Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder sollys «dreper» viruset raskere

Homeland Security har gjennomført undersøkelser som skal vise at coronavirus på en overflate dør raskere om det er utsatt for direkte sollys, høyere temperatur og luftfuktighet.

CORONAVIRUS: USAs president Donald Trump møtte pressen torsdag 23. april, og snakket om hvordan coronaviruset på overflater reagerer på varme, fuktighet og lys. Noen av resonnementene vekker oppsikt. Video: CNN Vis mer

I februar vakte president Donald Trump oppsikt med en uttalelse om coronaviruset:

«En rekke folk tror at viruset vil gå vekk i april med varmen. Samtidig som varmen kommer inn. Det går typisk vekk i april».

Under nok en pressekonferanse om coronaviruset natt til fredag norsk tid, kommer Trump og Bill Bryan, leder for forsknings- og teknologiavdelingen ved Homeland Security (DHS), med informasjon om hvordan viruset reagerer til varme, fuktighet og lys.

DHS har sammen med Johns Hopkings University testet hvordan viruset i dråper av spytt og respiratoriske væsker overlever i forskjellige temperaturer.

Funnene dreier seg om virusets overlevelse på overflater, og skal på ingen måte erstatte andre tiltak satt i gang, understreker Bill Bryan.

- Mindre gunstig for viruset

- Hver dag lærer vi mer og mer om denne fienden, sier president Donald Trump og viser da til coronaviruset

- Funnene bekrefter at viruset overlever bedre i kalde og tørre omgivelser enn i varme og fuktige omgivelser, sier Trump.

Bryan forteller at deres «mest slående observasjon» til nå er effekten sollys ser ut til å ha på viruset - både på overflater og i lufta.

- Vi har sett en liknende effekt med både temperatur og fuktighet også, hvor økende temperatur og luftfuktighet eller begge er generelt mindre gunstig for viruset.

Det understrekes at det er snakk om overflater som håndtak og rustfritt stål.

- Se på viruset som en kjede med mange lenker. Det vi har gjort i vår studie er å identifisere noen svake lenker i kjeden.

Varme og luftfuktighet og sollys er svakheter, mener han. Samtidig understrekes det at funnene ikke erstatter tiltak og føringer for smittevern fra myndighetene.

CORONA: Under sin daglige pressekonferanse om coronaviruset natt til onsdag 22. april, får president Donald Trump spørsmål om Kim Jong-uns helsetilstand. Video: CNN Vis mer

- Usannsynlig

At sollys vil ha en effekt på covid-19-pandemien, det mener David Brenner ved Colombia Universitys medisinske senter er usannsynlig.

Det er ifølge Brenner tre typer UV-lys: UVA og UVB er de som kan forårsake solbrenthet og solskader. UVC blir for det meste filtrert av jordas ozonlager.

- Det finnes nesten ikke UVC i sollyset som når oss, sier Brenner, som videre sier at det er stort sett UVC-lys som inneholder antimikrobielle egenskaper, sier han til The Guaridan.

Selv undersøker han om en type UVC-lys har potensial til å drepe coronaviruset, samtidig som det skal være trygt for eksponering for mennesker.

Likner andre studier

President Trump kunne ikke dy seg etter Bryans redegjørelse av funnene, og etter spørsmål fra en reporter tar han opp sin tidligere uttalelse om varmen:

- Jeg nevnte en gang at kanskje det går vekk med lys og varme. Folk likte ikke den uttalelsen. «The fake news» likte ikke det. Jeg kastet det ut som et forslag, men det ser ut som det er tilfellet.

CNN omtaler det hele som administrasjonens forsøk på å støtte Trumps tidligere uttalelse om coronaviruset og varme.

Ifølge The Guardian mener noen forskere at land som Kambodsja og Filippinene har blitt spart for større utbrudd på grunn av deres varme, fuktige klima. Men det har vært utbrudd i andre varme områder, også i USA.

Forskningen er langt fra en konklusjon om viruset er sesongbetont, skriver avisa.

Også Washington Post skriver at funnene likner andre studier som viser at coronaviruset, som mange andre virus, ikke overlever lenge på visse overflater når det er utsatt for UV-lys, varme og høy luftfuktighet.

Samtidig påpeker avisa at varme stater som Georgia og Florida har betydelige utbrudd.

CORONA: Seint tirsdag kveld 21. april norsk tid holdt president Donald Trump pressekonferanse for å dele siste nytt om coronapandemien i USA. Video: CNN Vis mer

- Overlever best inne

I løpet av pressekonferansen forklarer Bill Bryan at de ikke måler viruset ut ifra hvor lenge det lever på en overflate, men heller etter «half life», altså halveringstid.

- Vi vet ikke hvor mye virus som følger med når en person spytter eller nyser. Det har mye å si for hvor lenge viruset er aktivt og lever, sier han.

Videre bruker Bryan eksempelet 18 timers halveringstid. Hver 18. time blir virusets liv halvert. Starter man med tusen partikler, vil man etter 18 timer være nede i 500, og så videre.

- Ettersom temperatur og luftfuktighet øker, kan du se hvor drastisk halveringstiden går ned. Med sollys også på overflaten kan det gå fra seks timer til to minutter, hevder han.

- Med forholdene vi har testet til nå, overlever viruset i dråper av spytt best innendørs og i tørre omgivelser, konkluderer han.

Undersøkelsene skal angivelig vise at i et rom med rundt 21-24 grader og lav luftfuktighet, vil virusets levetid på en overflate halveres på rundt en time. På utsida kan det, med de riktige forholdene, i teorien kuttes ned til halvannet minutt.

CORONAVIRUS: Trump tar en titt på noen av de foreløpige funnene til Homeland Security. Foto: AP / Alex Brandon
CORONAVIRUS: Trump tar en titt på noen av de foreløpige funnene til Homeland Security. Foto: AP / Alex Brandon Vis mer

Vil ikke forsvinne med varmen

Tidligere denne måneden uttalte medlemmer av det nasjonale vitenskapsakademiets komité for nye smittsomme sykdommer og helsetrusler til Det hvite hus at det ikke ser ut til at cornaviruset vil forsvinne så snart været blir varmere.

- Det er noe som tyder på at viruset kan overføres mindre effektivt i miljøer med høyere temperatur og luftfuktighet. Men, gitt den manglende vertsimmuniteten globalt, kan det hende at denne reduksjonen i overføringseffektivitet ikke fører til en betydelig reduksjon i spredningen av sykdommen uten samtidig tiltak som store folkehelseinngrep, kom det fram i brevet ifølge CNN.

PROPAGANDA: Da Donald Trump møtte pressen 13. april for siste nytt om coronakrisa i landet, viste han en video som fikk TV-stasjonene til å kutte signalet. Vis mer

Den amerikanske legen Anthony Fauci (79) er en av verdens fremste smitteeksperter og har vært til stede mange ganger under president Trumps daglige pressebrifinger om coronaviruset.

Fauci var ikke til stede under den siste pressekonferansen, men ifølge ABC News har han tidligere understreket at man ikke kan regne med at varmere vær kan stoppe spredningen.

- Vi vet ikke hva viruset kommer til å gjøre. Du kan håpe at når vi får varmere vær, vil det gå ned, men vi kan ikke operere under den forutsetningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!