Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder stormakter vil slutte å prise olje i dollar

Arabiske land, Kina, Russland og Frankrike planlegger i hemmelighet.

DRØFTINGER OM OLJE-VALUTA: Stormakter vil vekk fra dollar, hevder Robert Fisk. Foto: Bjørn SIgurdsøn/NTB/Scanpix
DRØFTINGER OM OLJE-VALUTA: Stormakter vil vekk fra dollar, hevder Robert Fisk. Foto: Bjørn SIgurdsøn/NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Arabiske land, Kina, Russland og Frankrike planlegger i hemmelighet å slutte å prise olje i amerikanske dollar, skriver avisa The Independent.

Også Japan og Brasil skal ha deltatt på møter hvor landene har diskutert et alternativ til dollaren. Planen er å gå over til en «kurv» av valutaer som inkluderer kinesiske yuan, japanske yen, gull og euro, skriver den prisbelønte journalisten Robert Fisk i den britiske avisa.

De hemmelige samtalene skal ha funnet sted i Russland, Kina, Japan og Brasil, med både ministre og sentralbanksjefer til stede.

Amerikanske myndigheter er klar over at møtene har funnet sted, men har så langt ikke vært kjent med detaljene rundt dem, ifølge The Independent.

USAs innflytelse
Det er Kinas nyvunne finansielle makt, sammen med frustrasjon over USAs evne til å påvirke det internasjonale finanssystemet, som danner bakgrunn for diskusjonene blant landene rundt Persiabukta. Kina skal være svært positiv til planene, blant annet på grunn av landets omfattende handel med Midtøsten.

Meningen er at dollaren først skal droppes om noen år, og 2018 er nevnt som en frist. Kinesiske finanskilder sier de tror USAs president Barack Obama er for opptatt med de akutte problemmene i den amerikanske økonomien til å bruke mye energi på en mulig endring som vil finne sted såpass langt fram i tid.

— Disse planene vil forandre preget til internasjonale finansielle transaksjoner. USA og Storbritannia må være svært bekymret. Nøyaktig hvor bekymret vil du forstå når du hører stormen av benektelser som disse nyhetene vil framkalle, sier en kinesisk bankkilde til The Independent.

Endrede maktforhold
Helt siden de såkalte Bretton Woods-avtalene la grunnlaget for det internasjonale finanssystemet etter andre verdenskrig, har USAs handelspartnere måttet innfinne seg med en betydelig amerikanske dominans.
Finanskrisen har imidlertid forsterket utviklingstrekk som svekker Washingtons makt.

— En av de langsiktige følgene av denne krisen kan være en anerkjennelse av endrede økonomiske maktforhold, fastslo Verdensbankens leder Robert Zoellick i forkant av møter som er blitt holdt i Istanbul denne uka.

The Independent har fått opplysningene om de hemmelige valutasamtalene bekreftet av finanskilder både i arabiske land og i Hongkong. Avisa spekulerer på om møtene og utsiktene til en svekket rolle for dollaren kan være en årsak til at prisen på gull har steget den siste tiden.

(NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling