Hevder svensk etterretning tøyer loven

Svensk etterretning tøyer lovverket som regulerer innhenting og videreformidling av etterretning, viser tilsynsrapporter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens inspektion for forsvarsunderrättelseverksamheten (Siun) er satt til å kontrollere virksomheten til Försvarets radioanstalt (FRA).

Flere tilsynsprotokoller avdekker kritikkverdige forhold, og senest i mai fikk FRA påpakning for å ha behandlet personopplysninger i strid med loven, viser en gjennomgang Dagens Nyheter har utført.

Bekrefter samarbeid Etterretningseksperten Duncan Campbell anklaget nylig FRA for å ha gitt amerikansk etterretning tilgang til undersjøiske kabler for datakommunikasjon.

FRA har ikke kommentert anklagen direkte, men bekrefter samarbeid med andre lands tjenester.

Datatilsynet i Norge har flere ganger uttrykt bekymring for at svenske FRA kan overvåke store deler av norsk data- og teletrafikk siden rundt 80 prosent av denne går via Sverige.

- Ingen kontroll Wilhelm Agrell, som er professor i etterretningsanalyse ved universitetet i Lund, er dypt skeptisk til hvordan FRA kan innhente og dele store mengder data med andre land.

- Regjeringen har ingen kontroll over hvordan opplysningene blir benyttet, sier han til Dagens Nyheter.

- Ut fra lovverket virker det som om man har et svært restriktivt system, men det viser seg å eksistere en bakdør. I teknisk utviklingssamarbeid har man ingen begrensninger når det gjelder hva man kan innhente og lagre, bortsett fra at man etter ett år må slette opplysningene. Men det er klart at om man har sender dem til utlandet i løpet av en halvtime, så spiller jo ikke det noen rolle, sier Agrell.

Tilsynsrapporter Siun har i sine tilsynsrapporter gjentatte ganger påpekt hvordan FRA har tøyd lover og regler.

Tilsynsrapportene avdekker hvordan FRA ved ni anledninger siden 2009 har fått kritikk for måten de håndterer signaletterretning og data på.

- Man kan se at det fins en dynamikk i etterretningsarbeidet. Man har en tendens til å strekke eller tøye det man har lov til å gjøre, sier Agrell, som på oppdrag fra Dagens Nyheter har gjennomgått tilsynsrapportene.

Utleverer rådata Agrell tror Campbell har rett i sin anklage om at Sverige utleverer store mengder ubehandlede rådata til sine samarbeidspartnere.

Siun har aldri gransket FRAs samarbeid med andre land direkte, noe som nå kan bli aktuelt å gjøre.

- Jeg kommer til å løfte dette spørsmålet til diskusjon neste gang vi trer sammen 18. september, sier Siuns leder Hans-Jörgen Andersson.

(NTB)