Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump og Russland-saken

Hevder spesialetterforsker gransker Trump: - Sjokkerende

Robert Mueller undersøker presidentens påståtte forsøk på å hindre Russland-etterforskningen, ifølge Washington Post.

UNDER LUPEN: Ifølge Washington Post blir Trump etterforsket av Robert Mueller. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque  TPX IMAGES OF THE DAY
UNDER LUPEN: Ifølge Washington Post blir Trump etterforsket av Robert Mueller. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Tidligere FBI-sjef Robert Mueller ble i forrige måned utnevnt til å undersøke om Russland påvirket presidentvalget i fjor.

Nå skal etterforskeren undersøke hvorvidt president Donald J. Trump forsøkte å hindre etterforskningen, ifølge Washington Post.

- Skal intervjue etterretningsdirektør

Avisa viser til fem anonymiserte tjenestemenn i saken.

Disse hevder at Daniel Coats, USAs nasjonale etterretningsdirektør, har takket ja til å bli intervjuet av Muellers etterforskningsgruppe.

Det samme skal gjelde NSA-leder Mike Rodgers, ifølge avisas kilder.

- Ulovlig

Det hvite hus har ikke selv kommentert opplysningene overfor Washington Post, men henviser til Trumps personlige apparat.

Mark Corallo, en talsmann for Donald Trump, sier følgende om den påståtte FBI-lekkasjen:

- Den er sjokkerende, kan ikke unnskyldes og er ulovlig.

Skal ha begynt etter avsettelsen

Etterforskningen skal, ifølge Washington Post, ha begynt etter at James Comey fikk sparken. Den forhenværende FBI-sjefen har hevdet at han ble avsatt i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Comey har også påstått at Trump forsøkte å legge press på ham.

Dette i forbindelse med Michael Flynn-saken, der Trump angivelig skal ha bedt ham om å avslutte etterforskningen på den daværende nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn.

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer

Hevdet at han ble presset

Flynn gikk av den 13. februar. Avgangen kom etter at Flynn ble tatt i løgn knyttet til gjentatte møter med Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

- Beordret presidenten deg om å «la etterforskningen passere»? spurte den republikanske senatoren James Risch under Comey-høringen den 8. juni.

- Nei, men jeg tolket det som et direktiv. Det var presidenten og meg, alene, og jeg tolket det som om det var noe han ville, svarte Comey.

Kritikk fra Trump-leiren

Comeys uttalelser ble møtt med krass kritikk fra Trump-leiren.

Advokat Marc Kasowitz mente at Comey hadde innrømmet å ha lekket hemmelighetsstemplet informasjon til pressen.

Kasowitz uttalte også at den forhenværende FBI-direktørens uttalelser beviste at Trump ikke forsøkte å hindre etterforskingen.

«Faktisk: Ifølge Comey sa presidenten til ham at 'det ville være fint å finne ut' under etterforskningen hvorvidt det fantes noen 'satellitt'-medarbeidere som gjorde noe galt», skrev advokaten i en pressemelding.

«I tråd med dette beordret eller antydet aldri presidenten på noen som helst måte at Comey skulle slutte å etterforske noen, herunder å antyde at Comey skulle 'la Flynn passere'», het det videre i uttalelsen fra Trump-apparatet.

Avviste Mueller-påstand

Washington Post beskriver dagens nyhet som dramatisk

Da Comey var FBI-direktør, forsikret han flere ganger presidenten om at han ikke personlig ble etterforsket.

Nå ser det ut til at Robert Mueller ha endret på denne situasjonen.

Tidligere denne uken hevdet en venn av Trump, Christopher Ruddy, at presidenten vurderte å sparke spesialetterforskeren. Det ble avvist av Det hvite hus onsdag.

- Presidenten har rett til det, men han har ingen intensjon om å gjøre det, sa talskvinnen i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders.

I praksis kan ikke presidenten sparke Mueller selv, det er det bare visejustisminister Rod Rosenstein som kan gjøre. Men Trump kan avskjedige Rosenstein og utnevne en ny visejustisminister som vil gjøre slik han ønsker.

Hele Norges coronakart