Frode Berg:

Hevder spionsiktede Frode fikk hemmelige dokumenter fra russer. Nå er russerens anke avvist

Aleksej Shitnjuk, som er anklaget av russiske myndigheter for å ha overlevert hemmeligstemplede dokumenter til norske Frode Berg, har fått sin anke avvist.

SPIONSIKTET: Norske Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Han sitter nå i fengsel siktet for spionasje og er anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten.

 Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger Avis
SPIONSIKTET: Norske Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Han sitter nå i fengsel siktet for spionasje og er anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten. Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger AvisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Beslutningen fra Lefortova-domstolen er uendret, og klagen ble avvist, sier Uljana Solopova, talsperson ved domstolen, til nyhetsbyrået Interfax.

Shitnjuk, som er russisk statsborger, er siktet for statsforræderi. Det russiske sikkerhetspolitiet FSB hevder at han har overlevert hemmeligstemplede dokumenter om den russiske nordflåten til norske Berg, ifølge russiske medier.

Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Det var først tirsdag omverden ble kjent med nyheten om at han var varetektsfengslet, siktet for spionasje mot Den russiske føderasjon.

Håper på møte i dag

Russiske myndigheter har foreløpig vært tilbakeholdne med informasjon om hva som ledet opp til arrestasjonen. En rekke russiske medier viser imidlertid til anonyme myndighetskilder som hevder at Berg hadde planer om å viderebringe informasjonen han skal ha tilegnet seg til norske myndigheter og CIA i USA.

Domstolen tok fredag stilling til Shitnjuks anke av beslutningen om å varetektsfengsle ham. Ankebehandlingen skulle egentlig finne sted 26. desember, men ble framskyndet til 22. desember. Det var VG som først omtalte domstolens beslutning i Norge.

Frode Berg har også levert en anke, som ble skrevet på norsk og overlevert av ham personlig. Det er forventet at anken vil behandles av retten i løpet av januar.

Torsdag ble det kjent at familien har fått tak i den kjente russiske advokaten Ilya Novikov, som har erfaring fra spionsaker. I går kunne NRK melde at Bergs russiske advokat håper på å få møtt sin klient tirsdag.

Advokaten, Ilja Novikov, sier han skal prøve å få til et møte med Berg i fengslet i Moskva der nordmannen sitter. Han uttrykker samtidig at det ikke er sikkert det vil skje, meldte NRK mandag ettermiddag.

- Familien føler seg sviktet

Brynjulf Risnes, som representerer Bergs familie hjemme i Norge, fortalte Dagbladet lille julaften at familien over tid har vært bekymret over manglende aktivitet fra norske myndigheters side i saken.

- Foruten en nokså standardisert tilbakemelding fra et besøk i fengselet har norske myndigheter ikke bidratt overfor familien. Familien til Berg har selv måtte skaffe seg advokatbistand både i Norge og Russland, sa Risnes til Dagbladet.

Ifølge Risnes toppet familiens frustrasjon seg fredag, da norske myndigheter skal ha avvist å møte Novikov.

- Familien er svært skuffet og frustrert over situasjonen, sier Risnes til Dagbladet.

Advokaten mener at i en sak hvor det i realiteten er norsk etterretning og norske myndigheter som beskyldes for spionasje, hadde man forventet at norske myndigheter hadde stilt opp for Berg på en helt annen måte enn det som har vært tilfelle så langt.

Familien opplever at henvisninger til taushetsplikt er nokså hult i og med at det ikke er informasjon, men aktivitet og støtte man er ute etter.

- Informasjon om saken, utenom det som er gjengitt i russisk presse og dermed allment kjent, har norske myndigheter uansett ikke fått, sier Risnes.