Hevder svenske står bak terroranslaget i Nairobi

Ti mistenkte terrorister pågrepet.

REDDES I TRYGGHET: Gisler løper for å komme seg i trygghet mens kenyanske soldater aksjonerer mot Westgate-senteret i Nairobi. Foto: EPA / NTB scanpix
REDDES I TRYGGHET: Gisler løper for å komme seg i trygghet mens kenyanske soldater aksjonerer mot Westgate-senteret i Nairobi. Foto: EPA / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det svenske nyhetsbyrået TT melder mandag kveld at tre svensker skal ha deltatt i terrorangrepet mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi.

Opplysningene er ikke bekreftet, men stammer fra en Twitter-konto i Al-Shabaabs navn - der tre svenske navn står oppført med alder og opprinnelsessted i Sverige. En av dem skal ifølge TT være pekt ut som en leder for aksjonen, mens de to andre skal ha blitt skadd etter at kenyanske soldater gikk til aksjon.

Twitter-kontoen er blitt stengt tidligere i dag.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp ser ikke på dette som usannsynlig.

- Det er ingen hemmelighet at Al-Shabaab rekrutterer fra både USA og Sverige, sier Ranstorp til TT.

Ti pågrepet Ti personer er pågrepet etter at kenyansk politi slo til mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi, melder det kenyanske innenriksdepartementet ved 1750-tida mandag.

De ti satt mandag i politiavhør.

Det ble også meldt at 11 soldater fra det kenyanske forsvaret er såret i operasjonen ved kjøpesenteret som har pågått siden rundt 20 væpnede personer gikk til angrep lørdag. Samtidig bekreftet innenriksdepartementet at «tre terrorister er drept så langt, mens noen andre er skadd».

Innenriksminister Joseph Ole Lenku sa i ettermiddag at han trodde sikkerhetsstyrkenes operasjon vil være over i løpet av kort tid.

Stor militæraksjon Det grufulle terroranslaget i Nairobi har i dag sett ut til å nærme seg slutten. Sikkerhetsstyrker skal i dag ha tatt kontroll over alle etasjene i det terrorrammede kjøpesenteret i Nairobi, etter at kjøpesenteret har vært beleiret av Al-Shabaab siden lørdag.

Ved 2030-tiden var alle gislene reddet ut. To gisseltakere er blitt drept.

Gisseltakerne «løper og gjemmer seg», ifølge Lenku, men det skal ikke være noen mulige fluktruter bort fra den omringede bygningen. Flere terrorister skal ha gjemt seg inne i butikklokaler i kjøpesenteret.

Kledde seg ut I alt er 69 personer bekreftet drept, mens 63 personer fortsatt er savnet som følge av terroraksjonen. Det antas at flere drepte personer ligger inne i kjøpesenteret.

Aksjonen på Westgate var bevisst rettet mot ikke-muslimer. Flere vitner har beskrevet hvordan de ble bedt om å si navnet på profeten Muhammeds mor.

Lenku hevdet at noen av terroristene var utkledd som kvinner for å skape forvirring.

Al-Shabaab har varslet flere lignende aksjoner om ikke Kenya trekker seg ut av Somalia, der kenyansk militær tilstedeværelse har gitt islamistene store utfordringer.

RØYK: Det har vært flere eksplosjoner i kjøpesenteret. Her flyr et helikopter fra det kenyanske luftvåpenet over senteret. Foto: AP / NTB scanpix
RØYK: Det har vært flere eksplosjoner i kjøpesenteret. Her flyr et helikopter fra det kenyanske luftvåpenet over senteret. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer