Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder Russland dumpet gift utenfor Gotland

Russland mistenkes for å ha dumpet kjemiske stridsmidler og radioaktivt avfall i havet utenfor Gotland på begynnelsen av 1990-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Sveriges daværende sosialdemokratiske regjering ble informert om den angivelige dumpingen for rundt ti år siden, men ingenting ble gjort, går det fram i programmet Uppdrag granskning på SVT.

Sveriges militære etterretnings- og sikkerhetstjeneste (Must) har utarbeidet tre topphemmelige rapporter om den angivelige dumpingen.

Rapportene, som ble ført i pennen av Kontoret for særskilt innhenting (KSI), den aller hemmeligste delen av Must, ble utarbeidet i november og desember 1999, samt i juni 2000.

Dumpet om natta

Ifølge rapportene mistenkes det russiske forsvaret ved flere tilfeller å ha dumpet farlig avfall nattetid fra båter i svensk økonomisk sone i Østersjøen utenfor Gotland.

De kjemiske stridsmidlene og det radioaktive materialet skal ha kommet fra russernes tidligere marinebase ved Liepaja i Latvia.

Opplysningene om giftdumpingen skal ha blitt skaffet til veie av den svenske etterretningslegenden Bertil Lundin, som i mange år var sjef for de svenske agentene i utlandet og som av svensk presse er omtalt som «virkelighetens Carl Hamilton», helten i Jan Guillous agentromaner.

Informerte regjeringen

Lundin skal ifølge en sentral kilde med kjennskap til saken ha informert svensk UD, uten at dette i dag framgår av departementets arkiver.

Sven Olof Pettersson var politisk rådgiver for daværende utenriksminister Anna Lindh, og han bekrefter at statsråden ble orientert.

Ifølge Pettersson ble Lindh «svært opprørt» og ba om en utredningen, noe det svenske forsvarsdepartementet satte en stopper for. Begrunnelsen var at det ville bli altfor dyrt å lete etter avfallet, uten nærmere kjennskap til hvor det var dumpet.

- Angår samtlige

- Det viktigste nå er ikke å finne en syndebukk. Det viktigste er å lokalisere hvor de dumpede tønnene ligger og identifisere innholdet i dem, mener Rolf K. Nilsson, som sitter i Riksdagen for regjeringspartiet Moderaterna.

- Dersom opplysningene om dumpingen stemmer, er dette noe som angår samtlige land rundt Østersjøen, mener Nilsson. Han håper at også Russland vil bidra positivt.

Pressesjef Anatolij Kargapolov ved den russiske ambassaden i Stockholm ønsket onsdag kveld ikke å kommentere opplysningene som kom fram i SVT, men viser til at saken først skal utredes nøye i Moskva.


(NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!