Hevder staten kan tape milliarder, mens selskapene går i pluss

WWF frykter Aasta Hansteen blir et pengesluk for Norge.

GIGANTPLATTFORM: På kvinnedagen i år, ble Aasta Hansteen-plattformen døpt. Den skal nå hente opp gass fra Norskehavet, men WWF frykter at Norge ikke vil tjene penger på utbyggingen. Foto: Nerijus Adomaitis / Reuters / NTB Scanpix
GIGANTPLATTFORM: På kvinnedagen i år, ble Aasta Hansteen-plattformen døpt. Den skal nå hente opp gass fra Norskehavet, men WWF frykter at Norge ikke vil tjene penger på utbyggingen. Foto: Nerijus Adomaitis / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Olje- og gass har vært en gullgruve for Norge, men nå er den tida i ferd med å være over. Aasta Hansteen-utbyggingen er et eksempel på det, sier Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i Verdens naturfond (WWF), og tidligere klima- og miljøminister for SV.

Gassfeltet Aasta Hansteen ligger i Norskehavet 300 kilometer vest for Bodø.

Det er et prestisjeprosjekt for Equinor (tidl. Statoil) som er hovedoperatør på feltet. Den tilknyttede gassrørledningen Polarled blir den nordligste på norsk sokkel, og selve plattformen er den største av sitt slag i verden.

Investeringene i gassfeltet er beregnet til om lag 37 milliarder kroner, og det forventes at produksjonen ved feltet kommer i gang i løpet av 2018.

- Selskapene tjener, staten taper

Da gassfeltet Aasta Hansteen ble vedtatt åpnet i 2013, var Olje- og energidepartementets vurdering at utbyggingen «framstår som et samfunnsøkonomisk lønnsomt og tilstrekkelig robust prosjekt».

Det mener WWF at ikke stemmer.

- Det er det som gjør meg personlig engasjert i denne saken, i tillegg til klima. Det handler om at statens penger skal brukes på en god måte, sier Solhjell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer