontroll blant annet over flyplassen i Simferopol .Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SPEKULASJONER: Det har vært spekulert heftig om hva slags soldater det er, som har sikret russisk kontroll blant annet over flyplassen i Simferopol .Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer