DØD? Den svenske journalisten Dawit Isaak har vært fengslet i Karsheli fengsel i Eritrea siden 2001. Ifølge svenske medier kan han nå ha dødd i fengsel. 
Foto: Donald Ahlsén / KALLE AHLSÉN / SCANPIX
DØD? Den svenske journalisten Dawit Isaak har vært fengslet i Karsheli fengsel i Eritrea siden 2001. Ifølge svenske medier kan han nå ha dødd i fengsel. Foto: Donald Ahlsén / KALLE AHLSÉN / SCANPIXVis mer

Hevder svensk journalist har dødd i fengsel

Dawit Isaak, som har sittet fengslet i Eritrea siden 2001, kan være død, melder svenske medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svensk-eritreiske journalisten Dawit Isaak, som har sittet fengslet i Eritrea siden 2001, kan være død, melder svenske medier.

Ifølge opplysninger som journalist Lars Adaktusson i Radio 1 har mottatt fra personer i Eritrea og regimekritikere i eksil, har Isaak dødd i fengselet.

I et radioprogram torsdag oppgir Adaktusson at han har mottatt troverdig informasjon fra eritreiske opposisjonspolitikere om at Dawit Isaak i dag ikke lenger er i fengselet Eira Eiro, og at årsaken er at han er død.

- Det er veldig troverdig informasjon, men veldig vanskelig å få den bekreftet, sier journalist Mehari Abraham til TT. Han er en av to eksil-eritreere som har fortalt om opplysningene i Adaktussons radioprogram.

Les også: Svenske myndigheter søkte Muammar Kadhafis hjelp i Dawit Isaak-saken.

Tviler To av Abrahams kilder har tidligere fortalt om over ti andre dødsfall, opplysninger som senere har vist seg å stemme.

Også Arhe Hamednaca, som er medlem av Riksdagen og har røtter i Eritrea, har fått høre at Isaak ikke lenger lever og mener at opplysningene trolig stemmer.

Dawit Isaaks familie tviler imidlertid på informasjonen.

- Vi tror ikke på disse opplysningene, sier datteren Betlehem til avisa Expressen. Hun sier at de ikke har fått vite noen ting.

Også lederen for Isaaks støttekomité i Sverige, Leif Öbrink, er sterkt kritisk til opplysningene.

- Spekulasjon - Denne opplysningen har figurert i flere uker. Det er ingen som tror på den. Jeg synes det er helt feil å gå ut med dette. Det er spekulasjon. Det ødelegger, sier Öbrink.

Han beskriver opplysningene som et «dødsstøt» mot Dawit Isaak.

Det svenske utenriksdepartementet sa torsdag at det vil undersøke saken.

Isaak ble arrestert sammen med en rekke andre journalister i 2001 og anklaget for å ha kommet med krenkende kritikk av regimet i Eritrea. Det er uklart om han noen gang har vært framstilt for en domstol og fått saken sin behandlet der.

(NTB)