<strong>- ULYKKE:</strong> Drapstiltalte Svein Jemtland (t.v.) hevder kona Janne ble drept ved et uhell. Han skal forklare seg i dag. Hans forsvarer Christian Flemmen Johansen til høyre. Illustrasjon: Fedor Sapegin
- ULYKKE: Drapstiltalte Svein Jemtland (t.v.) hevder kona Janne ble drept ved et uhell. Han skal forklare seg i dag. Hans forsvarer Christian Flemmen Johansen til høyre. Illustrasjon: Fedor Sapegin Vis mer

Rettssaken mot Svein Jemtland

Hevder skuddet var en ulykke. Vil legge fram Google-søk som bevis

Forsvarerne vil legge fram sju år lang chat, legejournaler og Google-søk i spørsmålet om motiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAMAR (Dagbladet): Statsadvokaten mener Svein Jemtland skjøt kona Janne Jemtland i hodet før han fraktet liket til Eid bru i Våler og dumpet henne der.

<strong>TILTALT:</strong> Svein Jemtland (47). Illustrasjon: Fedor Sapegin
TILTALT: Svein Jemtland (47). Illustrasjon: Fedor Sapegin Vis mer

Tiltalte erklærte seg ikke skyldig på skyldspørsmålet. Statsadvokat Iris Storås holdt sitt innledningsforedrag og argumenterte for at Jemtlands håndtering av liket, at han plantet og forsøkte å gjemme spor, samt hans kontakt med familien, kan være straffeskjerpende.

Jemtland ankom Hedmarken tingrett i dag i en blå dressjakke, lys olabukse og med langt grått skjegg.

- En ulykke

Jemtlands forsvarer, Ida Andenæs, har tidligere i dag fortalt at Jemtland erkjenner håndteringen av liket i etterkant men nekter for å ha skutt kona med vilje.

- Retten må også vurdere om dette er en ulykke, som Jemtland forklarer. Det han erkjenner er håndtering av liket i ettertid. Han har holdt et lik unna offentligheten, dette vil han forklare seg om, sier Andenæs.

Hun sier mulig motiv også vil bli et sentralt spørsmål i forsvarernes vitneførsel.

- I tillegg vil vi dokumentføre en chattelogg mellom tiltalte og fornærmede i perioden 2010-2017. I tillegg vil vi dokumentere fornærmedes helsejournaler, sier Andenæs.

<strong>FORSVARERE:</strong> Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSVARERE: Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Google-historikk

Hun sier at forsvarerne også vil legge fram Svein Jemtlands Google-historikk fra romjula 2017.

- Den forklarer noe om krangelen som oppsto etter festen, som tiltalte vil forklare seg nærmere om, sier Andenæs.

Paret var på romjulsfest på Veldrom samfunnshus i Brumunddal på kvelden 28. desember. De tok en taxi hjem sammen, som var framme rundt 01.45. Ifølge politiet skal skuddet ha falt 02.15 - en halvtime etter. Statsadvokat Iris Storås opplyste i dag at deres eldste sønn, som da var 13 år, var hjemme og hørte et smell.

<strong>STATSADVOKAT:</strong> Iris Storås. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STATSADVOKAT: Iris Storås. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Like etter sendte han en melding til Janne Jemtlands mobiltelefon der det sto: «Mamma?».

Svein Jemtlands forsvarer, Ida Andenæs, understreket i sitt innledningsforedrag at den drapstiltalte 47-åringen har forklart seg i detalj gjennom saken.

- Svein Jemtland har siden han ble pågrepet gitt sin forklaring på hva som har skjedd. Denne har han stått på. Han har avstått fra å uttale seg i media slik at det skulle bli minst mulig oppstyr i saken.

- Skjøt kona med stjålet pistol

- Nå, her i retten, blir første gang offentligheten får innsyn i saken. Mange har gjort opp sin mening, og påtalemyndigheten har lagt fram sin teori. Det har kommet fram gjennom mediedekningen, som har vært massiv. Jeg minner retten på at de skal glemme hva de har lest og hørt om saken fram til nå, sier Andenæs.

Da han ble pågrepet 12. januar, fortalte blant annet Jemtland hvor de kunne finne liket av Janne Jemtland. I tillegg forklarte han at han hadde dumpet pistolen på vei tilbake til Brumunddal. Denne ble imidlertid først funnet i mai i år.

I retten i dag ble det også lagt fram bilde av pistolen, en Makarov 9mm.

<strong>STJÅLET:</strong> Janne Jemtland ble skutt med dette våpenet, en Makarov 9mm. Ifølge politiet ble pistolen meldt stjålet i Tsjekkia i 2007. Foto: Politiet
STJÅLET: Janne Jemtland ble skutt med dette våpenet, en Makarov 9mm. Ifølge politiet ble pistolen meldt stjålet i Tsjekkia i 2007. Foto: Politiet Vis mer

- Drapsvåpenet, en Makarov 9mm, ble meldt tapt og stjålet i Tsjekkia i 2007, sier statsadvokat Iris Storås.

Flere venner av paret vil vitne i saken, og flere av dem skal blant annet ha observert våpen hjemme hos paret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer