Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder Saddam-forsvarer har sendt inn benådningssøknad i Kongo-saken

Men ingen av de andre advokatene kjenner til søknaden fra «Djevelens advokat».

DØMT TIL DØDEN: Joshua French og Tjostolv Moland. Saken skal ankes til høyesterett. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
DØMT TIL DØDEN: Joshua French og Tjostolv Moland. Saken skal ankes til høyesterett. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Nyhetsbyrået AFP meldte i dag at dødsdømte Joshua French og Tjostolv Moland har bedt Kongos president Joseph Kabila om å benåde dem.

De siterte advokaten Giovanni de Stefano, som ble omtalt som nordmennens forsvarer, slik:

- Forespørselen om benådning ble sendt lørdag morgen.

AFP skriver at de to nordmennene i brevet ber Kabila om å ta i bruk paragraf 78 i Kongos grunnlov, noe som åpner for at presidenten kan benåde dødsdømte.

- Aldri hørt om ham

Men det er høyst usikkert om det er noe hold i nyhetsmeldingen. Verken Moland og French sin norske advokat Morten Furuholmen eller Andre Kibambe, som representerte begge to tidligere, men nå kun representerer Moland, har hørt noe om søknaden.

- Det har jeg ikke hørt noe om. Jeg har heller ikke søkt om benådning på deres vegne. Jeg har aldri hørt om denne advokaten, sier Kibambe til Dagbladet på telefon fra Kongo.

- Jeg har besøkt dem i fengselet i dag, og da var det ikke noe tema, sier han.

Kibambe sier han vil undersøke opplysningene mandag. Han vil da også levere anken til høyesterett.

- Rart

- Dette er litt rart. Det er veldig merkelig hvis det sendes en søknad om benådning før det er en rettskraftig dom, sier Furuholmen til Dagbladet.

- Det kan være en ad hoc-gruppe som har engasjert denne advokaten, men en kan ikke sende inn en søknad uten å snakke med klientene først, sier Furuholmen.

Heller ikke den anerkjente britiske menneskerettighets-organisasjonen Reprieve, som har engasjeret seg i Kongo-saken, kjenner til at de Stefano nå skal være involvert i saken.

- Det kjenner jeg ikke til, sier Reprieve-leder Clive Stafford Smith til Dagbladet.

«Djevelens advokat»
Giovanni de Stefano er tidligere omtalt som Saddam Husseins forsvarer i Storbritannia, og han er omtalt som «Djevelens advokat».

ALDRI HØRT OM ADVOKATEN: Advokat André Kibambe snakket i dag med Moland og French, og han har ikke hørt om advokat de Stefano. Foto: Vegar Vatn/SCANPIX
ALDRI HØRT OM ADVOKATEN: Advokat André Kibambe snakket i dag med Moland og French, og han har ikke hørt om advokat de Stefano. Foto: Vegar Vatn/SCANPIX Vis mer

Han er også blitt sitert på at han ville representert Adolf Hitler hvis det var mulig. Han har tidligere representert en rekke kontroversielle personer.

OVERRASKET: Advokat Morten Furuholmen. Foto: Tore Meek/Scanpix
OVERRASKET: Advokat Morten Furuholmen. Foto: Tore Meek/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media