Hevder Sri Lanka har drept 1000 sivile

I regjeringshærens siste nådestøt mot Tamiltigrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Timer etter at myndighetenes frist løp ut, sier separatistbevegelsen at så mange som 1000 sivile er drept og 2300 er skadd i dagens angrep fra regjeringshæren.

Tamiltigrene fikk i går en 24 timers frist på å overgi seg, og dermed sette punktum for en borgerkrig som har pågått siden 1983.

Klokken 09.30 i morges var fristen ute, og den srilankiske hæren varslet at de ville rykke inn i det tamilskkontrollerte området nord for Mullaitivu på nordøstkysten av øya.

50 000 flyktet
Srilankiske myndigheter sier at så mange som 50 000 sivile flyktet fra området i påvente av at kamphandlingene skulle starte.

- Vi vil bruke krigsmakt. Det er det beste alternativet, sa talsmann for regjeringshæren, Keheliya Rambukwella til nyhetsbyrået Reuters.

Nå hevder Tamiltigrene at 1000 sivile er drept i angrep mot den 17 kvadratmeter store kyststripen. Srilankiske myndigheter benekter disse tapstallene.

De sier de er i ferd med å ta seg inn i den tamilske sonen, og har klart å erobre to landsbyer.

På nettsiden TamilNet sier tamilene at områdene de fortsatt kontrollerer er overstrødd av lik. På nettsiden er det også publisert en video som viser døde. Det er imidlertid uklart nå opptaket er gjort, ifølge BBC.

- En katastrofe
I det som omtales som «Asias lengste borgerkrig» er begge parter blitt beskyldt for å utnytte sivile. Mens Tamiltigrene beskylder myndighetene for bombe sivile og spre lemlestelse og død, mener Sri Lankas regjering at Tamiltigrene bruker sivile som skjold og hindrer dem i å flykte.

Før fristen utløp i morges varslet flere menneskerettighetsorganisasjoner at de fryktet blodbad. Human Rights Watch anslo at så mange som 50 000-100 000 sivile fortsatt befant seg i den tamilske sonen og ville havne i kryssilden mellom regjeringsstyrker og Tamiltigrene.

Det internasjonale Røde Kors sier de er ekstremt bekymret for situasjonen. De frykter myndighetenes nådstøt mot Tamiltigrenes siste skanse vil koste mange sivile liv.

- Dette er intet annet enn en katastrofe. De pågående kampene har såret og drept hundrevis av sivile som nesten ikke har tilgang på medisinsk behandling, sier Pierre Kraehenbuehl til BBC.

Frigjøringstigrene for Tamilenes Hjemland (LTTE) har kjempet mot det singalesiske flertallet for en uavhengig tamilsk stat. Det er en frigjøringskamp som har kostet 70 000 mennesker livet.

SKADDE: På dette bildet frigitt av den srilankiske hæren evakueres en skadd tamil. Foto: AFP/HO/SRI LANKA NAVY/SCANPIX
SKADDE: På dette bildet frigitt av den srilankiske hæren evakueres en skadd tamil. Foto: AFP/HO/SRI LANKA NAVY/SCANPIX Vis mer