Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder «spionbytte» er klart

Den spiondømte nordmannen Frode Berg skal utveksles med spiondømte russere i Litauen, hevder litauisk nyhetstjeneste.

FENGSLET: Det skal være klar en utvekslingsavtale mellom Litauen og Russland for Frode Berg, hevder et medie i Litauen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FENGSLET: Det skal være klar en utvekslingsavtale mellom Litauen og Russland for Frode Berg, hevder et medie i Litauen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Den litauiske nyhetstjenesten BNS hevder at en utvekslingsavtale er klar mellom Litauen og Russland for Frode Berg.

De siterer en hjemlig etterretningskilde på at Litauen skal tilbakelevere russere dømt for spionasje i landet mot blant annet Frode Berg.

Berg omtales ikke ved navn, men etterretningskilden sier utvekslingsavtalen «inkluderer en norsk statsborger dømt i Russland». Berg er den eneste nordmannen som soner en slik dom i Russland.

Ukjent for advokat

Samtalene i saken skal ha pågått i lang tid. Informasjonen fra litauiske medier gjengis også i russiske nyhetsbyråer onsdag kveld.

- Hvis det som rapporteres er riktig, er det veldig gledelig, sier Bergs norske forsvarer Brynjulf Risnes til Dagbladet.

Han sier han verken kan bekrefte eller avkrefte saken, og at dette er helt nytt for ham.

- Alle den type nyheter er gode nyheter. Jeg har ikke informasjon fra norske eller andre myndigheter at dette er riktig, sier han til Dagbladet.

- Jeg kan ikke kommentere, beklager, sier Ilja Novikov, Frode Bergs russiske stjerneadvokat til Dagbladet.

FANGEKOLONI: Dagbladets kommentator om Frode Bergs potensielle soningsforhold. Kommentator: Morten Strand. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Dette vi håpet på

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere de konkrete opplysningene i litauiske medier.

- Norske myndigheter ønsker å få Frode Berg hjem og jobber langs flere spor på den måten som er best egnet for å ivareta hans interesser, sier pressevakt Ane Haavarsdatter Lunde til Dagbladet.

Leder i Frode Bergs støttegruppe, Øystein Hansen, kjente ikke til utviklingen før Dagbladet kontaktet ham onsdag kveld.

- Hvis det stemmer, er ingenting bedre enn det. Det er dette vi har håpet på hele tida. For oss er det viktig at han kommer hjem, ikke hvordan, sier Hansen til Dagbladet.

- Tør dere ta nyheten alvorlig?

- Vi må bare være optimistiske. Vi har ikke noe annet valg.

Frigjøringsjubileum

Han setter en eventuell utlevering i sammenheng med det kommende 75-årsjubileet for frigjøringen av Finnmark.

I en høytidelig markering skal jubileet markeres i Kirkenes, byen Berg bor i, med blant andre Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og medlemmer av den norske regjeringa.

- Har det ikke skjedd noe innen da, kan vi ikke lenger stole på norske myndigheter, sier Hansen.

- Har tatt for lang tid

Frode Bergs nære venn, journalist og forfatter Trine Hamran, som har skrevet boka «En god nordmann» om saken, sier det er gode nyheter som kommer fra Litauen.

- Jeg ser at den litauiske nyhetskilden blir bedømt til å være troverdig, og jeg tenker også at timing så nært opp mot frigjøringsjubileet neste uke, gjør at det kan stemme. Jeg ser ingen grunn til at det ikke kan stemme, men det er sånn hele tida at man ikke tror det helt før man ser det, sier Hamran til Dagbladet.

Hun sier spionutveksling «hele tiden har vært et mulig scenario», og at det har gått spekulasjoner om at det kan være noe på gang.

- Det betyr jo i så tilfelle at norske myndigheter har tatt dette på alvor, og gjort en jobb som er god nok til å få Frode hjem.

Hamran er likevel kritisk til norske myndigheters håndtering.

- Det har gått for lang tid, han har sittet der for lenge. Det har vært for mye taushet om saken. Man har på et eller annet punkt tenkt at norske myndigheter enten ikke har vilje nok, ydmykhet nok overfor Russland, eller de verktøyene som skal til. Man har for eksempel ikke hatt en russisk spion å bytte med, sier Hamran, og fortsetter:

- Det har selvfølgelig skjedd ting i disse såkalte kulissene, og hvis det stemmer dette som kommer ut nå, så betyr det at de har fått det til. Jeg tenker fremdeles at det har tatt for lang tid, og at de overordnet sett har tatt for lite ansvar for en norsk borger, som de har sendt ut, som de har ansvaret for har gjort en tjeneste for etterretningstjeneste i Russland.

Om det skulle vise seg at Berg nå faktisk kommer hjem til Norge, så håper hun at han og familien får ro til å komme til hektene, og at han ikke gis munnkurv av E-tjenesten, dersom han ønsker å fortelle hele sin historie.

Fengslet i nesten to år

Frode Berg har sittet fengslet i Lefortove-fengselet i Moskva siden han ble pågrepet 5. desember 2017.

I april i år ble Berg dømt til 14 års fengsel i en såkalt «streng fangekoloni».

Berg ble funnet skyldig i å ha spionert for den norske E-tjenesten mor Russland. Bak lukkede dører i Moksva byrett innrømmet Kirkenes-mannen at han var på oppdrag for den norske E-tjenesten i Russland. Samtidig hevdet Berg at han ikke visste hva oppdraget gikk ut på, og hva slags skade dette angivelig kunne påføre Russland.

Så langt har Berg til gode å bli overført til en av Russlands beryktede fangekolonier, som han altså ble dømt til. Det er blitt tolket som et tegn på at det foregår forhandlinger mellom norske og russiske myndigheter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media