Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder terrororgruppene IS og al-Qaida skal samarbeide i Syria

Skal gå sammen mot kurderne, ifølge nyhetsbyrået AP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): al-Qaida tok tidligere i år avstand fra terrorgruppa Den islamske stat (IS) på grunn av deres brutale metoder. Siden har rivalene vært i harde kamper med hverandre i Syria.

Men nå kan de ha inngått et samarbeid, ifølge nyhetsbyrået AP. Det kan være dårlige nyheter for den USA-ledede kampen mot terrorgruppene i Syria.

- Hvis de bruker mindre krefter på å angripe hverandre, så blir det enklere for jihadistene å angripe Assad eller en av de vestlig-støttede styrkene, sier analytiker Tom Joscelyn ved Long War Journal til AP.

Brøt med IS Terrorgruppa Den islamske stat oppsto da amerikanerne gikk inn i Irak i 2003, under navnet al-Qaida i Irak (AQI). De var altså en del av det mektige al-Qaida-nettverket, helt til al-Qaida og deres leder Ayman al-Zawahiri tok avstand fra dem tidligere i år. 

IS' brutale fremgangsmåter skal ha blitt for mye for nettverket. Begge gruppene har prøvd å hevde seg blant de mange opprørsgruppene som nå kjemper mot Bashar al-Assads regime i Syria.

Blant dem, har Den islamske stat blitt en av de mektigste.

al-Qaida i Syria går under navnet Nusrafronten, og har i det siste styrket sin posisjon i de syriske provinsene Idlib og Dera. Da IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi tidligere i år erklærte opprettelsen av et kalifat på tvers av Syria og Irak, ba han alle muslimer om å underkaste seg ham. Som selvutnevnt kalif, hevdet al-Baghdadi herredømme over selv Nusrafronten.

- Skal samarbeide Nyhetsbyrået AP hevder et møte mellom Nusrafronten og IS fant sted den 2. november i år, i Atareb vest for Aleppo. Der skal de ha blitt enige om å slutte å kjempe mot hverandre - og heller kjempe sammen mot kurderne nord i Syria.

Men om en slik avtale er inngått, er det vanskelig å si hvor lenge den vil vare, eller hvilke konsekvenser det får.  

Ryktene om en gjenforening begynte allerede i juni. Da hevdet eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at Nusrafronten hadde sverget troskap til IS.

Nytt lydklipp Den siste uken har det også versert rykter om at IS-leder al-Baghdadi ble drept i et luftangrep mot en bilkolonne nord for Mosul. Flere IS-ledere skal ha vært i bilene, og søndag bekreftet talsmann for den islamske stat, Abu Mohammad al-Adnani, at IS-lederen var skadd.

Det verserte lenge rykter om at lederen var død, men i dag ble det lagt ut et lydklipp av det som påstås å være al-Bagdhadi.

- Vi ser at USA og dets allierte snubler i frykt, svakhet, impotens og mislykkethet, sies det i klippet.

Kan miste viktig by i Irak Tross de USA-ledede luftangrepene på IS i både Syria og Irak, og støtten til kurdiske og irakiske styrker, holder Den islamske stat fortsatt på sine store områder. Ifølge det amerikanske Institute for study of War, kan de nå imidlertid stå i fare for å miste den svært viktige byen Baiji til de irakiske styrkene.

- Å miste full kontroll over Baiji er et stort tap for IS, og vil være en stor mulighet for ISF (de irakiske sikkerhetsstyrkene red.anm.), skriver forskningsinstituttet.

Baiji er strategisk viktig fordi den knytter Mosul sammen med Tikrit, Anbar-provinsen og grensebyen al-Qaim.

Hevder terrororgruppene IS og al-Qaida skal samarbeide i Syria
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling