Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder somaliske pirater ble byttet mot gisler

Har aldri skjedd tidligere.

-BYTTEHANDEL: Somaliske piratmistenkte ble byttet mot gisler fra Seychellene i Somalia i dag, hevder somaliske regionsmyndigheter. Her står en fransk soldat ved to pirater som ble arrestert av et fransk krigsskip rett utenfor Seychellene i april. Foto: AFP/SCANPIX
-BYTTEHANDEL: Somaliske piratmistenkte ble byttet mot gisler fra Seychellene i Somalia i dag, hevder somaliske regionsmyndigheter. Her står en fransk soldat ved to pirater som ble arrestert av et fransk krigsskip rett utenfor Seychellene i april. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ti mennesker skal ha blitt arrestert i forbindelse med det som skal være et bytte av somaliske pirater mot tre gisler fra nabolandet Seychellene, melder blant andre BBC.

I går kom det melding om at Seychellene hadde sendt 23 somaliere som var mistenkte for piratvirksomhet tilbake til hjemlandet, fordi det ikke forelå nok beviser mot dem.

Nå hevder regionale myndigheter i den somaliske utbryterregionen Puntland at de har stoppet to fly fra Seychellene som ble brukt til å frakte de 23 mistenkte piratene. Der skal det ha pågått et bytte av de mistenkte piratene mot gislene.

I samme fly
De tre gislene fra Seychellene gikk om bord i samme fly rett etter at de 23 mistenkte piratene ble sluppet fri, sier luftfartsministeren i Puntland, Ahmed Elmi Karash, til nyhetsbyrået AP. Deretter skal regionsmyndighetene ha anholdt flyet, de tre gislene og sju andre personer, og nektet dem å returnere til Seychellene.

- Vi har arrestert ti personer. Fem av dem er mannskap på flyet, tre er de tidligere gislene fra Seychellene som ble løslatt i bytte for piratene. To personer hevder de er sikkerhetsfolk, men i virkeligheten er de meklere - en brite og en kenyaner, sier Puntlands viseinnenriksminister Yusuf Ahmed Khayr til BBC Somali Service.

Han sier at flyet landet ulovlig, siden flystripa ikke var godkjent for bruk. Ifølge Allafrica er flyplassen i byen Gara'ad i Mudug kjent som et område som er kontrollert av pirater.

Guvernøren i regionen Mudug hevder overfor AP at somaliske myndigheter ble feilinformert om flyet, som ble sagt å inneholde nødhjelp. Dermed mener de at de ble lurt av Seychellene.

Dette er trolig det første tilfellet av et bytte av gisler mot pirater i Somalia. Vanligvis krever piratene store pengesummer før gisler blir løslatt.

Avviser bytte
Det er uklart hva som skjedde med de 23 piratene etter oppstyret på flyplassen. Ifølge BBC har det kommet rapporter om at de ble møtt av bevæpnede menn, og deretter forsvant inn i jungelen.

De tre gislene ble tatt til fange etter å ha vært ute i en yatch, som senere sank.

MANGE ANGREP  Dette arkivbildet viser en bevæpnet mistenkt pirat utenfor den somaliske kysten. Foto: AFP/SCANPIX'
MANGE ANGREP Dette arkivbildet viser en bevæpnet mistenkt pirat utenfor den somaliske kysten. Foto: AFP/SCANPIX' Vis mer

Myndighetene på Seychellene benekter at det har foregått et bytte av gislene og de piratmistenkte mennene. At de ble transportert i samme fly, er bare en kostnadsefffektiv måte å bruke flyene på, hevder samferdselsminister Joel Morgan.

- Løslatelsen av de tre seychelliske gislene har ingen sammenheng med repatrieringen av de 23 somaliske mennene denne helga, sier han til AP.

Han sier også at det ikke er betalt noen løsepenger. I utgangspunktet er det også svært uvanlig at gisler blir løslatt på denne måten.

Frykter for cruisetrafikken
Seychellene, som ligger i Indiahavet nord for Madagaskar, frykter piratvirksomheten utenfor Somalia vil ramme cruisetrafikken i regionen, ifølge NTB. Dette kan i så fall koste landet store beløp i tapte turistinntekter.

I fjor ble over 100 skip angrepet av somaliske pirater langs kysten av Somalia. I Adenbukta, som er spesielt utsatt, passerer det årlig 20 000 skip. Det er ventet at det vil komme flere angrep de neste månedene, når regntiden tar slutt.

Skip fra mange land, blant dem den norske fregatten «Fridtjof Nansen», patruljerer de piratutsatte områdene utenfor Somalia. Det er vanlig at piratene leveres til Kenya eller Seychellene for å stilles for retten der. Likevel er det få av piratene som arresteres som noen gang blir stilt for retten.

FRYKTER FOR TURISTNÆRINGEN: Seychelliske myndigheter frykter at cruiseskip vil la være å komme til dem på grunn av pirattrusselen. Det italienske cruiseskipet MSC Melody sto i mai i år mot et piratangrep rundt 290 kilometer nord for Seychellene. Foto:AP/SCANPIX
FRYKTER FOR TURISTNÆRINGEN: Seychelliske myndigheter frykter at cruiseskip vil la være å komme til dem på grunn av pirattrusselen. Det italienske cruiseskipet MSC Melody sto i mai i år mot et piratangrep rundt 290 kilometer nord for Seychellene. Foto:AP/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media