TERRORMISTENKT: Politiet mener Tamerlan Tsarnajev (26) og broren sto bak de to bombene mot Boston Marathon 15. april. Ifølge Daily Mail skal Saudi-Arabia ha advart amerikanske myndigheter om ham allerede i fjor. Foto: AP Photo/The Lowell Sun, Julia Malakie
TERRORMISTENKT: Politiet mener Tamerlan Tsarnajev (26) og broren sto bak de to bombene mot Boston Marathon 15. april. Ifølge Daily Mail skal Saudi-Arabia ha advart amerikanske myndigheter om ham allerede i fjor. Foto: AP Photo/The Lowell Sun, Julia MalakieVis mer

Hevder Saudi-Arabia advarte USA i forkant om antatt Boston-terrorist

Tamerlan Tsarnajev skal ha blitt nektet visum til Mekka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Tamerlan Tsarnajev (26) og broren Dzjokhar (19) er de antatte gjerningsmennene bak de to bombene mot Boston Marathon 15. april. Tamerlan ble drept i en voldsom skuddveksling med politiet tre døgn seinere, mens broren ble pågrepet et døgn seinere alvorlig skadet.

Det er allerede kjent at russiske etterretningsmyndigheter advarte FBI og CIA i 2011 om at Tamerlan var i ferd med å bli en radikal islamist.

Ifølge den britiske avisa Daily Mail viser det seg nå at også saudi-arabiske myndigheter skal ha sendt en uavhengig advarsel til amerikanske og britiske myndigheter i 2012.

- Uavhengig advarsel I mars 2011 sendte russiske etterretningsmyndigheter en sterk advarsel til FBI om at Tamerlan Tsarnajev var en «tilhenger av radikal islamisme», og at han hadde «forandret seg drastisk siden 2010».

De mente han planla å reise til den russiske republikken Dagestan for å knytte kontakter til militante undergrunnsgrupper. Seks måneder seinere sendte russerne den samme advarselen til CIA.

Den britiske avisa Daily Mail har snakket med en saudi-arabisk tjenestemannen, som de hevder har direkte kunnskap om den skriftlige advarselen fra Saudi-Arabia.

Tjenestemannen sier at advarselen kom uavhengig av den russiske advarselen og var basert på menneskelig etterretning i Jemen.

Tamerlan Tsarnajev skal også ha søkt ønsket visum for å dra på pilgrimsreise til den hellige muslimske byen Mekka, men Saudi-Arabia avslo søknaden i desember 2011.

- Noe kom til å skje Overfor Daily Mail hevder tjenestemannen at det ble sendt et brev fra det høyeste nivået i innenriksdepartementet i Saudi-Arabia til det amerikanske sikkerhetsdepartementet, Department of Homeland Security.

- Det var veldig spesifikt og advarte om at noe kom til å skje i en større amerikansk by. Det navnga Tamerlan spesifikt, sier han til Daily Mail.

Advarselen skal imidlertid ikke ha beskrevet noen dato eller oppgitt Boston som mulig terrormål. Tjenestemannen forteller imidlertid at de ba USA undersøke om pakker som ble sendt til Tsarnajev inneholdt komponenter til å lage bomber.

Den skriftlige advarselen, som skal ha blitt sendt etter at Tsarnajev returnerte til USA fra Russland i juli 2012, skal også ha navngitt tre pakistanere, som Saudi-Arabia mente britiske myndigheter burde holde under oppsikt. USA og Storbritannia skal derfor ha mottatt det samme brevet.

Kjenner ikke brevet Amerikanske myndigheter avviser opplysningene.

- Department of Homeland Security har ikke kjennskap til noen informasjon fra saudi-arabiske myndigheter om de mistenkte for bombene mot Boston Marathon i forkant, sier en tjenestemann i sikkerhetsdepartementet til Daily Mail.

Imidlertid skal en annen kilde i Department of Homeland Security ha bekreftet overfor avisa at brevet eksisterer.

Også Det hvite hus avviser opplysningene.

- Vi og andre relevante amerikanske myndighetsorganer har ikke noen opplysninger om at et slikt brev er blitt mottatt, sier talsperson for president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsråd, Caitlin Hayden, til Daily Mail.
 
Skal undersøke FBI og CIA er allerede blitt kraftig kritisert for ikke å ha oppdaget Tamerlan Tsarnajev i forkant basert på opplysningene fra russiske myndigheter. Dersom opplysningene om advarslene fra Saudi-Arabia stemmer, vil kritikken sannsynligvis vokse i omfang.

På en pressekonferanse i går varslet president Barack Obama at amerikanske myndigheter vil sette igang en omfattende undersøkelse av hvordan informasjon blir delt mellom FBI, Department of Homeland Security og andre etterretnings- og politimyndigheter.

- Vi vil snu hver stein, sa Obama.

Det er sjefen for amerikanske etterretningsmyndigheter, James Clapper, som skal lede undersøkelsene.

- Dette er en uavhengig gjennomgang av informasjonsdelingsprosedyrene. Den er begrenset til å omfatte informasjon knyttet til de mistenkte i forkant av angrepet, sier Clapper i en skriftlig uttalelse.

FØR BOMBENE: Lillebror Dzjokhar Tsarnajev (med hvit cap) og Tamerlan (med svart cap) i målområdet ved Boston Marathon like før bombene gikk av. Tre personer ble drept og mer enn 260 ble skadet. Foto: AP Photo/Bob Leonard
FØR BOMBENE: Lillebror Dzjokhar Tsarnajev (med hvit cap) og Tamerlan (med svart cap) i målområdet ved Boston Marathon like før bombene gikk av. Tre personer ble drept og mer enn 260 ble skadet. Foto: AP Photo/Bob Leonard Vis mer