Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder russiske twitter-kontoer utnyttet skytemassakren i Florida

- Mønsteret med splittende propaganda begynner å bli et kjennetegn, sier forsker.

I SORG: Folk i sorg minnes de drepte etter skoleskytingen i Florida. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP
I SORG: Folk i sorg minnes de drepte etter skoleskytingen i Florida. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): 14. februar ble 17 personer drept da Nikolas Cruz (19) gikk til angrep mot Marjorie Stoneman Douglas High School i Florida med ei halvautomatisk angrepsrifle (AR-15). Det har utløst massive krav om innstramminger i de liberale våpenlovene. Samtidig er det et dypt splittende tema i amerikansk politikk hvor våpenlobbyen med National Rifle Association (NRA) står sterkt.

Kort tid etter skytingen begynte boter knyttet til Russland å sende ut meldinger med et budskap mot strengere våpenlover for å forsøke å skape mer kaos rundt et tema som skaper dype splittelser mellom amerikanere, ifølge grupper som følger disse Twitter-kontoene.

Opplysningene kommer samtidig som FBI siktet 13 russere og tre russiske enheter for å ha manipulert presidentvalget i 2016 til fordel for Donald Trump. Dette er en del av den pågående Russland-etterforskningen, som blant annet har avdekket hvordan Russland utnyttet sosiale medier til å påvirke valgkampen.

- Splittende propaganda

- Mønsteret med splittende propaganda begynner å bli et kjennetegn ved informasjonskrigsføring drevet av sosiale medier, men det er ikke helt nytt. Liknende kampanjer har foregått siden minst 2014, sier forsker Marco T. Bastos ved City University of London til CNN.

De neste 48 timene etter skoleskytingen var meldinger fra de automatiserte Twitter-kontoene med russisk tilknytning fylt av hashtagger, emner og URL om massakren, ifølge Hamilton 68 - et verktøy fra Alliance for Securing Democracy, som følger det de kaller «russisk propaganda og desinformasjon på nettet».

Alliansen holder til hos tenketanken The German Marshall Fund of the United States. Tenketanken har som formål å «forsvare mot, avskrekke og økoe kostnadene for russiske og andre aktørers innsats for å undergrave demokratiet og demokratiske institusjoner».

- Ekstreme posisjoner

Bret Schafer er analytiker for Alliance for Securing Democracy. Han sier til Wired at de så en liknende opptrapping i antallet skyte-relaterte meldinger fra russiske kontoer etter masseskytingene i Las Vegas og Texas i 2017.

- Fordi de er så politiserte i sin natur er de perfekt føde for å innta ekstreme posisjoner og begynne å spre memes som har en veldig tydelig politisk posisjon knyttet til våpenkontroll, sier Schafer.

Blant hashtaggene og temaene fra de automatiserte kontoene er #falseflag, #fbi, #gunreformnow, #fbigate, #parklandshooting, navnet på gjerningsmannen og Florida.

Nettsiden Botcheck.me, som også følger politisk propaganda fra automatiserte Twitter-kontoer, registrerte at alle bortsett fra én av de mest brukte frasene fredag var knyttet til skytemassakren.

- Perfekt sak

Christo Grozev er forsker ved New Bulgarian University og har fulgt rundt 400 såkalte twittertroll knyttet til Russland. Han mener disse kontoene forsøker å utnytte masseskytinger fordi de ønsker å forsterke splittelser og svekke amerikanske myndigheter.

- Våpenkontroll er et slikt tema. Det er ikke en ideologisk preferanse fra Russlands side at USA har mer liberale våpenlover. Men det er en perfekt splittende sak, sier Grozev til CNN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!