Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemtland-saken

Hevder Svein Jemtland truet ham med millionsøksmål: - Forholdet nå er iskaldt

Svein Jemtland konfronterte Janne Jemtlands bror, Terje Opheim, i retten i dag. Bakgrunnen var et besøk i fengselet.

VITNE: Terje Opheim vitnet i dag i rettssaken mot Svein Jemtland. Der kom det fram at han besøkte Svein Jemtland i fengsel i sommer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VITNE: Terje Opheim vitnet i dag i rettssaken mot Svein Jemtland. Der kom det fram at han besøkte Svein Jemtland i fengsel i sommer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Det ble en dramatisk konfrontasjon mellom Janne Jemtlands bror, Terje Opheim (45) og drapstiltalte Svein Jemtland (47) i Hedmarken tingrett i dag.

Opheim var tidligere i år og besøkte Jemtland i fengsel, et besøk han ikke har fortalt om tidligere.

Men det var Svein Jemtland selv som tok opp dette møtet i retten i dag, da han ville kommentere svogerens forklaring.

- Jeg vil også påstå det at Terje har vært og besøkt meg i fengselet. Da fortalte han meg det at han skulle gjøre hva han kunne for å få meg i fengsel, sier Svein Jemtland i retten.

- Truet med søksmål

Han sa videre at han aldri har vist Opheim noe våpen. Opheim ble tydelig opprørt over kommentaren.

VITNET: Terje Opheim vitnet i straffesaken mot sin tidligere svoger i dag. Foto: Mina Ridder-Nielsen Janssen / Dagbladet
VITNET: Terje Opheim vitnet i straffesaken mot sin tidligere svoger i dag. Foto: Mina Ridder-Nielsen Janssen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har besøkt ham i fengsel. Jeg har skrevet under på et dokument som sier at hvis jeg avslører noe av det som ble sagt i det møtet, så blir jeg saksøkt for en million kroner av Svein Jemtland. Da forventer jeg en gjensidig respekt mot at jeg har skrevet under på et papir, sier Opheim.

Svein Jemtlands forsvarer Christian Flemmen Johansen ønsker ikke å kommentere påstanden om trussel søksmål under fengselsbesøket.

Opheim sier følgende om konfrontasjonen etter vitnemålet:

- Det var ikke noe jeg var forberedt på, og jeg var ikke forberedt på at han skulle bryte inn og komme med en kommentar. Forholdet nå er iskaldt. Jeg merker at jeg har litt aggresjon enda. Jeg følte at jeg fikk fram det jeg ville si, sier Opheim til Dagbladet.

- Jeg dro fram avtalen i affekt etter at han følte behov for å si noe i salen, sier han.

JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Han er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Sentralt vitne

Terje Opheim er blant påtalemyndighetens mest sentrale vitner.

Han bodde hjemme hos familien i de to ukene Janne Jemtland var savnet og hadde tett kontakt med parets to barn.

Det var han Svein og Janne Jemtlands sønn betrodde seg til på en biltur til Gardermoen. Han fortalte da onkelen sin hva han hadde hørt hjemme i Brumunddal natt til 29. desember i fjor, da mora hans ble skutt ute på trappa.

- Jeg har vært med på et skuespill

Opheim fikk spørsmål om hva han tenker om Svein Jemtlands oppførsel etter å ha hørt hva som skjedde med Janne Jemtland den natta.

- Det er jo det spriket mellom det. Jeg har jo vært med på et skuespill. Jeg har vært skeptisk de 14 dagene. Han har vært, det er feil å kalle han kriger, men jeg kan jo kalle ham legionær. At han sitter der og er en tafatt fyr, slik kjenner jeg ham ikke igjen i det hele tatt. Det var flere episoder som ikke stemmer i det hele tatt med Svein, sier Opheim.

- Var mer en farsfigur enn en bror

Den åtte år eldre broren forteller i retten mandag at han i barndommen var mer en farsfigur enn bror for avdøde.

- Hvordan var forholdet ditt til Svein Jemtland?

- I starten var det jeg vil kalle et normalt forhold, fått barn og alt dette. Samtidig har de hatt et fransk lynne. Uten at jeg har kjennskap til det, tenkte jeg at det var annerledes krangler og barneoppdragelse, sier han.

Han forteller at han har hørt rykter om at Janne ville ut av forholdet.

- Jeg har ikke hørt det så inngående som andre har snakket om her, sier han.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Apatisk og tafatt

Opheim forteller videre at han kjørte opp til Brumunddal på nyttårsaften, han reiste en gang tilbake til Trondheim, der han bor til daglig, før han reiste tilbake og bodde med tiltalte og hans to sønner til Janne ble funnet.

Han forklarer at tiltalte var tafatt og ikke hadde lyst til å være med og lete på nyttårsaften.

- Han var stressa på nyttårsaften, men jeg opplevde ham som apatisk og tafatt. Det inntrykket jeg har av legionærer er helt annerledes. Han ville ikke sittet i sofaen og slappet av. I etterkant har jeg sagt og jeg mener at hvis hun virkelig hadde vært forsvunnet så hadde han funnet kona si før politiet, sier han.

«Påminnet ham om avtalen»

Videre forteller broren at han hadde en samtale med eldste sønnen til ekteparet Jemtland på en biltur på vei til Gardermoen.

Opheim sier at nevøen var lettet over å få pratet ut om hva han hadde opplevd, og at han var innforstått med at faren hans kunne sitte lenge i fengsel.

Statsadvokaten spør Opheim om nevøen fortalte ham at tiltalte sa hva han skulle si i avhør.

- Ja. Han sa: «Det jeg fortalte på barnehuset første gangen, var det pappa sa jeg skulle si».

- Han sa at han nesten følte at han ble grilla da pappa var oppe for å si natta.

I avhør sa Opheim at nevøen skal ha fortalt at han følte at faren «påminnet ham om avtalen».

Nekter for instruering

Svein Jemtland har tidligere i rettssaken nektet helt for å ha instruert noen av barna med tanke på hva de skulle si til politiet eller i avhør. Under det andre avhøret av sønnens hans kom det derimot fram detaljer om hvordan den eldste sønnen og faren skal ha diskutert temaet.

- Han sa «Hvis politiet vil snakke med deg må du si at du er sikker på at du så henne den kvelden». Og så sier han at han må unngå fengselsstraff og sånn, sier sønnen.

Seinere i avhøret kommer det også fram at den eldste sønnen skal ha sagt til sin yngre bror at han tror faren har drept mora deres. Dette skal tiltalte ha funnet ut.

Faren skal ifølge sønnen ha sagt «du vil vel ikke miste meg og?»

- Jeg er hundre prosent sikker på at han sa det, sa 13-åringen i videoen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!