Hevder Russland testet «gigantisk atomtorpedo» i stand til å lage flodbølge 500 meter høy

«Ocean Multipurpose System Satus-6» omtales av blant andre BBC. Lukkede kilder i Pentagon sier våpensystemet nettopp ble testet i Kvitsjøen eller øst i Barentshavet.

UTVIKLER HØYTEKNOLOGISKE VÅPEN: Vladimir Putin skal ha testet sine nye supermissiler under vann i Kvitsjøen eller øst i Barentshavet for kort tid siden. Foto: REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool TPX IMAGES OF THE DAY
UTVIKLER HØYTEKNOLOGISKE VÅPEN: Vladimir Putin skal ha testet sine nye supermissiler under vann i Kvitsjøen eller øst i Barentshavet for kort tid siden. Foto: REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool TPX IMAGES OF THE DAYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge The Washington Free Beacon skal Russland ha testet et revolusjonerende våpensystem i Arktis 27. november i år. Nettstedet har lukkede kilder i Pentagon som bekreftet våpentesten.

Våpenet som ble testet omtales som «Ocean Multipurpose System Satus-6» og er i stand til å bære store stridshoder med kjernekraft, ifølge The Independent Barents Observer.

Våpenet russerne omtales som en undervannsmissil med en rekkevidde på 10 000 kilometer. Missilen skal være i stand til å dykke 1000 meter under vannoverflaten, og utvikles som et svar på amerikanernes anti-rakettsystemer, blir det hevdet.

Gigantisk torpedo

«Ocean Multipurpose System Satus-6» er også omtalt av BBC et år tilbake som en «gigantisk atomtorpedo».

«Den designet til å ødelegge viktig økonomisk infrastruktur hos fienden i kystområder og ha en garantert knusende effekt på landet ved å forårsake store radioaktive områder», sto det i våpenbeskrivelsen den britiske statskanalen fikk fatt i den gang.

Nå hevder altså kilder i Pentagon at det var nettopp denne «gigantiske atomtorpedoen» russerne testet i slutten av november.

Også russisk tv har dekket utviklingen av «Ocean Multipurpose System Satus-6», som skal være opp mot 25 meter lang.

- «Ocean Multipurpose System Satus-6» [...] er det mest uansvarlige kjernekraftvåpenet Putins Russland har laget, sier Mark Schneider, tidligere Pentagon-medarbeider til The Washington Free Beacon.

Tsunamitrussel

Det hevdes at russernes nye undervannsmissil er i stand til å bære et stridshode med opp mot flere megatonn sprengstoff. Sprengkraften skal være lik flere millioner tonn med TNT.

BBC melder at en slik undervannsmissil er i stand til å skape en tsunami 500 meter høy, og siterer ekspertkilder fra Russland. En slik tsunami ville vært i stand til å nå 1500 kilometer fra kysten.

Det var trolig i Kvitsjøen eller i de østlige delene av Barentshavet av missiltesten fant sted, skriver The Independent Barents Observer. Norske etterretningskilder avviser å kommentere saken overfor nettstedet.