Hevder Russland står bak angrep

Nærmere 60 000 skal være evakuert etter eksplosjonen.

FLOM: Flere titusener skal være evakuert som følge av flommer etter at den enorme demningen i Kakhovka ble sprengt tirsdag morgen norsk tid. Foto: Ukrainas presidents kontor via AP
FLOM: Flere titusener skal være evakuert som følge av flommer etter at den enorme demningen i Kakhovka ble sprengt tirsdag morgen norsk tid. Foto: Ukrainas presidents kontor via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til tirsdag kollapset Kakhovka-demningen nær Krim-halvøya.

Det er ennå ikke fastslått hva som forårsaket kollapsen. Ukrainerne anklager Russland for å stå bak, mens russerne hevder at Ukraina forsøker å kamuflere en feilslått motoffensiv.

FNs sikkerhetsråd innkaller tirsdag kveld til et møte om hendelsen.

Tusenvis av innbyggere er hittil evakuert som følge av oversvømmelsene i området. Under en pressekonferanse tirsdag kveld sier Volodymyr Zelenskyj, at det vil ta rundt en uke før omfanget av konsekvensene er kartlagt.

Etterretning peker mot Russland

Den ukrainske presidenten hevder under pressekonferansen å ha hatt etterretning på at russiske styrker plantet eksplosiver på demningen allerede i fjor.

- Vi visste at dette var utenfor vår kontroll, og at det kunne skje en eksplosjon, sier Zelenskyj, sitert av Ukrajinska Pravda.

Amerikanske myndigheter har etterretning som peker i retning av Russland som den skyldige part, skriver NBC News, som henviser til to amerikanske og en vestlig tjenesteperson. Et av de påståtte motivene bak angrepet er trolig å gjøre det vanskeligere for ukrainske styrker å krysse Dniepr-elva.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer